Avem un remediu ușor și rapid pentru aproape orice, iar societatea a devenit dependentă de lucruri care ușurează viața de zi cu zi. Din acest punct de vedere, sănătatea noastră nu face excepție. Astăzi, avem o pastilă pentru toate.
Aproape că nu există probleme de ordin medical pentru care să nu corespundă o pastilă care poate atenua sau lichida durerea, făcându-ne, astfel, zilele mai suportabile. Ca oameni ai secolului al XXI-lea, ar trebui să fim bucuroși că industria farmaceutică progresează permanent, ajutându-ne să trăim vieți mai lungi și mai sănătoase. Înțelegem însă suficient de bine că medicamentele sau chiar suplimentele pe care le luăm au efecte secundare și contraindicații? Știm cum se pot minimiza efectele nedorite și cum pot fi optimizate efectele benefice ale medicamentelor?
Doctor în Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie și coordonatorul proiectelor de cercetare din cadrul Departamentului de Farmaceutică și Biofarmaceutică al Universității Philipps din Marburg, Germania, farmacistul german Matthias Wojcik este un avocat al educației în domeniul științelor farmaceutice și împărtășește în comunități din întreaga lume cunoștințe și soluții inovatoare de anti-aging și longevitate. Cunoașterea înseamnă putere!
Unul dintre cei mai mari savanți din istorie, medicul, filosoful și teologul Paracelsus, un pionier al toxicologiei, rostea în 1538 celebrul aforism “doar doza face diferența dintre otravă și medicament”. Cei aproape 500 de ani de medicină scurși de atunci nu l-au contrazis pe savantul german. Da, în materie de longevitate, medicamentele și chiar suplimentele alimentare pot fi atât o binecuvântare, cât și un blestem! Ele au un rol crucial în tratarea bolilor acute și cronice, contribuind adesea la o durată de viață mai lungă, dar au și efecte secundare care pot afecta calitatea vieții sau pot duce la dependență. Marea provocare constă în echilibrarea efectelor pozitive imperios necesare ale tratamentelor cu potențialele repercusiuni pe termen lung și, mai ales, în siguranța faptului că prescripțiile medicale se bazează pe dovezi științifice solide.
În ce condiții este cazul apelăm la suplimente pentru o mai bună longevitate?
Dr. Matthias Wojcik: Suplimentele pot fi benefice nu numai pentru abordarea deficiențelor, ci și pentru a susține numeroase procese vitale din organism. Printre alte beneficii, acestea pot susține sistemul imunitar și funcția mitocondrială. Suplimentele alimentare conțin adesea substanțe naturale cu o serie de beneficii multifuncționale care le fac potrivite pentru susținerea unui stil de viață sănătos și a stării de bine generale. În principiu, suplimentele ar trebui văzute ca un sprijin pentru stilul de viață sănătos, și nicidecum ca un substitut al acestuia. Utilizarea corectă a suplimentelor, alături de alimentația echilibrată, activitatea fizică și gestionarea stresului, le maximizează potențialul de a promova sănătatea și longevitatea. Este esențial înțelegem cum să valorificăm eficient acești compuși naturali pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate, ceea ce necesită adesea abordări inovatoare de formulare în vederea ameliorării biodisponibilității și a absorbției. Suplimentele, atunci când sunt utilizate alături de un stil de viață echilibrat, pot contribui la menținerea sănătății și la prevenirea anumitor maladii, mutând accentul de pe vindecarea bolii, pe menținerea stării de bine ca obiectiv principal. Așadar, suplimentele sunt bune, dar există o problemă care afectează industria de profil și care derivă din calitate și biodisponibilitate. Cu cât calitatea este mai înaltă și biodisponibilitatea este mai bună, cu atât rezultatele la care ne putem aștepta sunt mai bune. Și invers! Cercetări ample indică faptul că nutrienții lipozomali prezintă biodisponibilitate, absorbție și eficacitate îmbunătățite.
Există substanțe care să facă minuni pentru sănătate și o stare de bine generală?
Dr. Matthias Wojcik: Deși nu există o substanță miraculoasă garantată pentru sănătate și longevitate, anumiți compuși joacă un rol cheie în susținerea sănătății celulare, reglarea metabolică și reducerea stresului oxidativ. Celebrul dr. David Sinclair, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din domeniul longevității, a evidențiat protocoale care implică substanțe care au ca scop activarea sirtuinelor, îmbunătățirea funcției mitocondriale și combaterea declinului cauzat de vârstă, de altfel, un subiect adus în discuție și la București, în câteva din miniconferințele desfășurate în cadrul Longevity Expo Forum Fest. Aceste substanțe pot contribui la o abordare cuprinzătoare pentru promovarea longevității. Ca exemple specifice, acidul alfa-lipoic este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice, în timp ce vitamina D3 susține sănătatea imunitară și sănătatea oaselor.
Care este, e fapt, rolul biodisponibilității în eficacitatea substanțelor medicamentoase?
