Fructele și legumele conțin constituenți fitochimici importanți, despre care s-a demonstrat că au efecte benefice asupra sănătății umane. Invers privind lucrurile, consecințele lipsei de fructe și legume fac ca organismul să fie mai predispus la deficiențe și la o multitudine de boli.
Supranumite și superfructele stării de bine, perele sunt fructe dulci și suculente, incredibil de versatile și întotdeauna însoțite de un pachet complet de beneficii pentru sănătate. Para este o comoară de vitamine, minerale și antioxidanți importanți, toți fiind esențiali pentru menținerea sănătății. Și nu, nu e un fruct banal…
O uzină de nutrienți
Perele conțin calorii și nutrienți care contribuie sinergic la reducerea numărului total de calorii consumate. Prin urmare, sunt o alegere excelentă dacă doriți o dietă sănătoasă. Așteptările nutriționale sunt întotdeauna depășite atunci când este vorba despre pere. Veți fi uimiți să aflați…
- Calorii: O pară medie are doar 100 de calorii. Poate fi o opțiune bună dacă decideți să luați o gustare cu conținut scăzut de calorii.
- Fibre: Perele conțin multe fibre, carbohidrații care facilitează digestia și previn constipația.
- Vitamine: Perele conțin vitamina C, care întărește sistemul imunitar, și vitamina K, importantă pentru creșterea oaselor și asimilarea calciului.
- Minerale: Perele conțin o cantitate mare de potasiu, necesar pentru buna funcționare a inimii și a mușchilor.
- Antioxidanți: Perele conțin antioxidanți precum polifenoli și flavonoide, care previn deteriorarea oxidativă a celulelor.
O pară, un pachet de beneficii
O pară este, de fapt, mai mult decât un fruct delicios. Este cu siguranță unul dintre nutrienții fundamentali care contribuie în mare măsură la o sănătate generală bună. Pornind de la digestie, funcția imunitară și sănătatea inimii, beneficiile consumului de pere sunt nelimitate. Fiind un fruct bogat în fibre și cu conținut caloric scăzut, poate fi o componentă cu adevărat recomandată pentru tot felul de diete sănătoase. Perele au de fapt dreptul absolut de a fi numite superfructul stării de bine.
- Susține funcția digestivă și previne constipația
Unul dintre cele mai populare beneficii pentru sănătate ale perelor este că îmbunătățesc digestia. Acestea conțin fibre alimentare, unul dintre principalii nutrienți care contribuie la menținerea unei digestii sănătoase, promovând tranzitul intestinal și prevenind constipația. O pară medie are aproximativ 6 grame de fibre, ceea ce reprezintă până la 24% din valoarea zilnică recomandată. Așa că perele pot ajuta în mod natural la susținerea sănătății digestive și trata tulburările digestive comune – balonarea și sindromul de intestin iritabil.
- Susține sănătatea inimii și scade colesterolul
Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar o modalitate de menținere a funcției cardiovasculare în parametri optimi este prin aportul de fibre alimentare și antioxidanți. Unul dintre beneficiile perelor este chiar sănătatea inimii, prin fibrele solubile care se găsesc în pulpa fructului și reduc nivelul de LDL, sau colesterolul „rău”, captând colesterolul biodisponibil și ajutându-te să scapi de el. Datorită nivelul lor ridicat de potasiu, perele ajută și la menținerea tensiunii arteriale prin neutralizarea sodiului. De asemenea, perele conțin cantități bogate de flavonoide și antioxidanți care previn inflamația și deteriorarea arterelor. Adăugarea perelor în dieta zilnică poate oferi toate aceste beneficii cardiovasculare, reducând cazurile de boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.
