La începutul lunii ianuarie, când nu puțini sunt cei care își doresc sau chiar se hotărăsc să urmeze o anume dietă, pentru al optulea an consecutiv, dieta mediteraneeană a urcat pe primul loc al podiumului care onorează anual cele mai bune, mai sănătoase și, în același timp, mai ușor de urmat planuri alimentare dintre cele existente.
38 de planuri alimentare
Organizația US News & World Report a acordat medalia de aur și premiul 2025’s Best of the Best (Cea mai bună dintre cele mai bune în 2025) dietei mediteraneene, cotată de către juriu cu 4,8 stele din 5, punctaj care a plasat-o în fruntea listei celor 38 de regimuri alimentare diferite intrate anul acesta în competiție. Pe următoarele două locuri s-au clasat, în ordine, dieta DASH, sănătoasă pentru inimă, și dieta flexitariană sau semi-vegetariană, cărora juriul le-a acordat 4,6 și, respectiv, 4,5 stele din 5.
Experți de top din sănătate
Juriul ediției 2025 Best Diets Overall 2025, format din 68 de experți de top în sănătate – inclusiv academicieni, profesori universitari, dieteticieni, cercetători și medici specializați în diabet, cardiologie, nutriție, epidemiologie și altele, cei mai mulți fiind doctori în științe medicale, autori publicați și conducători de studii științifice – a evaluat fiecare dietă prin prisma a 21 de categorii de criterii axate pe condițiile de sănătate și nevoile stilului de viață.
AUR – DIETA MEDITERANEEANĂ
Dieta mediteraneeană, populară în regiuni precum Grecia, Italia, Spania și Turcia, este mai mult un stil de viață decât o dietă, concentrându-se mai degrabă pe calitatea generală a dietei decât pe anume nutrienți.
Unul dintre cele mai serios cercetate regimuri alimentare, dieta mediteraneeană este susținută de un corp robust de cercetări științifice, care sugerează că poate atenua afecțiunile cronice (cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2), spori longevitatea și îmbunătăți calitatea vieții.
Dieta mediteraneeană este una dintre cele mai ușor de urmat din motive întemeiate. În loc să adopte o abordare extrem de restrictivă, care elimină anumiți nutrienți sau grupuri de alimente, dieta mediteraneeană oferă linii directoare generale suficient de versatile pentru a fi adaptabile la orice bucătărie sau stil de viață.
„Unul dintre aspectele importante ale dietei mediteraneene este faptul că este ușor de urmat pentru perioade lungi de timp”,
spune Elena Paravantes-Hargitt, nutriționist, autoarea cărții Cartea de bucate a dietei mediteraneene pentru începători și membră a juriului.
Nu există un șablon rigid în dieta mediteraneeană. Dieta încurajează consumul de alimente integrale, minim procesate și subliniază importanța grăsimilor nesaturate sănătoase. Această combinație nu numai că susține sănătatea inimii prin îmbunătățirea nivelului de colesterol și reducerea inflamației, dar joacă, de asemenea, un rol în prevenirea bolilor cronice precum diabetul de tip 2 și în creșterea longevității generale.
Locuitorii din regiunile Mediteranei au stiluri diferite, dat toți împărtășesc câteva principii: hrana lor se bazează pe plante – cereale integrale, fructe, legume, fasole și nuci, apoi pe uleiul de măsline extravirgin, ca sursă principală de grăsime, și în același timp, pe o cantitate moderată de fructe de mare și pește (gras, de preferință – sardinele). Carnea de pasăre și lactatele sunt introduse în meniu în cantități foarte mici, iar carnea roșie, ca și deserturile bazate pe zaharuri adăugate, ajung în farfurii mai rar. În schimb, un principiu de la care mediteraneenii se abat foarte rar este cel al meselor regulate, luate împreună cu familia și prietenii.
ARGINT – DIETA DASH
Dieta DASH, care înseamnă Abordări dietetice pentru a stoparea hipertensiunii arteriale, regim alimentar flexibil, echilibrat și sănătos pentru inimă, recomandat de profesioniștii din sănătate celor care doresc să prevină sau să oprească hipertensiunea arterială. DASH face acest lucru prin creșterea aportului de fibre și minerale sănătoase pentru inimă, inclusiv calciu, potasiu și magneziu, scăzând, în același timp, cantitatea de sodiu și grăsimi nesănătoase consumate.
