Pe măsură ce oamenii de știință descoperă mai multe despre dietă și corp, devine din ce în ce mai clar că alimentația afectează semnificativ starea, aspectul și evoluția pielii odată cu trecerea timpului.
Nutriția este esențială pentru sănătate. O dietă nesănătoasă poate deteriora metabolismul, poate determina creșterea masei corporale și chiar poate afecta organe, cum ar fi inima, ficatul sau pielea, cel mai mare organ al omului. Pe de altă parte, o dietă bogată în grăsimi sănătoase și vitamine poate susține sănătatea pielii. Multe fructe și legume, inclusiv strugurii roșii și roșiile, conțin compuși care pot fi benefici pentru sănătatea și aspectul pielii.
„Asigurați-vă că obțineți suficienți nutrienți esențiali pentru a vă proteja pielea“ – este îndemnul nutriționistului-dietetician – șef al Mayo Clinic, un centru medical academic cunoscut pentru practica clinică integrată, educație și cercetare, format dintr-un lanț de clinici și spitale care ocupă locul întâi în topul unităților sanitare din SUA. Alimentele recomandate și analizate de Tara Schmidt „sunt opțiuni excelente pentru a vă menține pielea sănătoasă, puternică și tânără“. Iată-le descrise în cele ce urmează…
- Pește gras ●
Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și heringul, sunt alimente excelente pentru o piele sănătoasă. Sunt surse bogate de acizi grași omega-3, necesari pentru menținerea supleții, hidratării și a unei grosimi optime a pielii. Deficitul de acizi grași omega-3 poate provoca deshidratarea pielii. Grăsimile omega-3 din pește reduc inflamația, un factor responsabil pentru roșeață și acnee. De asemenea, acestea pot reduce sensibilitatea la razele UV ale soarelui. Unele studii arată că suplimentele de ulei de pește pot ajuta la combaterea afecțiunilor inflamatorii și autoimune care afectează pielea, cum ar fi psoriazisul și lupusul. Peștele gras este și o sursă de vitamina E, unul dintre cei mai importanți antioxidanți pentru piele. Consumul suficient de vitamina E este esențial pentru a ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și inflamație.
- Avocado ●
Avocado este bogat în grăsimi sănătoase, benefice pentru multe funcții ale corpului, inclusiv sănătatea pielii. Un studiu pilot din 2023 a implicat femei sănătoase care au consumat un avocado zilnic timp de 8 săptămâni. Cercetătorii au descoperit că un consum zilnic de avocado poate îmbunătăți elasticitatea și fermitatea pielii feței. Avocado este, de asemenea, o sursă bună de vitamina E, un antioxidant important care ajută la protejarea pielii de daunele oxidative. Vitamina C este și ea esențială pentru o piele sănătoasă. Pentru a crea colagen – principala proteină structurală care o menține puternică și sănătoasă, pielea are nevoie de ea. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant care ajută la protejarea pielii de daunele cauzate de soare și mediu, care pot provoca semne de îmbătrânire.
- Nuci ●
Nucile au multe caracteristici care le fac un aliment excelent pentru o piele sănătoasă. Sunt o sursă bună de acizi grași esențiali, care sunt grăsimi pe care corpul nu le poate produce singur. Acidul alfa-lipoic (un antioxidant puternic), grăsimile omega-3, magneziul și aminoacidul arginină din nuci contribuie la reducerea inflamației din organism, inclusiv din piele.
- Semințe de floarea-soarelui ●
În general, semințele sunt surse bune de nutrienți care stimulează pielea. Semințele de floarea-soarelui sunt un exemplu excelent în acest sens. Acestea conțin niveluri ridicate de grăsimi mononesaturate și omega-6 și pot ajuta la reducerea inflamației și a nivelului de colesterol.
- Cartofi dulci ●
Beta-carotenul este un nutrient care se găsește în plante. Acesta funcționează ca provitamină A, ceea ce înseamnă că poate fi transformat în vitamina A în organism. Beta-carotenul se găsește în portocale și legume precum morcovii, spanacul și cartofii dulci. Aceștia din urmă sunt o sursă excelentă – 100 de grame de cartofi dulci copți conțin suficient beta-caroten pentru a furniza de peste șase ori doza zilnică recomandată de vitamina A. Carotenoizii precum beta-carotenul ajută la menținerea sănătății pielii, acționând ca o cremă de protecție solară naturală. Atunci când este consumat, acest antioxidant este încorporat în piele și ajută la protejarea celulelor pielii de expunerea la soare, ceea ce înseamnă și o contribuție la prevenirea arsurilor solare, a morții celulare și a uscării și ridării pielii.
