150 de profesori din toată țara au participat, în anul școlar 2024-2025, la programul de formare continuă “Atitudine și echilibru pentru un stil de viață sănătos”, furnizat de Casa Corpului Didactic (CCD) București, în urma încheierii unui parteneriat cu Asociația Sută la Sută Românesc, organizatorul programului educațional ”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”. Mentorii programului educațional, în calitate de formatori, au derulat pe platforma e-learning interactivă a Casei Corpului Didactic București activități instructiv-educative specifice programului de formare continuă a cadrelor didactice.
Programul educațional ”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, aflat la ediția a V-a, este dezvoltat și implementat de Asociația Sută la Sută Românesc, având ca parteneri fondatori Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, inspectorate școlare județene, cu susținerea Mondelez International, lider pe piața gustărilor.
Acest program educațional dedicat unui stil alimentar echilibrat face, în acest an, un pas important pentru a ajunge la cât mai mulți elevi din învățământul liceal. Celor 49.000 de elevi formați până în prezent prin intermediul mentorilor din program, li se vor alătura alte mii de elevi formați pe parcursul orelor de consiliere și orientare, de către profesorii diriginți.
Prima generație de formatori este pregătită să transfere către elevi principiile nutriției conștiente, pentru a cultiva obiceiuri alimentare echilibrate, pe termen lung, în rândul adolescenților.
Profesorii au explorat și au învățat:
• Ce înseamnă mâncatul conștient (mindful eating);
• Cum influențează emoțiile alegerile alimentare;
• Despre rolul planificării și organizării în formarea obiceiurilor;
• Cum se pot schimba obiceiurile pe termen lung;
• Strategii practice de educație nutrițională pentru adolescenți.
„Mâncatul conștient nu este doar despre ce alegem, ci și de ce și cum mâncăm, cu intenție și atenție. Informațiile transmise profesorilor au la bază cercetări și informații științifice despre nutriție, dar și despre atenție, echilibru și decizii conștiente. Profesorii-formatori devin, astfel, ambasadori ai unei schimbări pe termen lung, reale în rândul tinerilor”, a declarat Lidia Feher, project manager al programului, reprezentant al Asociației Sută la Sută Românesc.
Educația alimentară modernă nu pornește de la interdicții și reguli, ci de la alegeri conștiente, cu sens
Programul de formare continuă ”Atitudine și echilibru pentru un stil de viață sănătos”, avizat de Ministerul Educației și Cercetării, vine exact cu acest tip de abordare, adaptată intereselor și realității tinerilor. În urma acestei colaborări, Casa Corpului Didactic București amplifică programul educațional la nivel instituțional și creează infrastructura necesară pentru extinderea la nivel național. Profesorii formați devin mentori pentru elevi și colegi, generând un efect de multiplicare sustenabil”, a declarat Nicoleta Briciu, director Casa Corpului Didactic București.
O nouă serie de formare a cadrelor didactice va începe în luna septembrie, odată cu debutul noului an școlar. Cadrele didactice sunt invitate să urmărească site-ul CCD București, secțiunea programe de formare avizate, și să completeze formularul de înscriere lansat pentru a deveni formatori pentru un stil de viață sănătos, ce presupune principii de conștientizare a alegerilor alimentare și de schimbare a obiceiurilor.
Sondajul de evaluare a obiceiurilor tinerilor și a interesului pentru mâncat conștient, dezvoltat de Centrul de Cercetare în Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), completat de 6.600 de elevi la edițiile IV și V ale programului educațional ”Gustă cu atenție. Bucură-te de moment”, a relevat o serie de date semnificative despre obiceiurile alimentare ale tinerilor.
Este evident faptul că tinerii iau din ce în ce mai mult gustări
60% dintre liceeni afirmă că vor să afle mai multe despre mâncatul conștient. De asemenea, 50% doresc să decidă mai responsabil când aleg, potrivit răspunsurilor din chestionarele aplicate în cadrul programului educațional implementat, cu scopul dezvoltării unei atitudini sănătoase față de alegerile alimentare.
Echipa Centrului de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), condus de Prof. univ. dr. habil. Elena – Mădălina Vătămănescu, elaborează instrumentul de cercetare pentru proiectul „Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment.” Echipa este coordonată de Conf. univ. dr. Andreea Mitan, Director Executiv al CCM, doctor atât în Științele Comunicării, cât și în Management, alături de Dr. Elena Dinu și Drd. Victor-Emanuel Ciuciuc, cu expertiză în domeniile marketing, branding și CSR.
Echipa de specialiști a proiectului este formată din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Bădilă, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, Mondelēz International și mentor în domeniul Mindful snacking, Florentina Baloș-Cioropină, ambasadorul proiectului din partea Asociației Sută la Sută Românesc, inspectori ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic cu competențe în Nutriție și Siguranță Alimentară, Mădălina Preda, Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avădănii, psiholog, dezvoltare personală pentru tineri, Anca Ghinea, creator, Veronica Căliman, guest star.
Despre Asociația Sută la Sută Românesc
Asociația Sută la Sută Românesc sprijină valorile și cultura românească și recunoaște rolul tinerilor în acea societate complet dezirabilă. Asociația Sută la Sută Românesc are convingerea că este important ca tinerii să fie expuși în mod consecvent la conținut educațional de înaltă calitate, conturat cu grijă și respect față de tânăra generație, considerând în același timp că această convingere creează responsabilitate și angajament. În acest context, își propune să dezvolte și să creeze proiecte relevante pentru tânăra generație.