Ce se întâmplă cu corpul tău când bei lapte în fiecare zi

iStock-535489242.jpg

De-a lungul timpului, laptele și produsele lactate au fost adesea puse la zid, fiind acuzate că provoacă acnee, inflamații sau chiar îngreunează procesul de slăbire. Însă studiile recente contrazic multe dintre aceste mituri și arată că, pentru persoanele care nu au intoleranță la lactoză sau alergii, laptele poate aduce beneficii surprinzătoare pentru sănătate.

Beneficiile consumului de lapte

1. Susține sănătatea oaselor

Laptele este o sursă excelentă de proteine, calciu și vitamina D – nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și menținerea oaselor puternice. Calciul ajută la formarea masei osoase, iar vitamina D sprijină absorbția acestuia. Un consum regulat de lapte poate reduce riscul de osteoporoză și fracturi pe termen lung.

2. Poate sprijini procesul de slăbire

Contrar miturilor, laptele nu îngrașă și nici nu sabotează dietele. Combinația echilibrată de carbohidrați, proteine și grăsimi oferă senzație de sațietate și energie. Un studiu publicat în Nutrients arată că includerea lactatelor într-o dietă hipocalorică a dus la o pierdere mai mare în greutate și grăsime corporală, fără pierderi semnificative de masă musculară.

3. Reduce riscul de diabet de tip 2

O analiză a 22 de studii, care a implicat aproape 600.000 de persoane, a demonstrat că un consum constant de lactate este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, înlocuirea băuturilor îndulcite cu un pahar de lapte poate contribui la prevenirea bolii.

4. Efecte asupra sănătății inimii

Relația dintre lapte și sănătatea cardiovasculară este complexă. Unele studii arată că lactatele reduc riscul de accident vascular cerebral și hipertensiune, datorită conținutului de potasiu, în timp ce altele atrag atenția asupra conținutului de grăsimi saturate. Totuși, majoritatea cercetărilor recente indică un efect neutru sau ușor benefic asupra inimii.

5. Sprijină sănătatea cognitivă

Laptele ar putea fi un aliat și pentru creier. Un studiu din 2021 a arătat că persoanele care consumă lapte au un risc mai scăzut de a dezvolta Alzheimer. Alte cercetări au legat lactatele degresate și fermentate de o funcționare cognitivă mai bună. Vitamina B12, calciul și proteinele pe care le conține laptele au un rol esențial în menținerea sănătății mintale la vârsta a treia.

Valori nutriționale ale laptelui (per pahar de 240 ml)

  • Calorii: 122
  • Proteine: 8 g
  • Grăsimi totale: 5 g (din care 3 g saturate)
  • Carbohidrați: 12 g
  • Zahăr natural: 12 g
  • Vitamina B12: 50% din necesarul zilnic
  • Calciu: 25%
  • Potasiu și vitamina D: 15% fiecare

Cu doar 122 de calorii, laptele oferă o densitate nutrițională ridicată, fiind o opțiune mai accesibilă decât multe alternative vegetale, precum laptele de migdale sau ovăz.

Posibilă legătură cu anumite tipuri de cancer

Studiile arată rezultate mixte: un consum ridicat de lapte ar putea reduce riscul de cancer colorectal, dar ar fi asociat cu o probabilitate mai mare de cancer de prostată. Totuși, dovezile nu sunt suficiente pentru a stabili o legătură directă și definitivă.

Concluzia specialiștilor

Dacă nu suferi de intoleranță la lactoză sau alergii, un pahar de lapte pe zi poate fi o alegere sănătoasă. Beneficiile pentru oase, inimă, creier și metabolism sunt susținute de tot mai multe studii. Ca în orice aspect al alimentației, moderația rămâne cheia, potrivit Jurnalul, care citează Eating Well.

Articole similare

Laptele vegetal schimbă regulile sănătății

19 aug 2025
Pentru că alegerile alimentare devin tot mai conștiente, iar sănătatea metabolică și cardiovasculară este în centrul preocupărilor moderne, laptele vegetal nu mai este doar o opțiune pentru...

Mituri despre alimentație, spulberate în 2025

14 aug 2025
De multe ori, a naviga în apele nutriției poate părea similar cu a încerca să-ți găsești drumul printr-un labirint de mituri și concepții greșite. Miturile despre alimente sunt idei larg...

Cel mai bun fruct pentru sănătatea intestinală

09 iul 2025
Majoritatea adulților nu consumă suficiente fibre, dar încorporarea alimentelor, cum ar fi zmeura, poate fi o soluție ușoară și delicioasă. Zmeura nu este doar plină de fibre, este și...

Cele mai bune alimente pentru sănătatea pielii

14 dec 2025
Pe măsură ce oamenii de știință descoperă mai multe despre dietă și corp, devine din ce în ce mai clar că alimentația afectează semnificativ starea, aspectul și evoluția pielii odată cu...

Natura rodește vara superfructul stării de bine

25 aug 2025
Fructele și legumele conțin constituenți fitochimici importanți, despre care s-a demonstrat că au efecte benefice asupra sănătății umane. Invers privind lucrurile, consecințele lipsei de...