Declinul cognitiv devine o preocupare odată cu înaintarea în vârstă, însă poate fi încetinit printr-o alimentație adecvată. Invitată la RTL, neurocercetătoarea Émilie Steinbach a enumerat alimentele care ar trebui limitate pentru a ne păstra capacitățile cerebrale.
Declinul cognitiv nu apare brusc. Este un proces lent și insidios, care se poate manifesta prin mici pierderi de memorie, dificultăți de concentrare sau o scădere a vitezei de gândire. În timp, aceste simptome pot evolua către tulburări mai grave, mergând până la boala Alzheimer sau alte forme de demență. În fața acestei realități, numeroase cercetări subliniază astăzi impactul pe care stilul nostru de viață – și mai ales alimentația – îl are asupra sănătății creierului.
Anumiți nutrienți sunt esențiali pentru a hrăni celulele nervoase și pentru a le proteja de stresul oxidativ, în timp ce alții, consumați în exces, pot favoriza inflamația și pot afecta conexiunile neuronale. În acest context, cercetătoarea Émilie Steinbach a împărtășit, la microfonul RTL, recomandările sale alimentare pentru a preveni pe cât posibil declinul cognitiv. Potrivit ei, „anumite alimente trebuie consumate cu o vigilență sporită, deoarece, pe termen lung, ele pot avea un impact negativ asupra capacităților noastre cognitive.”
Alimentele de evitat pentru a proteja creierul
În intervenția sa, Émilie Steinbach a realizat o listă clară de alimente care ar trebui reduse semnificativ pentru a ne proteja neuronii.
„Există untul și margarina: se pot consuma, dar ideal ar fi să nu depășim o lingură pe zi”, explică neurocercetătoarea, reamintind că aceste surse de grăsimi saturate pot fragiliza funcționarea cerebrală atunci când sunt consumate în exces.
Ea atrage atenția și asupra prăjiturilor și dulciurilor (biscuiți, produse de patiserie, înghețată, bomboane…), care provoacă vârfuri glicemice nocive pentru creier și favorizează inflamația cronică.
Alte alimente vizate: carnea roșie și brânzeturile bogate în grăsimi saturate, ambele asociate cu un risc crescut de declin cognitiv dacă sunt consumate regulat.
În ceea ce privește alimentele prăjite, acestea combină grăsimi oxidate și substanțe pro-inflamatorii care afectează direct funcțiile neuronale.
În final, Émilie Steinbach amintește că alimentele ultra-procesate trebuie limitate la maximum. Bogate în aditivi, zaharuri și grăsimi de proastă calitate, ele „diminuează valoarea nutrițională a alimentației și accelerează îmbătrânirea celulară”.
Pe scurt: pentru a-ți proteja creierul, este esențial să privilegiezi o alimentație simplă, bazată pe produse proaspete, fibre și grăsimi sănătoase, reducând drastic produsele industriale.