Analiza ADN după o lună şi jumătate de monitorizare ar fi detectat o reducere a vârstei biologice la cei care urmaseră o dietă vegană.
Un studiu efectuat pe 21 de perechi de gemeni a oferit un rezultat surprinzător: 8 săptămâni de dietă vegană ar putea ajuta la menţinerea tinereţii, deoarece a fost asociată cu o reducere a vârstei biologice detectată cu un test ADN.
Studiul a fost realizat la Universitatea Christopher Gardner Stanford din Palo Alto, Statele Unite, şi a fost publicat în BMC Medicine.
Cercetătorii au luat în considerare 21 de perechi de gemeni: unul dintre ei a urmat o dietă omnivoră timp de 8 săptămâni, mâncând între 170 şi 225 de grame de carne, un ou şi o porţie şi jumătate de produse lactate în fiecare zi, în timp ce celălalt a urmat un dieta vegană, la fel, timp de 8 săptămâni.
Autorii au evaluat impactul dietei asupra nivelurilor de metilare a ADN-ului, o variaţie chimică care modifică expresia genetică, dar nu şi ADN-ul în sine, şi este asociată cu vârsta biologică a unei persoane.
Două kg pierdute în prima lună
După 8 săptămâni, cercetătorii au observat o scădere a vârstei biologice la cei care urmaseră o dietă vegană, în special în ceea ce priveşte inima, ficatul şi metabolismul.
După cum au explicat chiar cercetătorii, acest studiu are nevoie încă de dezvoltare ulterioară. În primul rând, pentru că se bazează pe o monitorizare de 8 săptămâni şi, prin urmare, este necesar să înţelegem şi efectele pe termen lung.
Mai mult, cei care au urmat o dietă vegană au slăbit în medie cu două kg mai mult decât cei care au urmat dieta omnivoră în primele 4 săptămâni de studiu.
Aceste modificări de greutate ar fi putut contribui la diferenţele observate în vârsta genetică a oamenilor şi, prin urmare, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a studia relaţia dintre dietă, greutate şi îmbătrânire.