Regiunea Cilento, din sudul Italiei, a devenit cunoscută pentru densitatea neobișnuit de mare de centenari sănătoși. Numărului mare de localnici care au atins pragul sutei li se adaugă peste 300 de localnici cu vârste care au depășit sensibil centenarul.
Un grup de oameni de știință din întreaga lume s-a reunit, la începutul verii acesteia, în orășelul Acciaroli, pentru a analiza un deceniu de cercetări desfășurate în cadrul Inițiativei Cilento privind Rezultatele Îmbătrânirii – CIAO, un studiu longitudinal efectuat pe autohtonii care au împlinit sau depășit vârsta de 100 de ani.
Lansat în 2015, studiul își propune să identifice factorii biologici, psihologici și sociali care contribuie la atingerea vârstelor extreme în condiții de sănătate robustă. În prezent, studiul CIAO investighează mecanismele complexe ale longevității printr-o abordare multidisciplinară ce integrează genetica, metabolomica, markerii proteici, funcția cognitivă, sănătatea cardiovasculară și stilul de viață.
Concluziile studiilor sunt adevărate lecții de sănătate desprinse din traiul oamenilor care populează zona cu cea mai mare concentrație de centenari pe metru pătrat din Italia, Cilento!
Cea mai mare concentrație de centenari robuști și sănătoși
Centenarii din studiul CIAO sunt remarcabil de robuști și sănătoși și pot fi găsiți în superba regiune Cilento într-un număr pe cap de locuitor mai mare decât în majoritatea locurilor de pe Pământ, conform concluziei prof. dr. Salvatore Di Somma, principalul investigator italian al studiului, fondatorul Great Health Science și copreședinte al simpozionului din vara aceasta.
„Unele aspecte responsabile pentru bătrânețea lor lungă și sănătoasă par evidente, dar sub ele se află elementele mai profunde ale geneticii, epigenomicii, metabolomicii și ale altor instrumente și evaluări bioanalitice noi. Scopul nostru a fost de la bun început să definim mai precis factorii care stau la baza unei vieți lungi și sănătoase și să folosim aceste descoperiri spre folosul tuturor, în parte prin încetinirea sau prevenirea bolilor legate de îmbătrânire.” – Dr. David Brenner, investigatorul principal al studiului CIAO
Două componente majore ale motivului pentru care centenarii din Cilento trăiesc mai mult și mai bine au fost reafirmate în mai multe studii: dieta și stilul de viață. Nouăzeci la sută dintre centenarii din studiul CIAO urmează dieta mediteraneană, care este bogată în fructe proaspete, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și ulei de măsline, cu un consum minim de carne roșie.
„Dieta mediteraneană nu este un plan alimentar. Nu este o modă trecătoare. Este un mod de viață.“ – Dr. Salvatore di Somma
Dieta pare să aducă beneficii pentru sănătate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Într-un studiu, cercetătorii au raportat că, după doar șase zile de la trecerea de la o dietă nord-europeană la cea mediteraneană, metaboliții (substanțe produse în timpul metabolismului) asociați cu un risc scăzut de diabet zaharat de tip 2 și boală coronariană în viitor au crescut semnificativ, în timp ce biomarkerii asociați cu consumul de carne roșie (un factor de risc pentru multiple boli) au scăzut.
O analiză similară a uleiului de măsline produs în regiunea Cilento și consumat pe scară largă de către locuitorii săi a constatat că acesta are un conținut scăzut de acizi grași și compuși asociați cu un risc crescut de boli de inimă sau declin accelerat al creierului.
În plus, majoritatea centenarilor erau activi fizic în mod regulat, implicați social și implicați în rândul prietenilor și al familiei.
„În ciuda vârstei lor cronologice avansate, mulți centenari din Cilento își mențin integritatea cognitivă, stabilitatea emoțională și funcția neurologică adaptivă. Ei prezintă o rezistență notabilă împotriva afecțiunilor neurodegenerative legate de vârstă, inclusiv Alzheimer, Parkinson și tulburări cerebrovasculare. Din punct de vedere psihologic, sunt rezistenți emoțional și stabili. Folosesc optimismul ca strategie de adaptare. Au niveluri scăzute de nevrotism, dar un puternic simț al scopului și o implicare socială/familială susținută.” – Dr. Paola Antonini, director medical și științific la Great Health Science
Descoperirile recente ale cercetărilor CIAO analizează în continuare mecanismele biologice care stau la baza acestora. Scopul este de a aplica cele mai avansate tehnici din cercetarea biomedicală pentru a studia centenarii, care includ multi-omică nucleară unică, metabolomică, proteomică, biomarkeri și măsurători de citokine.
CENTENARII PREZINTĂ UN RĂSPUNS IMUN COORDONAT LA AMENINȚĂRILE LA ADRESA SĂNĂTĂȚII
Epigenomul este multitudinea de compuși chimici care spun genomului (setul complet de ADN din gene) ce să facă. Pe măsură ce îmbătrânim, modificările epigenetice progresive perturbă programele de expresie genică, compromit identitatea celulară și afectează stabilitatea genomică – toate contribuind la inflamația cronică, la potențialul regenerativ redus și la senescența celulară, o stare în care o celulă intră permanent într-o stare de tip zombi: nu se mai divide, ci rămâne activă metabolic și poate elibera factori inflamatori care contribuie la bolile legate de vârstă.
