O dimineață bună și, prin urmare, o zi bună, nu se întâmplă în mod magic, se creează în mod conștient. Cei mai mulți dintre noi suntem distrași în fiecare dimineață. Activitățile banale, cum ar fi verificarea rețelelor sociale, privitul la televizor și îngrijorarea asupra lucrurilor pe care nu le putem controla, dau adesea tonul zilei. Și asta înseamnă că ne pierdem timpul cu lucruri care nu contează, în timp ce ne îndepărtăm treptat de legătura cu părțile semnificative, controlabile ale vieții noastre, care de fapt contează, scrie Jurnalul.ro.
Pur și simplu uităm că orele dimineții sunt extrem de importante – ele formează fundația pe care se construiește toată ziua. Uităm că modul în care alegem să petrecem aceste ore poate fi folosit pentru a prezice ce fel de zile vom avea și, în cele din urmă, tipul de vieți pe care le vom trăi.
Așadar, dacă simți că ai avut un început dur în ultimul timp și că îți pui piedică în fiecare zil cu intenție și concentrare diminuate, este timpul să iei în considerare câteva mici obiceiuri de dimineață.
Ritualurile de dimineață fac treptat o mare diferență
Problema este că cei mai mulți dintre noi ne îndepărtăm de lucrurile pe care trebuie să le facem pentru noi înșine, chiar dacă le știm.
Dacă pui în aplicare, treptat, cele trei ritualuri de dimineață descrise mai jos totul se va schimba. Diminețile noastre sunt acum baze solide din care obținem în mod constant rezultate pozitive. Dacă nu faci niciunul dintre aceste lucruri în acest moment, începe doar cu primul, apoi adaugă al doilea peste câteva săptămâni, iar apoi al treilea în câteva luni.
1. Spală vasele
Mănânci cea mai importantă masă a zilei? Acum vă puteți folosi micul dejun pentru a-ți consolida autodisciplina. Iar autodisciplina este o abilitate vitală care trebuie perfecționată. Este capacitatea de a depăși distragerile și de a face lucrurile importante. Înseamnă să acționezi conform a ceea ce știi că este corect, în loc de cum te simți în momentul de față (poate obosit sau leneș sau distras), ceea ce necesită de obicei sacrificarea ușurinței imediate pentru ceea ce contează cel mai mult în viață.
Lipsa de autodisciplină pentru majoritatea dintre noi este adesea rezultatul unei lipse de concentrare. Cu alte cuvinte, ne spunem că vom face ceva, dar apoi nu facem. Una dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a construi și menține autodisciplina zilnică?
Începe cu ceva mic în fiecare dimineață. Pur și simplu, spală-ți vasele după micul dejun.
Este doar un mic pas înainte în fiecare dimineață: după ce mănânci fulgi de ovăz, spală-ți castronul și lingura. DUpă ce ai terminat de băut cafeaua de dimineață, clătește cana. Nu lăsa vase murdare în chiuvetă sau pe blat pentru mai târziu. Spală-le imediat.
Odată ce faceți acest lucru în mod constant timp de câteva săptămâni, poți începe să te asiguri că și chiuveta a fost ștersă. Apoi blatul. Fă-ți patul. Pregătește un prânz sănătos. Începe să faci câteva abdomene. Meditează câteva minute. Și așa mai departe.
Fă unul dintre aceste lucruri în fiecare dimineață și vei începe să construiești un ritual sănătos de autodisciplină. Vei ști că ești capabil să faci ceea ce trebuie și să termini ceea ce începi.
Din nou, pentru următoarele câteva săptămâni, spală vasele după micul dejun. Atentie, cu un zambet.
2. Exerciții pentru a-ți antrena corpul și mintea (timp de 15 minute sau mai puțin).
Mișcarea este cea mai simplă și rapidă modalitate de a-ți schimba viața, nu doar pentru că îți întărește corpul, ci pentru că îți întărește și mintea. Este o activitate autoinițiată care impune un nivel necesar de efort mental și fizic pentru a alimenta creșterea. Și, aproape instantaneu, insuflă un sentiment pozitiv de autocontrol în subconștientul tău, chiar și atunci când alte circumstanțe din viața ta par haotice.
Într-o lume vastă, care este adesea dincolo de controlul tău, exercițiile fizice devin un spațiu personal în care poți să te antrenezi și să recâștigi stăpânirea lumii tale. Numai tu îți poți mișca corpul. Numai tu poți pune un picior în fața celuilalt. Doar tu poți decide cât de departe vei ajunge.
Când îți începi ziua în felul acesta – întemeiat și în control – lumea mai largă este mult mai ușor de navigat.
