Există toate stereotipurile naționale cu privire la momentul potrvit de luat cina. Americanii mănâncă devreme, italienii mănâncă târziu, spaniolii mănâncă și mai târziu iar în Marea Britanie problema este legaă de eleganță – cu cât cinezi ma târziu, cu atât ești mai stilat!
Dar există cel mai bun moment pentru a lua cina din perspectiva sănătății? Cel mai bun lucru, spune Valter Longo, directorul Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud, este să-ți termini mâncarea cu cel puțin trei ore înainte de a planifica să mergi la culcare. Dacă ora ta obișnuită de culcare este miezul nopții, de exemplu, ai un termen limită la ora 21:00.
Acest lucru este din cauza faptului că mâncatul prea târziu poate perturba ritmurile circadiene care guvernează modul în care corpul nostru trece de la zi la noapte, și invers. „Dacă îți împingi cina din ce în ce mai târziu, mesajul către sistemul tău este că ar trebui să fii în continuare activ”, spune Longo. Îți poate afecta în mod negativ somnul – la fel ca și cum ai fi expus la lumină puternică înainte de a merge la culcare – și cât de eficient arzi caloriile.
Când iei cina dictează și timpul total dintre ultima masă a unei zile și prima masă a zilei următoare. Acesta este ceea ce îi preocupă pe cei care adoptă „mâncatul cu restricții în timp” – un tip de post intermitent care implică păstrarea tuturor meselor din zi într-o fereastră de 12 ore sau mai puțin – spune Adam Collins, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Surrey.
Dacă îți prelungești postul peste noapte, între cină și micul dejun, „atunci îi permiți corpului să intre în faza catabolică, în care trece la grăsimi oxidante. Antrenezi corpul să facă ceea ce este conceput pentru a face: arde carbohidrații când mănânci carbohidrați, și apoi arde grăsimile.” Acest lucru poate ajuta la pierderea în greutate și este, în general, bun pentru sănătatea ta metabolică.
Ar trebui să mănânci într-o perioadă restricționată înseamnă să iei micul dejun mai târziu sau cina mai devreme? „Consensul pare să fie că obții mai mult beneficiu dacă îți limitezi caloriile la mai devreme în cursul zilei”, spune Collins. „Acest lucru are sens dintr-o perspectivă circadiană pentru că ești pregătit să faci față alimentelor în perioada incipientă a fazei tale active.”
Cel mai comun obicei de masă de seară al centenarilor longeviv,i spune Longo, este o „cina ușoară”, suficient de devreme pentru a lăsa apoi 12 ore înainte de micul dejun a doua zi. Să mănânci mai târziu în timpul zilei este și sănătos, cel puțin dacă credem vechiul proverb care ne îndrumă să „mâncăm micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac”.
Acest lucru nu este întotdeauna realist. „Este destul de dificil să mănânci un mic dejun bogat pentru că pur și simplu nu îți estefoame”, spune Collins, parțial pentru că organismul tău „a început să exporte glucoză în sânge” pe măsură ce te trezești, astfel încât nivelul de energie este deja ridicat. Și, având în vedere că oamenii de obicei au doar sandvișuri la prânz este inevitabil ca cei mai mulți dintre noi să „încărcăm calorii seara”.
Totuși, nu te stresa în privința asta, spune el – este în regulă atâta timp cât îi oferi corpului tău o „perioadă de odihnă”, urmând cu un mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați, a doua zi. Trucul este să „ții cont de tiparul general de masă”. Să iei o cină devreme este un lucru, dar este, de asemenea, important să te asiguri că „nu stai în fața televizorului cu chipsuri, ciocolată și alcool” după aceea.
Dacă o fereastră de mâncare timpurie limitată în timp este nerealistă, atunci o fereastră ulterioară este totuși mai bună decât să lași mesele să se extindă pe tot parcursul zilei. Și dacă faci exerciții fizice în timpul zilei – în special cele bazate pe rezistență, cum ar fi halterele – atunci o cină bogată în carbohidrați și proteine poate fi exact lucrul care să-ți ajute mușchii să se recupereze.
În cele din urmă, spune Longo, principalul lucru este să păstrezi mesele într-o fereastră de 12 ore și să termini cina cu trei ore înainte de a merge la culcare.
Modificarea obiceiurilor alimentare cu mult mai mult decât atât este necesară doar dacă corpul tău nu reacționează bine la programul actual. „Dacă iei o cină mai mare și dormi bine, colesterolul și tensiunea arterială sunt în regulă, atunci ești bine”, spune el. „Dar dacă dormi prost și ai probleme de sănătate, poate ar trebui să treci la un mic dejun mai connsistent, un prânz mai mare și o cină mai mică, care de obicei pare să fie cel mai sănătos model dintre toate”, notează gq-magazine.uk.