Țânțarii sunt insectele care ne înțeapă cel mai des, iar prin disconfortul pe care ni-l provoacă, reușesc să ne strice serile de vară. Majoritatea reacțiilor sunt ușoare, dar pot apărea și reacții alergice uneori. Iată care sunt cele mai bune remedii naturale pentru mușcături de țânțari, potrivit A1.ro.
Cu toții știm cât de enervante pot fi mușcăturile de țânțari. Fie că te bucuri de o seară în grădină, te plimbi prin parc sau adormi cu geamul deschis peste noapte, aceste insecte reușesc să transforme o seară frumoasă într-o experiență neplăcută.
Chiar dacă mușcăturile lor par inofensive, ele pot să provoace mult disconfort. Descoperă ce se întâmplă în corpul tău după o mușcătură de țânțar și cum poți acționa rapid și eficient pentru a reduce mâncărimea.
Ce se întâmplă când ești mușcat de un țânțar
Când un țânțar te „mușcă”, de fapt el nu mușcă în sensul clasic al cuvântului, ci înțeapă pielea cu ajutorul unei piese bucale subțiri și alungite, numită proboscidă. Această structură asemănătoare unui tub sau trompe acționează ca un ac pe care insecta îl folosește pentru a străpunge pielea și a găsi un mic vas de sânge.
În timp ce extrage sângele, țânțarul injectează și o cantitate mică de salivă, care conține enzime cu rol anticoagulant. Organismul nostru reacționează rapid la proteinele din această salivă și eliberează histamine pentru a combate „invadatorul”.
Histaminele sunt substanțe care dilată vasele de sânge și declanșează simptomele binecunoscute ale înțepăturii: mâncărime, roșeață și umflătură locală.
Semne și simptome ale mușcăturii de țânțar
Deși provoacă un real disconfort, majoritatea reacțiilor la înțepăturile de țânțari sunt ușoare și nu trebuie să ne alarmeze. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), din SUA, semnele și simptomele mușcăturii de țânțar sunt:
- o umflătură roșiatică și pufoasă care apare la câteva minute după mușcătură
- o umflătură tare, roșu-maronie, care provoacă mâncărime, sau mai multe astfel de umflături ce apar la o zi sau două după mușcătură;
- bășicuțe mici în loc de umflături tari;
- pete închise la culoare care seamănă cu vânătăi
La copii, reacțiile pot fi mai vizibile pe piele. Scărpinatul excesiv le poate inflama și poate duce la infecții ușoare.
Reacții severe sau alergice la mușcătura de țânțar
Unele persoane pot dezvolta reacții locale mai severe la mușcăturile de țânțari, care se manifestă prin următoarele:
- o zonă mai mare de umflătură și roșeață în jurul mușcăturii
- mâncărime intensă
- ușoară durere locală
- ganglioni limfatici inflamați în apropierea înțepăturii
Aceste reacții mai puternice apar mai frecvent la copii, adulții înțepați de specii de țânțari la care nu au mai fost expuși anterior, persoane cu piele sensibilă și cele cu tulburări ale sistemului imunitar. Deși sunt neplăcute, trec în câteva zile și nu sunt considerate periculoase, spre deosebire de reacțiile alergice. Acestea apar rar, dar sunt mai serioase.
Simptomele posibile includ:
- urticarie (erupții roșii pe piele) localizată sau generalizată
- febră ușoară
- umflături la distanță de zona înțepăturii
- în cazuri foarte rare, dificultăți de respirație, amețeli sau umflarea feței (anafilaxie)
Reacțiile alergice sunt cauzate de o reacție imună exagerată la proteinele din saliva țânțarului. Dacă observi astfel de simptome, este important să consulți imediat un medic.
Germeni transmiși de țânțari
Țânțarii pot fi purtători ai unor virusuri și paraziți periculoși care provoacă boli grave precum:
- malaria (parazitul Plasmodium)
- febra Denga (virusul Denga)
- infecția cu virusul Zika
- Chikungunya
- febra galbenă
- infecția cu virusul West Nile
În România, țânțarii nu transmit malarie, febră Denga sau Zika, dar pot fi purtători ai virusului West Nile. Această infecție a devenit tot mai frecventă în ultimii ani. Simptomele comune sunt:
- febră
- vărsături
- diaree
- erupții cutanate
- dureri de cap
- dureri musculare
- dureri articulare
Formele severe de infecție pot cauza meningită sau encefalită, care se manifestă prin febră mare, durere de cap intensă, gât rigid, dezorientare și convulsii. Complicațiile pot fi fatale.