„Epigenomic, nu există doi indivizi la fel. Acest lucru, împreună cu complexitatea reală a bolii, complică mult căutarea biomarkerilor terapeutici.” – Dr. Allen Wang, director la Centrul pentru Epigenomică al UC San Diego
Cu toate acestea, dr. Wang a explicat că instrumente aflate în dezvoltare rapidă, precum profilarea multi-omică a probelor de sânge la nivelul unui singur nucleu, care permite cercetătorilor să analizeze simultan mai multe aspecte ale nucleelor celulare individuale (ARN, ADN etc.), oferă indicii.
De exemplu, în analizele epigenomice unicelulare ale unei cohorte preliminare de centenari din Cilento, cercetătorii au descoperit că celulele T și macrofagele lor – componente ale răspunsului organismului la infecții și boli – au prezentat o activare imună coordonată în mod remarcabil și o reglare a citokinelor. Citokinele sunt proteine mici care acționează ca mesageri chimici critici, în principal în cadrul sistemului imunitar.
De asemenea, centenarii au prezentat programe antivirale și inflamatorii crescute și o comunicare mai bună între celulele răspunsului imun.
„Epigenomul unei celule este modelat de o viață întreagă de influențe de mediu. La centenari, citirea acestor marcaje epigenetice ar putea fi cheia pentru a înțelege modul în care stilul de viață și dieta contribuie la fundamentele moleculare ale longevității.” – Dr. Allen Wang
CENTENARII DEMONSTREAZĂ CĂ SUNT BIOLOGIC MAI TINERI DECÂT VÂRSTA LOR CRONOLOGICĂ
Cercetătorii au studiat metaboliții asociați cu centenarii și bolile cardiometabolice, un grup de afecțiuni care cresc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau tulburări metabolice precum diabetul de tip 2.
Metaboliții au diverse funcții, inclusiv de combustibil, structură, semnalizare și acționare în calitate de catalizatori pentru reacții chimice. De asemenea, aceștia pot servi ca biomarkeri pentru diferite boli, îmbunătățind atât diagnosticele, cât și tratamentele și pot ajuta la identificarea țintelor medicamentoase pentru medicina personalizată.
Oamenii de știință din studiul CIAO au evaluat 128 de centenari și 50 de persoane din grupul de control. Cercetătorii au descoperit că 2.812 dintre cei 32.514 metaboliți măsurați diferă semnificativ la centenari, găsindu-se fie la niveluri mai ridicate, fie la niveluri mai scăzute. Dintre acești 2.812 metaboliți, 1.540 au fost asociați semnificativ cu boli cardiometabolice, iar 268 au fost considerați potențial protectori împotriva bolilor cardiometabolice.
Folosind instrumente de inteligență artificială și multi-omică, cercetătorii au determinat apoi vârsta biologică a participanților la studiu pe baza a 24 de măsurători cheie ale metaboliților din sânge. Pe baza acestor probe de sânge, centenarii s-au dovedit biologic mai tineri decât vârsta lor cronologică, în medie cu nouă ani. Persoanele din grupul de control, care sunt tot din Cilento, păreau și ele biologic mai tinere, dar în cazul lor, diferența nu a fost la fel de pronunțată.
În schimb, cercetătorii au descoperit că markerii inflamatori la centenari erau crescuți. Inflamația cronică sau excesivă poate fi un factor de risc pentru boli de inimă, tulburări autoimune și cancer.
„Ipoteza noastră inițială a fost că centenarii au un nivel crescut de mediatori inflamatori, care sunt așteptați să crească odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, centenarii au și un nivel crescut de mediatori antiinflamatori, care îi pot proteja de inflamație și leziuni tisulare.” – Dr. David Brenner, președintele Sanford Burnham Prebys
CENTENARII SE BUCURĂ DE O CIRCULAȚIE SANGUINĂ MAI BUNĂ DECÂT A ALTOR VÂRSTNICI
Studiile anterioare efectuate pe centenari din Cilento au arătat că aceștia se bucură de o microcirculație sanguină robustă, comparabilă ca eficiență cu cea a persoanelor cu 30 de ani mai tinere. Constatările indică, de asemenea, niveluri scăzute de adrenomedulină (bio-ADM) în sânge, un hormon peptidic care reglează tensiunea arterială, menține integritatea vasculară și are potențiale acțiuni protectoare în diverse boli.
Nivelurile scăzute de bio-ADM sunt considerate un indicator al unei microcirculații vasculare bune, iar o microcirculație bună este un indicator al unei longevități crescute. Dr. Andreas Bergmann, director științific al SphingoTec, o companie germană care dezvoltă biomarkeri, și colegii săi au mers mai departe pentru a identifica o enzimă numită dipeptidil alfa amidare monooxigenază sau PAM, care poate fi utilizată pentru a restabili bio-ADM la niveluri sănătoase și a servi ca biomarker pentru activarea deficitară a peptidelor.
În cercetări conexe, oamenii de știință au descoperit că participanții la studiu din nordul Europei și din regiunea Cilento, care s-au concentrat pe o dietă mediteraneană timp de șase zile, au experimentat o activare crescută a bio-ADM și niveluri de PAM, reflectând îmbunătățirea funcției endoteliale și a microcirculației.
„PAM îmbunătățește disfuncțiile cerebrale legate de vârstă și de boala Alzheimer. Îmbunătățește funcția cognitivă și reduce încărcătura de amiloid și neuroinflamația, ambii factori în procesul de neurodegenerare. Stilul de viață și dieta din Cilento ajută mult și ele.” – Dr. Andreas Bergmann