Un ingredient nelipsit din majoritatea preparatelor culinare, și care dă un gust extraordnar mâncării, poate provoca depresie dacă este consumat în exces.
Cercetătorii chinezi au realizat un studiu, extins pe 14 ani, care arată că riscul de depresie crește cu circa 30% în cazul persoanelor care consumă prea multă sare.
Dieta bogată în sare determină creşterea nivelului unei proteine în splină, sânge şi creier, care provoacă stări emoţionale neplăcute. Pe parcursul cercetării, oamenii de ştiinţă au înregistrat peste 16.000 de cazuri de depresie şi mult mai multe de anxietate. Cercetătorii vor să continue studiul.
Consumul maxim de sare recomandat este de 5 grame pe zi.
Românii se află pe locul 9 în UE la consumul de sare.
Riscurile consumului excesiv de sare
Sodiul din sare duce la creşterea riscului de AVC cu 23% şi de boli cardiovasculare cu 14%, notează observatornews.ro.