- Ardei grași ●
La fel ca și cartofii dulci, ardeii grași sunt o sursă grozavă de beta-caroten, pe care corpul îl transformă în vitamina A. 150 de grame de ardei gras roșu tocat conține echivalentul a 156% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Ardeii grași roșii și galbeni sunt și una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Această vitamină este implicată în crearea proteinei colagen, care menține pielea fermă și puternică.
- Broccoli ●
Broccoli abundă în vitamine și minerale importante pentru sănătatea pielii, inclusiv zinc și vitaminele A și C. În plus, conține luteină, un carotenoid care funcționează ca beta-carotenul. Luteina ajută la protejarea pielii de daunele oxidative, care provoacă uscarea și ridarea pielii. Buchețelele de broccoli conțin, de asemenea, un compus special numit sulforafan, care se mândrește cu unele beneficii potențiale impresionante. Poate avea chiar și efecte anticancerigene. Sulforafanul este, de asemenea, un agent protector puternic împotriva daunelor solare. Acționează în două moduri: neutralizează radicalii liberi nocivi și activează alte sisteme de protecție din organism.
- Roșii ●
Roșiile sunt o sursă notabilă de vitamina C și conțin toți carotenoizii principali, inclusiv licopenul. S-a demonstrat că beta-carotenul, luteina și licopenul protejează pielea împotriva daunelor provocate de soare. De asemenea, pot ajuta la prevenirea apariției ridurilor. Deoarece roșiile sunt bogate în carotenoizi, sunt un aliment excepțional pentru menținerea sănătății pielii. Luați în considerare asocierea alimentelor bogate în carotenoizi, cum ar fi roșiile, cu o sursă de grăsimi, cum ar fi brânza sau uleiul de măsline. Grăsimile cresc absorbția carotenoizilor.
- Ciocolată neagră ●
Dacă aveți nevoie de un motiv pentru a mânca ciocolată neagră, iată-l: cacaua are efecte fenomenale asupra pielii. După 6-12 săptămâni de consum zilnic de pudră de cacao bogată în antioxidanți, participanții la un studiu au experimentat o piele mai groasă și mai hidratată. Pielea lor a devenit, de asemenea, mai puțin aspră și solzoasă, mai puțin sensibilă la arsurile solare și a avut un flux sanguin mai bun – ceea ce aduce mai mulți nutrienți pielii. Un alt studiu a descoperit că un consum de 20 de grame de ciocolată neagră bogată în antioxidanți pe zi ar putea permite pielii să reziste de două ori mai bine radiație UV înainte de a se arde, comparativ cu consumul de ciocolată cu conținut scăzut de antioxidanți. Asigurați-vă că alegeți ciocolată neagră cu cel puțin 70% conținut de cacao pentru a maximiza beneficiile și a menține zahărul adăugat la minimum.
- Ceai verde ●
Ceaiul verde poate ajuta la protejarea pielii de deteriorare și îmbătrânire. Compușii puternici care se găsesc în ceaiul verde se numesc catechine și acționează pentru a îmbunătăți sănătatea pielii în mai multe moduri. La fel ca alte alimente care conțin antioxidanți, ceaiul verde poate ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor solare. Deși ceaiul verde este o alegere excelentă pentru o piele sănătoasă, este recomandat să evitați să beți ceaiul cu lapte, deoarece există dovezi că laptele ar putea reduce efectul antioxidanților din ceaiul verde.
- Struguri roșii ●
Strugurii roșii sunt renumiți pentru conținutul lor de resveratrol, un compus care provine din pielița strugurilor. Resveratrolul este creditat cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, printre care se numără reducerea efectelor îmbătrânirii. Studiile în eprubetă sugerează că poate ajuta, de asemenea, la încetinirea producției de radicali liberi nocivi, care deteriorează celulele pielii și provoacă semne de îmbătrânire. Acest compus benefic se găsește și în vinul roșu, dar nu există dovezi că acea cantitate de resveratrol pe care o obțineți dintr-un pahar de vin roșu este suficientă pentru a avea efect asupra pielii. Mai mult decât atât, din moment ce vinul roșu este o băutură alcoolică, consumul acestuia vine la pachet cu efecte negative și nu este recomandat. În schimb, ar trebui să creșteți aportul de struguri roșii și fructe de pădure.