În plus, un ritual de exerciții zilnic coerent schimbă funcționarea fizică interioară a creierului tău. Exercițiile fizice cresc o proteină specifică din creier. Mișcarea este cel mai puternic instrument pe care îl ai pentru a-ți optimiza funcția creierului. Activitatea aerobă are un efect dramatic asupra adaptării, reglând sistemele care ar putea fi dezechilibrate și optimizând pe cele care nu sunt – este un instrument indispensabil pentru oricine dorește să-și atingă întregul potențial.
Exercițiile fizice sunt cu adevărat un medicament universal pentru aproape toate bolile mintale umane. Reduc semnificativ depresia ușoară și moderată, scad anxietatea, contrabalansează efectele negative ale stresului excesiv, și multe altele. Și cea mai bună parte este că exercițiul nu este, evident, doar un antrenament mental, ci și unul fizic.
3. Prezență prin meditație (timp de 15 minute sau mai puțin)
Același principiu de a începe cu pași mici se aplică și aici. Însă un ritual de meditație de dimineață de numai 15 minute nu este o sarcină ușoară pentru majoritatea începătorilor. În timpul primelor încercări de meditație, majoritatea tind să găsească aproape imposibil să-și liniștească mintea. Din această cauză, mulți dintre noi încearcă meditația o dată sau de două ori și nu văd valoarea în ea. Dar, cu practică și răbdare, meditația poate fi mult mai puternică.
Meditația este într-adevăr un ritual de dimineață vital în viața noastră. Deși s-ar putea să nu insufle la fel de ușor nivelul de control pe care îl au exercițiile fizice, meditația oferă un nivel mai profund de control care, în cele din urmă, scoate din noi ceea ce a fost blocat în interior – ne conectează cu sinele nostru cel mai adevărat, permițându-ne să accesăm toate zonele minții și corpului nostru de care suntem de obicei distrași și deconectați.
Lăsând la o parte detalii, cele mai de bază și practice beneficii ale meditației sunt duble:
-scade stresul mental
-crește prezența mentală (conștientizarea)
Și, când aducem o prezență mai relaxată în orele noastre de dimineață, face tot ce se întâmplă de acolo mult mai ușor de gestionat. Pentru că facem următorul pas cu mai multă atenție – fără rezistență reținută – conștienți și acceptând pe deplin tensiunea din umerii noștri, mica speranță din inima noastră sau poate chiar ceața tristeții din spatele minții noastre. Cu această conștientizare și acceptare găsim soluții mai bune, modalități mai sănătoase de a face față și un sentiment general că oamenii sunt mai prietenoși.
Dimpotrivă, atunci când suntem stresați și distrași în orele dimineții, mintea noastră este despărțită și zdrobită. O parte este ferm concentrată pe tot ceea ce ne apasă, iar cealaltă parte acordă o atenție minimă oricăror sarcini care trebuie făcute rapid.
Iată cum să stabilești prezența prin meditația de dimineață):
Așezați-vă drept pe un scaun cu picioarele pe pământ și mâinile sprijinite confortabil în poală, închideți ochii și concentrați-vă asupra respirației timp de 15 minute (sau mai puțin la început dacă 15 minute par prea multe). Scopul este de a petrece tot timpul concentrat doar pe senzația abdomenului care inspiră și expiră, ceea ce va împiedica mintea ta îngrijorată să rătăcească și să se gândească prea mult. Acest lucru sună simplu, dar este o provocare de făcut mai mult de câteva minute. Și este perfect dacă gândurile aleatorii te deturnează – asta se va întâmpla cu siguranță, trebuie doar să-ți readuci concentrarea asupra respirației.
Consecvența este totul
Cele trei ritualuri de dimineață de mai sus nu înseamnă nimic dacă nu acționeazi în mod consecvent. O dimineață de spălare a vaselor, exerciții fizice și meditație nu o vor tăia. Este efectul compus al unor acțiuni simple, aparent banale de-a lungul timpului, care duce la rezultate pozitive, care schimbă viața.
De exemplu, nu este nimic interesant în a pune un picior în fața celuilalt în fiecare zi timp de săptămâni dar, făcând acest lucru, multe ființe umane au urcat până în vârful celui mai înalt munte din lume, Everest.
Și nu este nimic interesant în a spăla vasele, a face mișcare sau a sta liniștit în meditație pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare dimineață, dar făcând acest lucru veți avea o viață mai bună, potrivit marcandangel.com.
La fel ca fiecare mușchi al corpului, mintea trebuie antrenată pentru a obține putere. Trebuie lucrat constant pentru a crește și a se dezvolta în timp. Dacă nu te străduiești în mod proactiv, în moduri mărunte în fiecare dimineață, bineînțeles că te vei prăbuși mai târziu, când lucrurile nu merg așa cum vrei…