Datele demografice generale arată că, la nivel mondial, numărul persoanelor vârstnice este în continuă creștere, determinând astfel existența unor preocupări serioase în satisfacerea multiplelor nevoi în plan financiar, social și medical. Lumea științifică internațională a fost și este preocupată în a cerceta fenomenul îmbătrânirii, pentru a fi descifrate mecanismele intime celulare ale acestui proces fiziologic și în a găsi modalitățile prin care poate fi încetinit.
Coenzima Q10 (cunoscută și sub denumirile de Ubiquinonă, Ubidecarenonă, Ubiquinol) deține un rol esențial în metabolismul celular, unde funcționează ca un transportor pentru electroni și se comportă ca un antioxidant.
Există cel puțin 10 tipuri de Coenzima Q, însă doar Coenzima Q10 se află în structura celulelor umane. Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă, cu potențial reducător sensibil mai mare decât vitaminele C și E.
Această coenzimă a fost izolată pentru prima dată din fracțiunea mitocondrială/ inima bovină de către cercetătorul Frederick Crane în 1957; un an mai târziu a fost obținută prin fermentație de către cercetătorul Karl Folkers și colaboratorii săi. Începuturile anilor 80 marchează o accelerare a numărului de studii clinice, urmată de producerea Coenzimei Q10 în cantitate mare de către companiile japoneze. Coenzima Q10 a fost folosită în Japonia, in 1974 ca “medicament” pentru pacienții cu insuficiență cardiacă cronică.
Coenzima Q10 este considerată a fi antioxidantul din prima linie de apărare împotriva efectelor radicalilor liberi și este un stabilizator optim al canalelor ionice membranare.
În mitocondrii se află sub două forme: oxidată (ubiquinona) și redusă (ubiquinolul), având rolul de a capta și neutraliza radicalii liberi, transformându-i în molecule antioxidante.
Coenzima Q10 este considerată un produs de biosinteză ce are loc în majoritatea țesuturilor.
Valorile normale pot fi determinate în sânge și țesuturi; o scădere cu 25% a valorilor normale poate fi un indicator de apariție a bolilor cronice.
Valorile normale ale Coenzimei Q10 sunt mai mari la bărbați decât la femei, valorile normale fiind peste 1,45mg/L.
Sursele alimentare sunt reprezentate de: carne, pește, legume (mazăre, fasole), nuci, susan, fistic, uleiuri vegetale (uleiul de soia).
Coenzima Q10 este necesară în dezvoltarea și buna funcționare a tuturor celulelor, fiind produsă în mod natural de organism în cantitate suficientă până la vârsta de 30 de ani; după această vârstă și în prezența unui deficit de vitamine, cantitatea se reduce semnificativ influențând funcția celulară printr-un proces prematur de îmbătrânire. Coenzima Q10 se găsește în toate membranele celulare și este transportată de lipoproteine în circulație; în proporție de 60% este asociată cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), 25% cu lipoproteine cu densitate mare (HDL) și 15% cu alte lipoproteine.
Beneficiile Coenzimei Q10 pentru organism sunt reprezentate printre altele de susținerea sistemului imunitar, susținerea aparatului cardiovascular, rol anti-aging și beneficii în dermatologie (rol în protecția față de efectele nocive ale razelor UV), contribuie la echilibrul glicemic, susține metabolismul organismului și producerea de energie celulară, susține activitatea fizică și psihică.
De-a lungul timpului, au fost efectuate numeroase studii utilizând diferite preparte conținând Coenzima Q10, unul dintre cele mai reprezentative fiind cel realizat de către Prof. Urban Alehgagen de la Universitatea din Linköping, Suedia. În acest studiu dublu-orb, randomizat și placebo controlat, desfășurat în perioada 2003-2010 și publicat în Jurnalul Internațional de Cardiologie, s-a dovedit că administrarea combinată de Seleniu și Coenzima Q10 la pacienți cu vârste cuprinse între 70-88 de ani a determinat reducerea semnificativă a mortalității cardiovasculare în grupul tratat cu tratament activ comparativ cu grupul care a primit tratament placebo. La acest studiu au participat 443 de pacienți, aceștia fiind urmăriți timp de 5,2 ani. Pacienții din grupul cu tratament activ au primit zilnic 200 μg de seleniu (SelenoPrecise) și 200 mg de coenzima Q10 (Bio-Quinone Q10) de la Pharma Nord.
În general, doza de Coenzima Q10 recomandată este între 100-200mg/zi și trebuie adaptată nevoilor specifice pentru fiecare persoană în parte de către medic.
Deși nu există studii clinice extinse care să dovedească eficacitatea și siguranța administrării ca medicament, se comercializează ca supliment alimentar. Eficiența diferită a suplimentelor alimentare provine din biodisponibilitatea diferită a acestora, dovedită prin studiile științifice efectuate de-a lungul timpului.
Creșterea calității vieții persoanei vârstnice implică o multitudine de măsuri ce vizează alimentația, regimul de mișcare, starea emoțională, tratamentul afecțiunilor cronice și nu in ultimul rând aportul de antioxidanți.