Acneea afectează multe persoane pentru perioade lungi de timp, astfel că remediile naturiste pot fi opțiuni de luat în considerare.
Tratamentele alternative pot include mai multe tipuri de produse creme, loțiuni, geluri, suplimente alimentare, extracte din ierburi și o anumită dietă.
Tratamentele clasice pentru acnee nu dau rezultate la toți pacienții. Acestea pot provoca reacții adverse, cum sunt iritațiile la nivelul pielii sau defecte congenitale.
Totodată, antibioticele împotriva acneei pot provoca la rezistență la antibiotice. Astfel că multe persoane apelează la tratamente alternative, însă părerile specialiștilor sunt împărțite. American Academy of Dermatology susține că suplimentele naturale nu sunt întotdeauna eficiente, iar unele dintre acestea pot avea efecte adverse.
Soluții naturiste pentru tratarea acneei
Miere de Manuka
Provine din Noua Zeelandă și se obține din polenul plantei de manuka. Are efecte antibacteriene.
Ulei din arbore de ceai
Este un ulei esențial care se extrage din frunzele unui copac de dimensiuni reduse, originar din Australia. Se folosește de mult timp ca tratament alternativ împotriva acneei. Uleiul din arbore de ceai poate diminua semnificativ incidența efectelor secundare, cum ar fi senzația de uscăciune, iritație, mâncărime și arsuri.
Tratamentul topic cu ulei din arbore de ceai este considerat sigur pentru majoritatea adulților. În unele cazuri, poate declanșa o reacție alergică a pielii. Se poate întâmpla mai ales dacă s-a oxidat după expunerea la aer.
Nu se administrează niciodată pe cale orală. Poate provoca reacții toxice, care pot fi ușoare precum erupțiile cutanate sau în cazuri severe poate duce la comă.
Taninuri
Tratamentele cu taninuri oferă proprietăți astringente. Acestea se pot produce prin fierberea unui amestec de 5 până la 10 grame de extract de coajă din anumite specii de copaci, precum hamamelis, stejar alb sau nuc englezesc într-o cană cu apă. Nu se recomandă administrarea preparatelor comerciale deoarece procesul de distilare prin care trec elimină taninurile.
Aloe vera
Este un antibacterian și antiinflamator natural. Poate ameliora aspectul acneei și poate preveni reapariția.
Oțet de mere
Acidul citric din oțetul de mere poate ajuta la distrugerea bacteriilor Propionibacterium acnes atunci când se utilizează alături de alte tratamente. Unele studii sugerează că aplicarea locală poate ajuta la reducerea cicatricilor cauzate de acnee.
Acizi din fructe
Acizii din fructe care pot lupta împotriva acneei sunt: acid citric, acid gluconic, gluconolactonă, acid glicolic, acid malic și acid tartric, potrivit a1.ro.