Dr. Matthias Wojcik: Biodisponibilitatea joacă un rol crucial în a determina cât de eficient sunt absorbite și utilizate substanțele de către organism, ceea ce este cheia pentru maximizarea beneficiilor pentru sănătate ale medicamentelor și suplimentelor. Din acest motiv, având o experiență profundă în optimizarea substanțelor naturale și valorificarea abordărilor științifice de ultimă oră, am fondat și dezvoltat, împreună cu alți doi oameni de știință, Biosomo – un brand dedicat creșterii biodisponibilității compușilor naturali. Misiunea noastră face legătura între cunoștințele tradiționale și tehnologia modernă pentru a valorifica optim întregul potențial al naturii. Prin combinarea abordărilor tehnologice inovatoare cu cunoștințele tradiționale, Biosomo încearcă să deblocheze și să valorifice pe deplin potențialul acestor substanțe, făcându-le mai eficiente și mai benefice pentru susținerea sănătății și a bunăstării fizice și, desigur, a longevității.
Ce efecte ar putea avea unele substanțe din medicamente asupra creierului nostru?
Dr. Matthias Wojcik: Medicamentele și substanțele lor active pot avea efecte profunde asupra creierului. Stimulentele precum amfetaminele cresc starea de vigilență și concentrarea, în timp ce sedativele deprimă sistemul nervos central. Efectele pe termen lung variază în funcție de tipul de medicament și pot include adaptări neurologice sau chiar modificări structurale ale creierului. Apoi, interacțiunile medicamentoase și interacțiunile medicament-plante sau medicament supliment alimentar, deși pot avea beneficiile lor, au și potențiale efecte secundare, la fel ca orice alt medicament, chiar dacă cele din urmă sunt naturale. Este esențial ca atât medicamentele, cât și suplimentele să fie administrate numai sub îndrumare medicală adecvată pentru a minimiza efectele nedorite, inclusiv cele neurocognitive.
Longevitatea vine în vreun fel și din interior? Contează cum trăim, gândim sau vorbim?
Dr. Matthias Wojcik: Da, absolut! Longevitatea nu este determinată doar de genetică sau de sănătatea fizică. Bunăstarea mentală și emoțională, împreună cu factorii sociali, joacă un rol semnificativ. Tiparele de gândire pozitive, o abordare atentă a vieții, relațiile sănătoase și gestionarea eficientă a stresului influențează echilibrul hormonal, sistemul imunitar și riscul de boli cronice. De asemenea, este esențial să ne schimbăm mentalitatea cu privire la sănătate: ar trebui să punem un accent mai mare pe menținerea sănătății în mod proactiv, investind în prevenție și în viață sănătoasă, mai degrabă decât să ne concentrăm doar pe vindecare și pe recuperarea după boală.
Dr. Matthias Wojcik, cercetător și antreprenor inovator în domeniul longevității, un prieten al revistei Longevity și speaker în cadrul primei ediții a Longevity Expo Forum Fest, București, 22-23 octombrie 2024:
Fiecare individ are dreptul de a accesa informații și produse de înaltă calitate pentru a-și putea gestiona în mod activ și corect propria bunăstare fizică. Sunt profund angajat să-mi împărtășesc cunoștințele pentru a oferi oamenilor puterea de a duce o viață mai sănătoasă și mai împlinită și pentru a promova dialogul științific cu privire la sănătate, anti-aging, longevitate și soluții de bunăstare fizică avansate.
Suplimentele alimentare nu sunt medicamente
Ariane Titz, cercetător științific în domeniul nutriției la Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară:
Suplimentele alimentare conțin ingrediente precum vitamine, minerale, aminoacizi, enzime și extracte din plante, care se administrează sub formă de tablete, capsule, pulberi și lichide. Se pot cumpăra fără prescripție medicală din farmacii, supermarketuri, magazine specializate și din mediul on-line. Produsele botanice și preparatele din plante, alge, ciuperci sau licheni au devenit, de asemenea, disponibile pe scară largă în UE sub formă de suplimente alimentare.
Deci, de ce luăm suplimente? Unele suplimente adaugă nutrienți și vitamine care ar putea să nu fie consumate în cantități suficiente într-o alimentație normală. Altele pot contribui la reducerea factorului de risc pentru o boală. Ele pot fi utilizate pentru menținerea sănătății în general, pentru susținerea performanțelor mintale și sportive sau pentru susținerea sistemului imunitar. Suplimentele alimentare nu sunt însă medicamente, iar utilizarea lor nu este destinată tratării sau prevenirii bolilor. În UE, suplimentele alimentare sunt reglementate ca produse alimentare.
Suplimentele nu trebuie considerate un substitut pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. De fapt, majoritatea oamenilor nu au nevoie de suplimente alimentare, deoarece alimentația le asigură toți nutrienții de care au nevoie, cu excepția vitaminei D, dacă expunerea la soare este redusă. Pentru a funcționa, organismului nostru îi trebuie doar o anumită cantitate din fiecare nutrient, iar cantitățile mai mari nu sunt neapărat mai bune. De fapt, în doze mari, unele substanțe pot avea efecte adverse și pot deveni chiar dăunătoare.