Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”

iStock-177535599.jpg

O cercetare care studiază modul în care cofeina interacționează cu producția de dopamină, substanța chimică care produce senzație de bine, arată că aceasta ar putea avea un efect de „blocare” asupra hormonului, relatează Jurnalul, care citează Science Alert.

Cafeina are un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o componentă esențială a sistemului de recompensă al creierului, responsabilă pentru eliberarea așa-zisului „hormon al fericirii”, potrivit cercetătorilor.

Aceeași cale este implicată în mecanismele cerebrale care contribuie la comportamentele de întărire, făcându-i pe cei care suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool să revină pentru mai mult. Acest lucru sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să întrerupă aceste bucle comportamentale dăunătoare.

„Consumul de alcool și cofeină afectează viața a miliarde de indivizi din întreaga lume”, subliniază cercetătorii în studiu. „Deși dovezi recente indică faptul că cofeina influențează proprietățile de întărire ale alcoolului, nu era clar modul în care cofeina afectează funcția dopaminei mezolimbice stimulate de alcool”.

Blocarea dopaminei de către cofeină pare să interfereze direct cu modul în care creierul recunoaște și răspunde la compuși precum salsolinolul și morfina.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Translational Psychiatry.

Articole similare

Medicina are, acum, soluții pentru obezitate

10 dec 2025
În 2013, Asociația Medicală Americană a urmat exemplul altor organizații similare notabile și a recunoscut oficial obezitatea drept boală. Recunoașterea a identificat obezitatea ca o...