Cercetări recente atrag atenția cu dovezi științifice că pepenele roșu nu este doar o gustare hidratantă de vară, ci poate să îmbunătățească sănătatea inimii și nutriția generală.
Un studiu încheiat anul acesta a descoperit că persoanele care mănâncă pepene roșu consumă, de fapt, mai multe vitamine, fibre și antioxidanți și mai puține zaharuri și grăsimi saturate decât cei care nu-l includ în meniu. Un alt studiu clinic a arătat că mulți dintre compușii din sucul de pepene roșu pot susține funcția vaselor de sânge în timpul vârfurilor glicemice. Cu nutrienți precum licopenul, L-citrulina și vitamina C, acest fruct se dovedește a fi un aliat al sănătății cardiovasculare.
Impact nutritiv puternic
Pepenele roșu este cunoscut pe scară largă pentru gustul său bun și răcoritor, dar noi descoperiri științifice evidențiază modul în care acest fruct poate juca un rol semnificativ în susținerea sănătății inimii și îmbunătățirea calității generale a dietei.
Un studiu recent publicat în Nutrients a examinat datele din Sondajul Național privind Sănătatea și Nutriția în SUA și a descoperit o legătură clară între consumul de pepene roșu și o nutriție generală mai bună atât la copii, cât și la adulți. Persoanele care au mâncat pepene roșu au avut diete de calitate superioară, comparativ cu celelalte. Mai exact, au consumat mai multe fibre alimentare, magneziu, potasiu, vitamina C și vitamina A. De asemenea, au beneficiat de un aport mai mare de licopen și alți carotenoizi, în timp ce au consumat mai puțin zaharuri adăugate și grăsimi saturate.
Carotenoizii sunt cei care fac multe fructe și legume să fie atât de colorate și atât de bune pentru sănătate. Acești compuși vegetali puternici, inclusiv licopenul și beta-carotenul, acționează ca antioxidanți care contribuie la apărarea celulelor, întăresc sistemul imunitar și pot chiar reduce riscul de boli cronice.
Plusuri pentru sănătatea cardiometabolică
Pe baza acestor descoperiri, un al doilea studiu, publicat tot în Nutrients, a explorat modul în care consumul de suc de pepene roșu ar putea proteja funcția vaselor de sânge în perioadele de hiperglicemie. Acest studiu clinic, realizat la Universitatea de Stat din Louisiana, a urmat un design de tip crossover randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo.
Timp de două săptămâni, participanții au consumat zilnic suc de pepene roșu, în timp ce cercetătorii au studiat efectele a doi compuși naturali ai fructului, L-citrulina și L-arginina. Acești compuși au fost evaluați pentru impactul lor asupra biodisponibilității oxidului nitric și a variabilității ritmului cardiac.
„Acest studiu se adaugă la numărul actual de dovezi care susțin consumul regulat de pepene roșu pentru sănătatea cardiometabolică. Pe lângă L-citrulină și L-arginină, pepenele este o sursă bogată de antioxidanți, vitamina C și licopen – toate acestea putând ajuta la reducerea stresului oxidativ și jucând un rol în prevenirea bolilor de inimă”, a declarat Dr. Jack Losso, doctor în filosofie, profesor la Școala de Nutriție și Științe Alimentare a Universității de Stat din Louisiana.
Deficitul de fructe, eliminat cu pepene roșu
Ghidul Alimentar pentru Americani recomandă 1,5 până la 2,5 porții de fructe zilnic (1 porție = 80 gr), iar în prezent, adulții și copiii din SUA nu ating acest obiectiv, consumând doar jumătate din porția de fructe recomandată în fiecare zi. Pepenele roșu este un fruct bogat în nutrienți și o sursă excelentă de vitamina C, o sursă de vitamina B6 și o modalitate delicioasă de a rămâne hidratat (92% apă), cu doar 40 de calorii per porție.