Kiwi este primul fruct proaspăt care se bucură de o certificare de sănătate recunoscută oficial de Uniunea Europeană. De acum înainte, ambalajele și publicitatea vor putea preciza acest aspect: „consumul de kiwi verde contribuie la funcția intestinală normală prin creșterea frecvenței scaunelor”, cu condiția ca porția zilnică să fie de cel puțin 200 de grame, echivalentul a aproximativ două bucăți de kiwi. Alternativ, unele reclame preferă o formulă mai blândă: „kiwi contribuie la sănătatea intestinală prin promovarea unui tranzit intestinal zilnic”. Numeroase studii au confirmat această calitate a kiwi-ului verde.
De acum în supermarketurile și magazinele care vând kiwi, companiile vor fi autorizate să însoțească fructul cu sloganuri publicitare precum „bun pentru regularitatea intestinală”.
Conform reglementărilor europene, această mențiune poate fi utilizată doar pentru fructele de kiwi verzi proaspete vândute ca atare sau, cel puțin, curățate și/sau feliate cu minimum 200 g de pulpă de kiwi, deoarece efectul benefic se obține cu un consum zilnic de 200 g de pulpă, echivalentul a două kiwi, relatează Antena 3 CNN, care citează Corriere della Sera.
Cum funcționează certificarea
Nu este nici ușor, nici evident ca un aliment să aibă o mențiune de sănătate: este mai ușor pentru ingrediente individuale, cum ar fi vitaminele. Reclamele la alimente puteau odinioară să facă afirmații fără discernământ, ceea ce ducea la inducerea în eroare a consumatorilor, dacă nu chiar la înșelarea acestora.
Acum, regulile sunt foarte stricte. Procesul începe de obicei cu o cerere depusă de o companie sau o asociație de producători care prezintă mențiunea propusă, datele științifice justificative și informații despre aliment sau nutrient.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează dovezile științifice care susțin afirmația: produsul alimentar trebuie să fie bine definit și caracterizat, trebuie să existe o relație cauză-efect demonstrată, iar efectul benefic trebuie să fie măsurabil.
Dacă EFSA emite un aviz pozitiv, Comisia Europeană decide dacă autorizează utilizarea afirmației, după consultarea statelor membre.
Efectul fibrelor
Cererea pentru kiwi a fost depusă în 2018 de compania neozeelandeză Zespri, cel mai mare distribuitor de kiwi din lume. Compania a propus autorizarea afirmației de sănătate „consumul regulat de kiwi verde contribuie la menținerea unei defecații normale”, pentru care a depus nouăsprezece articole științifice: optsprezece studii de intervenție și o analiză sistematică.
Concluzia EFSA a arătat că efectul kiwi-ului verde asupra tranzitului intestinal normal nu este mai mare decât cel așteptat din conținutul său de fibre alimentare (2 kiwi oferă aproximativ 6 g). Efectul este dovedit, dar nu aparţine exclusiv acestui fruct, iar acest lucru ar putea determina alți producători să depună cereri pentru alte alimente similare.
Nu este un medicament
O notă de precauție a fost însă adăugată: kiwi nu ar trebui folosit ca medicament, de exemplu, pentru a compensa obiceiurile alimentare nesănătoase. Dacă urmăm o dietă bogată în alimente ultra-procesate și săracă în alimente pe bază de plante, consumul câtorva kiwi ar putea ajuta la constipație, dar nu va rezolva toate problemele pe care o dietă nesănătoasă le-ar putea cauza pe termen lung.
Pe lângă beneficiile sale anti-constipație, kiwi, spre deosebire de alte produse pe bază de plante, nu crește, ci mai degrabă reduce balonarea abdominală. De asemenea, conține mai multă vitamina C decât o portocală, mai mult potasiu decât o farfurie de salată verde și o cantitate semnificativă de vitamina E (concentrată în semințe), care contracarează stresul oxidativ din celule.