Celelalte infecții cauzate de țânțari sunt specifice zonelor tropicale și subtropicale, însă este bine să fii informat și precaut atunci când călătorești.
Remedii naturale care ameliorează mușcăturile de țânțari
Există multe soluții simple și naturale care pot calma rapid iritația și mîncărimea provocate de țânțari. Iată câteva remedii la îndemână care te ajută să scapi de disconfort:
1. Pastă de bicarbonat de sodiu
Cercetările susțin că bicarbonatul are un efect antiinflamator asupra pielii, datorită pH-ului său alcalin, care ajută la echilibrarea microbiomului natural ușor acid al pielii, potrivit Everyday Health.
Amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu cu puțină apă, până obții o pastă groasă. Aplic-o pe mușcătură, las-o să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește pielea.
2. Gel de aloe vera
Aloe vera este folosită de secole pentru calmarea înțepăturilor de insecte. Acest efect se datorează datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Planta conține în mod natural compuși care blochează moleculele responsabile de inflamație în piele și reduce astfel umflătura și mâncărimea provocate de mușcătura de țânțar.
Dacă ai aloe vera în ghiveci, taie o frunză proaspătă, spal-o și despic-o pe lung. Cu o linguriță, extrage apoi gelul din interior și aplică-l direct pe mușcătură, în strat subțire.
3. Pastă din fulgi de ovăz
Un alt remediu simplu și eficient pentru mușcăturile de țânțari este ovăzul, conform Healthline. Conține compuși naturali cu efect calmant, care ajută la reducerea mâncărimii și inflamației.
Amestecă fulgi de ovăz cu apă în proporții egale, până obții o pastă groasă. Aplic-o pe bubițele de pe piele, las-o să acționeze 10 minute, apoi clătește ușor. Dacă ai multe mușcături, încearcă o baie cu ovăz: adaugă o cană de ovăz măcinat în apa caldă din cadă și stai la înmuiat 15-20 de minute.
4. Miere
Acest produs apicol este cunoscut de secole pentru proprietățile sale antibacteriene și antiinflamatoare. Mierea poate fi folosită în tratarea rănilor și iritațiilor, inclusiv a celor provocate de insecte. Pe lângă efectul calmant, ajută și la prevenirea infecțiilor cutanate și la vindecarea mai rapidă a pielii.
Ideal este să folosești miere naturală, crudă, de preferat miere de manuka, miere de mană sau miere bio. Aceste sortimente au cele mai puternice proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.
Înainte de a folosi mierea, spală zona mușcăturii cu apă și săpun, apoi usuc-o cu un prosop. Aplică în strat subțire și las-o să acționeze 20-30 de minute sau chiar peste noapte.
5. Busuioc
Această plantă aromatică foarte apreciată în bucătărie are și proprietăți calmante. Busuiocul este folosit în tratamentele pe bază de plante pentru infecții ale pielii, iar antioxidanții din frunzele de busuioc au efect antiinflamator. Ca remediu pentru mușcăturile de țânțari, el calmează mâncărimile și reduce disconfortul.
Fierbe două căni de apă cu aproximativ 15 grame de frunze uscate de busuioc. Lasă lichidul să se răcească și aplică-l apoi pe mușcături cu ajutorul unei lavete. Alternativ, poți toca fin frunze proaspete de busuioc și să le freci direct pe piele.
6. Oțet de mere
Oțetul de mere are proprietăți antiseptice și calmante. Aplicat pe mușcăturile de țânțari, poate reduce rapid disconfortul cauzat de mâncărimi. De asemenea, este dezinfectant natural, util mai ales dacă ai scărpinat prea mult înțepătura.
Pentru a-l folosi, umezește o lavetă în apă rece amestecată cu oțet și aplic-o pe zona afectată. Dacă ai mai multe mușcături, poți face o baie cu apă călduță și oțet diluat. Evită băile fierbinți, care pot agrava mâncărimea. Dacă pielea se irită, întrerupe tratamentul.
7. Ceapă
Sucurile naturale din această legumă pot calma senzația de arsură și iritația provocate de mușcăturile de țânțari. În plus, datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, ceapa scade riscul apariției unor infecții cutanate.
Taie o felie de ceapă (indiferent de tip) și aplic-o direct pe mușcătură pentru câteva minute. După acest timp, clătește bine zona cu apă.
8. Ceai de mușețel
Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare, calmante și antiseptice, ceea ce îl face un remediu natural popular pentru iritații, mâncărimi, eczeme și alte probleme cutanate.