DASH este similară cu modelul alimentar mediteraneean și pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Acest tip de alimentație limitează și chiar exclud alimentele cu adaos de zahăr și cele bogate în grăsimi saturate – cum ar fi carnea grasă, lactatele bogate în grăsimi și uleiurile tropicale. Cel mai important, dieta DASH restricționează cantitatea de sodiu la 2.300 de miligrame pe zi, pe care adepții o reduc adesea la aproximativ 1.500 de miligrame.
Dieta DASH este destul de flexibilă, așa că poate fi ușor adaptabilă la stilul de viață al majorității oamenilor. Deși poate fi dificil să renunți la mâncărurile preferate care abundă în grăsimi, zahăr și sare, DASH nu restricționează grupuri întregi de alimente, așa că poate fi lesne urmat pe termen lung.
„DASH nu elimină grupuri de alimente, ci trasează linii de ghidaj cu privire la numărul ideal al porțiilor aferente unei săptămâni”,
spune Rosanne Rust, dietetician, coautor al mai multor cărți de bucate pentru dieta DASH și membră a juriului.
Dieta DASH, dar oferă recomandări mai concrete cu privire la cantitățile reale și limitele tipurilor de alimente consumate. Se vor consuma legume, fructe și cereale integrale în dieta DASH. De asemenea, cei care o urmează se pot bucura de cantități moderate de produse lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, pește, carne de pasăre, fasole și nuci. Alimentele bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea grasă și produsele lactate bogate în grăsimi, sunt strict limitate sau evitate cu totul.
BRONZ – DIETA FLEXITARIANĂ
Urmând dieta flexitariană, cunoscută și sub numele de dietă semi-vegetariană, nu trebuie să eliminați complet carnea pentru a înregistra beneficiile pentru sănătate asociate cu vegetarianismul. În schimb, puteți fi vegetarian în majoritatea timpului și să te bucuri de un burger sau o friptură la ocazii speciale.
Dieta flexitariană este mixul a două concepte: flexibilitatea și vegetarianismul. Este un tip de dietă vegetariană, cum ar fi cea lacto-vegetariană sau cea pesco-vegetariană, cu deosebirea că nu este la fel de strictă ca dieta vegetariană clasică.
Cunoscută și sub denumirea de dietă semi-vegetariană, dieta flexitariană vă permite să vă bucurați de beneficiile pentru sănătate asociate vegetarianismului fără a renunța cu totul la carne. Termenul a fost inventat în urmă cu 15 ani de dieteticianul Dawn Jackson Blatner și a apărut pentru prima dată în cartea sa din 2009, Dieta flexitariană. „Mâncați mai multe plante și fiți flexibili în loc să fiți stricți în privința asta! Și ca să fie totul clar, aceasta este un stil de viață, nu o dietă în sensul tradițional“, spunea Blatner la prezentarea cărții. După cum o recomandă și denumirea, dieta flexitariană este extrem de flexibilă și adaptabilă, ceea ce o face să fie ușor de urmat.
„Ar trebui să fie destul de ușor, deoarece permite flexibilitate. În plus, puteți reveni oricând la o dietă bazată doar pe plante”,
Spune Amy Shapiro, nutriționist, fondator al unei companii de nutriție și wellness din New York și membră a juriului.
Mâncând mai multe alimente vegetale și mai puțină carne, persoanele care urmează dieta pot nu numai să piardă în greutate, dar își pot îmbunătăți sănătatea generală prin scăderea ratei bolilor de inimă, diabetului și cancerului, spun specialiștii din juriul evenimentului Best Diets Overall 2025.
În pofida beneficiilor incontestabile oferite chiar și de cele mai galonate diete din lume și a faptului că decizia le-a aparținut unor specialiști de top în domeniu, membrii juriului atenționează că cele mai bune și mai eficiente diete sunt exclusiv cele personalizate, recomandate de medicii de specialitate.