O doză zilnică de uleiuri omega-3 ar putea încetini procesul de îmbătrânire, arată datele unui amplu studiu clinic despre măsurile menite să prelungească perioada de viață sănătoasă – numărul de ani petrecuți în stare bună de sănătate înainte de declinul vârstei înaintate.
Persoanele în vârstă, dar sănătoase, care au consumat un gram de acid gras esențial timp de trei ani, au îmbătrânit cu trei luni mai puțin decât ceilalți participanți la studiu, conform markerilor biologici. Cercetătorii au descoperit că administrarea suplimentară de vitamina D și exercițiile fizice regulate au amplificat efectul până la aproape patru luni, scrie The Guardian.
Heike Bischoff-Ferrari, autor principal al studiului și profesor de medicină geriatrică și longevitate sănătoasă la Universitatea din Zürich, a declarat: „Deși efectele pot părea mici – o întinerire biologică de trei până la patru luni în trei ani –, dacă sunt menținute, ele ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății populației.”
Studii anterioare sugeraseră că omega-3, un acid gras nesaturat regăsit în peștele gras, nuci și semințe, ar putea influența procesul de îmbătrânire. Totuși, nu era clar dacă oamenii ar putea obține beneficii semnificative prin consumul său.
Cum a fost realizat studiul
Cercetătorii au utilizat instrumente biologice numite „ceasuri epigenetice” pentru a evalua modul în care rata îmbătrânirii a fost influențată într-un studiu clinic ce a implicat aproape 800 de persoane de peste 70 de ani din Elveția. Ceasurile epigenetice măsoară metilarea ADN-ului – modificări chimice care se acumulează pe ADN și reflectă vârsta biologică a țesuturilor, nu doar vârsta cronologică.
Voluntarii au fost împărțiți în opt grupuri și au primit fie un gram de omega-3 pe bază de alge zilnic, fie 2.000 de unități internaționale de vitamina D, fie au efectuat 30 de minute de exerciții de trei ori pe săptămână, fie o combinație a acestor măsuri.
Trei dintre ceasurile epigenetice au indicat că omega-3 a încetinit procesul de îmbătrânire, iar unul dintre ele a evidențiat un beneficiu suplimentar atunci când omega-3 a fost combinat cu vitamina D și exercițiile fizice, potrivit articolului publicat în Nature Aging.
Omega-3 scade riscul de cancer invaziv
Același studiu european, Do-Health, a raportat și alte efecte benefice ale omega-3, inclusiv o reducere cu 10% a căderilor în rândul vârstnicilor și cu 13% a infecțiilor. În plus, combinația dintre omega-3, vitamina D și exerciții fizice a redus riscul de pre-frailty (o etapă incipientă a fragilității, caracterizată prin unul sau două semne de declin fizic sau mental) cu 39% și a scăzut cazurile de cancer invaziv cu 61%.
Aceste descoperiri deschid perspectiva unor metode accesibile și eficiente pentru îmbunătățirea perioadei de viață sănătoasă. Deși efectele individuale pot părea modeste, la nivel de populație ar putea avea un impact semnificativ. Totuși, rezultatele sunt preliminare, iar cercetătorii nu au stabilit încă dacă încetinirea procesului de îmbătrânire se traduce printr-o viață mai lungă și mai sănătoasă.
În timp ce studii anterioare au indicat beneficii pentru sănătate ale consumului de omega-3, o cercetare recentă a sugerat că suplimentele cu ulei de pește ar putea reduce riscul problemelor cardiace grave doar la persoanele cu afecțiuni cardiovasculare preexistente. La persoanele sănătoase, suplimentele ar putea chiar crește riscul de afecțiuni cardiace sau accident vascular cerebral.
NHS nu recomandă suplimentele cu omega-3
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) nu recomandă suplimentele cu omega-3, ci sfătuiește oamenii să consume două porții de pește pe săptămână sau echivalentul din surse vegetariene pentru a obține suficient din acest acid gras esențial.
Steve Horvath, coautor al studiului și cercetător la Altos Labs din Cambridge, consideră că acest studiu reprezintă un model pentru viitoarele cercetări asupra încetinirii procesului de îmbătrânire. „În opinia mea, 70 este noul 50”, a spus el. „Evident, aceste intervenții nu sunt un leac împotriva îmbătrânirii. Totuși, descoperirile îmi întăresc convingerea de a lua o doză mică de omega-3, vitamina D și de a face exerciții fizice regulate, totul cu moderație.”
Leonard Schalkwyk, profesor de genetică umană la Universitatea Essex, este mai rezervat. „Metilarea ADN-ului se modifică odată cu vârsta, la fel ca pielea”, a explicat el. „Nu se știe dacă este o cauză a îmbătrânirii, dar este puțin probabil, deoarece nu există dovezi că ar face parte dintr-un ceas biologic intern care poate fi inversat.”
„Acest studiu a identificat o mică diferență în metilarea ADN-ului asociată cu vârsta, într-o direcție mai ‘tânără’, la persoanele în vârstă care au luat vitamina D, omega-3 și au făcut exerciții fizice timp de trei ani. Din păcate, asta nu înseamnă că au devenit mai tineri.”