Înmoaie un pliculeț de ceai de mușețel în apă și lasă-l la rece 30 de minute. Stoarce excesul de apă și aplică pliculețul pe mușcătură pentru 10 minute, apoi șterge ușor zona cu un prosop umed. Mușețelul poate provoca reacții alergice la unele persoane. Testează-l pe o zonă mică de piele înainte de a-l aplica pe suprafețe mari.
9. Arnica
Această plantă este recomandată ca remediu pentru înțepăturile de insecte datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Deși planta în formă pură este toxică, produsele diluate sub formă de creme sau geluri sunt populare ca tratamente locale. Acestea pot reduce vânătăile, durerea, umflăturile și inflamația.
Aplică o cantitate mică de cremă sau gel cu arnică pe zona afectată de mușcătură, masând ușor până se absoarbe complet. Repetă aplicarea de două-trei ori pe zi, dacă este nevoie.
10. Ulei de mentă
Uleiul de mentă este apreciat pentru senzația sa revigorantă și capacitatea de a reduce senzația de mâncărime. Unele studii susțin că poate ajuta și în cazuri de mâncărimi cronice, ceea ce îl face potrivit și pentru mușcăturile de insecte.
Pentru aplicare, amestecă ulei de mentă cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de cocos) și aplică pe zona afectată. De asemenea, poți adăuga câteva picături de ulei într-o baie caldă pentru un efect suplimentar. Uleiul de mentă nu este recomandat copiilor mici.
Ce e bine să faci după mușcătura de țânțar
Spălarea pielii cu apă și săpun este primul lucru pe care ar trebui să-l faci după o mușcătură de țânțar. Sunt mai multe motive pentru care se recomandă curățarea zonei:
- îndepărtează murdăria, bacteriile și alte impurități de pe piele, reducând riscul de infecție;
- previne iritația suplimentară dacă pe piele există substanțe iritante care ar putea agrava inflamația și mâncărimea;
- reduce riscul de infecții în cazul în care te scarpini;
- calmează pielea și reduce ușor disconfortul.
O metodă simplă și la îndemână pentru a reduce mâncărimea este să aplici o presiune ușoară pe zona afectată, apăsând cu degetul sau cu podul palmei timp de aproximativ 10 secunde.
Pielea are numeroase terminații nervoase sensibile la diferiți stimuli, inclusiv presiune sau întindere. Prin apăsare, poți „păcăli” aceste terminații astfel încât să blochezi temporar semnalele de mâncărime trimise către creier.
O altă metodă eficientă după înțepătura de țânțar este să aplici pe zona afectată un cub de gheață sau orice altceva rece ai la îndemână. Ține gheața pe mușcătură timp de cel puțin 10 minute pentru a calma mâncărimea. Gheața ajută la reducerea fluxului sanguin în acea zonă, diminuând astfel inflamația, durerea, senzația de mâncărime și umflătura asociate mușcăturii.
Tratamente pentru mușcătura de țânțar
Dacă remediile naturale nu dau rezultate și mâncărimea cauzată de mușcăturile de țânțari persistă, soluțiile din farmacii sau din trusa ta de medicamente pot fi de ajutor.
Cea mai la îndemână soluție este alcoolul sanitar, care calmează rapid inflamația și mâncărimea. Alcoolul descompune proteinele din saliva țânțarului care stimulează sistemul imunitar să elibereze histamine, explică dr. Jonathan Day, profesor emerit de entomologie medicală la Universitatea din Florida și expert în controlul țânțarilor. Astfel, alcoolul sanitar reduce reacția alergică și inflamația, oferind totodată un efect răcoritor și calmant.
Alte tratamente eficiente pentru mușcătura de țânțar includ:
- Loțiunile mentolate cu calamină. Acestea ingrediente active precum oxidul de zinc și oxidul de fier, care ajută la calmarea mâncărimii. Oxidul de zinc reduce eliberarea histaminelor și diminuează astfel senzația de mâncărime.
- Hidrocortizon topic. Cremele și unguentele cu hidrocortizon pot opri reacția inflamatorie a organismului la mușcături, calmând astfel mâncărimea și iritația. Hidrocortizonul topic este un steroid slab și are un risc mai mic de efecte secundare, dar nu se recomandă utilizarea prelungită sau pe suprafețe mari de piele;
- Antihistaminice orale. În caz de mușcături multiple sau când mâncărimile sunt foarte intense, antihistaminicele orale blochează eliberarea histaminelor în organism și opresc mecanismul care provoacă mâncărimea. Respectă doza indicată pe prospect.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.