Un nou studiu publicat în BMJ Medicine sugerează că nivelurile mai ridicate de cofeină din sânge pot contribui la reducerea grăsimii corporale și, implicit, la scăderea riscului de diabet de tip 2. Cercetarea a fost realizată de specialiști de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din Bristol și Imperial College London.
Folosind markeri genetici, oamenii de știință au analizat datele a aproape 10.000 de persoane pentru a stabili o legătură între cofeină, indicele de masă corporală (IMC) și riscul de diabet. Rezultatele indică faptul că persoanele cu o predispoziție genetică pentru niveluri mai ridicate de cofeină în sânge au un IMC mai scăzut și o cantitate mai mică de grăsime corporală.
Mai mult, aproape 50% din efectul cofeinei asupra reducerii riscului de diabet de tip 2 este atribuit scăderii IMC. Cu toate acestea, studiul nu a găsit o corelație semnificativă între nivelul de cofeină și bolile cardiovasculare, precum fibrilația atrială, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.
Aceste descoperiri sugerează că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi luate în considerare ca o metodă pentru gestionarea greutății corporale și reducerea riscului de diabet de tip 2, potrivit jurnalul.ro, care citează Mediafax.