- Ajută la gestionarea greutății corporale
Perele au un conținut foarte scăzut de calorii și sunt bogate în fibre, ceea ce le face foarte utile dacă încerci să-ți menții greutatea sau chiar să slăbești puțin. O pară cu o sută de calorii este gustarea perfectă. Fibrele și apa dintr-o pară promovează sațietatea, dându-ți senzația că ești sătul pentru mai mult timp și menținând la distanță orice aport caloric. Având un indice glicemic scăzut, perele nu vor provoca niciodată o creștere a glicemiei și, prin urmare, sunt perfect potrivite pentru gestionarea greutății și prevenirea diabetului.
- Reglează glicemia
Perele sunt un fruct perfect pentru diabetici și persoanele cărora le place să mențină un nivel constant de energie. Perele sunt digerate lent iar zahărul pe care îl conțin se eliberează lent în sânge, evitându-se creșterea bruscă a glicemiei. S-a constatat că unele dintre substanțele chimice din pere, cum ar fi antocianinele, reduc riscul de diabet de tip 2.
- Îmbunătățește imunitatea și reduce inflamația
Perele conțin vitamine puternice care stimulează imunitatea, antioxidanți și fitochimicale. O pară oferă mai mult de 10% din necesarul zilnic de vitamina C, care ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar. Antioxidanții sunt capabili să stingă daunele cauzate de oxidarea celulară, restricționând în același timp inflamația și, prin urmare, potențialul de a dezvolta tulburări cronice. Perele sunt și o sursă de cupru, un mineral esențial pentru funcționarea sistemului imunitar. Cei care consumă pere în mod regulat au o probabilitate scăzută semnificativ de a se îmbolnăvi în timpul sezonului de gripă și răceală.
- Promovează sănătatea pielii și a părului
Un beneficiu al consumului de pere pe care mulți oameni îl trec cu vederea este impactul lor pozitiv asupra sănătății pielii și a părului. Vitamina C din pere stimulează producția de colagen, ceea ce ajută la fermitatea și menținerea tinereții pielii. Perele sunt pline și de antioxidanți, care protejează împotriva îmbătrânirii premature cauzate de stresul oxidativ. De asemenea, perele contribuie la hidratarea pielii. Vitamina A și cuprul din pere contribuie la rezistența și sănătatea părului, reducând riscul de pierdere a acestuia. Încorporarea perelor în dietă poate îmbunătăți rutina de îngrijire a părului, servind ca un remediu complet natural pentru frumusețe.
- Îmbunătățește sănătatea oaselor
Perele oferă o combinație de vitamine și minerale esențiale pentru construirea unor oase puternice. De asemenea, sunt o sursă bună de vitamina K, necesară pentru mineralizarea oaselor, și ajută la prevenirea osteoporozei. Borul din pere ajută organismul să rețină calciul pentru buna sănătate a oaselor. Perele conțin și minerale precum fosforul și magneziul, care susțin densitatea osoasă. Consumul regulat de pere poate proteja sănătatea și rezistența oaselor, reducând riscul de osteoporoză și fracturi în viitor.
- Susține funcția renală
Perele posedă proprietăți naturale de curățare care susțin detoxifierea și mențin sănătatea rinichilor. Bogate în fibre și apă, perele ajută la eliminarea toxinelor și la promovarea funcției hepatice și a sănătății ficatului. De asemenea, conțin sorbitol și acid malic, ambii benefici pentru funcția renală normală și luptători împotriva formării calculilor. Proprietățile diuretice naturale ale perelor pot atenua retenția de lichide și balonarea. În consecință, consumul zilnic de pere poate ajuta la menținerea funcției renale.
- Recomandate în timpul sarcinii
Femeile însărcinate pot beneficia foarte mult prin includerea perelor în alimentația lor. Perele sunt bogate în acid folic, care susține dezvoltarea corectă a fătului. Cu conținutul lor ridicat de apă, perele contribuie la hidratare, care este crucială în timpul sarcinii. Fibrele din pere ajută la restabilirea mișcărilor intestinale normale, abordând eficient constipația care apare adesea în această perioadă. Perele sunt, de asemenea, pline de vitamine și minerale, precum vitamina C și potasiu, care sunt esențiale pentru sănătatea mamei și dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.