Dacă facem cele mai bune alegeri alimentare, putem să ne consolidăm sistemele de apărare înnăscute ale organismului pentru a ne întări sănătatea, pentru a deveni mai rezistenți la boli și a ne recupera mai repede. Atenție însă, nu abuzați de alimente și, mai ales, nu abuzați de suplimentele alimentare!
Mai mult, există suplimente alimentare care ne pot da peste cap întregul metabolism. Dovadă explicațiile Dr. William W. Li, autorul studiului „Mănâncă și învinge dieta” (Lifestyle, 2024): „Următoarele substanțe sunt trei dintre cele mai periculoase ingrediente, care trebuie evitate cu orice preț în produsele pentru slăbit: DNP sau 2,4-dinitrofenol. Această substanță chimică se găsește în produsele vândute online halterofililor, culturiștilor și persoanelor care țin diete extreme. DNP este o substanță chimică industrială folosită pentru producerea de explozibile, pesticide, fertilizatori și vopseluri pentru țesături!”.
Hipertermie, infarct, comă
Ia, atenție mare: „În anii 1930 s-a descoperit că poate influența pierderea în greutate, dar a fost repede interzis din cauza toxicității sale care cauzează hipertermie, infarct, comă și insuficiența diverselor organe. Este adevărat că DNP poate determina mitocondriile din celule să ardă calorii mai repede, dar face acest lucru într-un mod care nu poate fi controlat, similar cu o catastrofă nucleară precum cea de la Cernobîl sau Fukushima. S-au raportat decese ca urmare a folosirii de produse care conțineau DNP. INTERPOL în asociere cu Agenția Mondială Antidoping au emis o alertă internațională legată de utilizarea acestuia. Nu te atinge de DNP! Este o substanță chimică mortală”.
Deghizări sub forma stimulentelor naturale
Mai există și altă asemenea substanță folosită în diete extreme? „DMAA sau 1,3-dimetilamilamină. Această amfetamină sintetică este folosită în unele cocteiluri nutritive pentru slăbit și culturism și ca agent ilegal de dopaj la sportivii de performanță. Un alt nume pentru DMAA este metilhecanamină. Este interzisă vânzarea de DMAA ca supliment alimentar, dar încă poate fi găsită în produse de pe internet vândute pentru slăbit și diete. Uneori totuși producătorii dubioși o deghizează, etichetând-o ca stimulent natural din extract de geranium. De fapt, această substanță chimică este sintetizată în fabrică. Compania farmaceutică Eli Lilly a creat DMAA în 1944 ca decongestionant nazal, dar apoi l-a retras de pe piață în anii 1980 din cauza posibilelor efecte secundare mortale”.
Palpitații, hipertensiune, atacuri cerebrale
Nu-i de glumă: „DMAA este un stimulent și are proprietăți termogene, dar efectele sale asemănătoare amfetaminei pot cauza ritm cardiac crescut, palpitații, hipertensiune, atacuri cerebrale și infarct. Administrația Medicamentelor și a Alimentelor din SUA a emis o avertizare și numeroase țări au interzis folosirea sa în produsele destinate consumului. Fii atent la produsele de slăbit de pe internet, care conțin amfetamine. Citește eticheta ingredientelor și caută DMAA după toate denumirile”.
Efecte secundare devastatoare
Alt produs-bombă: „Efedra/efedrină. Este un stimulent al sistemului nervos central derivat dintr-o plantă (ma huang) care se folosește în medicina tradițională chineză. Efedra a apărut în produse de slăbit alături de cafeină și de alte substanțe naturale. Substanța ajută la pierderea în greutate pe termen scurt, dar, din cauza efectelor sale secundare – greață, vomă și anxietate sunt cele mai frecvente, însă au fost raportate și atac cerebral, infarct, aritmie, hemoragie cerebrală și chiar deces -, este un ingredient interzis în suplimentele alimentare vândute în Statele Unite”. Dacă decizi totuși să iei un supliment alimentar, iată câteva ponturi dinspre Dr. Li:
1. Informează-te
„Asigură-te că producătorul este corect și nu are un istoric de fraude, reclamații sau încălcări ale reglementărilor”.
2. Citește eticheta ingredientelor
„Poate crezi că iei un anumit micronutrient, dar suplimentele alimentare sunt deseori create cu multe alte substanțe pe care nu ți le dorești sau de care nu ai nevoie, inclusiv unele care ar putea fi de-a dreptul nocive pentru sănătate”.
3. Nu lua prea multe
„Nu vrei să riști să iei o supradoză dintr-un supliment alimentar, așa cum nu vrei să riști o supradoză dintr-un medicament cu rețetă. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Verifică eticheta pentru a vedea care este doza zilnică recomandată sau caută informații online dintr-o sursă de încredere, cum ar fi o agenție guvernamentală sau un centru medical academic”.
4. Fii sceptic când ți se promite marea cu sarea
„Suplimentele pot susține una sau mai multe funcții sănătoase ale organismului, dar sunt departe de a fi tratamente miraculoase. Orice reclamă care sugerează că un supliment anume poate obține un rezultat nerealist este probabil falsă”.
5. Nu încurca borcanele
„Nu amesteca suplimentele cu medicamentele pe rețetă în același recipient, deoarece tabletele sau capsulele pot avea același aspect. Pentru a evita riscul unei supradoze medicamentoase, păstrează suplimentele și medicamentele în recipiente separate, ușor de identificat”.