Milioane de oameni din toată lumea își încep diminețile sorbind dintr-o cană aburindă de cafea. Studiile au arătat că un consum moderat de cafea sau ceai negru reduce riscul dezvoltării unor boli de inimă, infarct sau diabet. Însă unde este limita? Câtă cafea e prea multă cafea? Într-un interviu pentru CNN, doctorul Leana Wen a explicat că 400 de miligrame de cafeină sunt sigure pentru un adult, adică între două și patru căni pe zi. Peste această cantitate încep efectele negative pentru sănătate.
Dovezile că băutura are beneficii pentru sănătate sunt puternice, a explicat medicul. O sumedenie de cercetări științifice au arătat că un consum moderat de cafea e asociat cu scăderea risculuri pentru mai multe boli, inclusiv boli cardio-vasculare, diabet, anumite forme de cancer, chiar și demență.
De ce are aceste beneficii însă nu se știe exact, deși există mai multe ipoteze. Spre exemplu, cafeaua conține chimicale despre care se crede că au proprietăți antioxidante și anti-inflamatoare. De asemenea, substanțele din cafea ajută corpul să folosească mai bine insulina și să regleze glicemia.
Este însă nevoie de mai multe studii pentru a înțelege exact ce componente din cafea au beneficii pentru sănătate.
Un consum moderat de cafea
Doctorul Leana Wen a explicat că toate studiile au un lucru un comun: e nevoie de un consum moderat de cafea pentru a avea beneficii asupra sănătății, adică între două și patru căni de cafea pe zi.
De pildă, un studiu din 2024 din Marea Britanie a arătat că riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare a scăzut cu 48% în cazul celor care consumau trei căni de cafea pe zi, comparat cu cei care nu beau deloc sau consumau mai puțin de o cană pe zi.
Potrivit, Administrației pentru Mâncare și Medicamente a SUA 400 de miligrame de cafeină pe zi sunt sigure pentru majoritatea adulților. Multe persoane pot depăși această cantitate fără nicio problemă, însă cei care au deja probleme cu somnul sau alte probleme de sănătate ar trebui să își monitorizeze consumul de cafea, a mai spus doctorul Leane Wen.
Cât de multă cafea e prea multă
Un consum excesiv de cafea e asociat cu anumite probleme de sănătate, a explicat medicul pentru CNN, de pildă cafeina poate propova palpitații, anxietate, neliniște și probleme cu somnul.
„Copiii sub 12 ani nu trebuie să consume cafeină deloc. Iar cei cu vârste ântre 12 și 18 ani nu ar trebuie să depășească 100 de miligrame pe zi. (…) Femeile însărcinate, de asemenea, nu ar trebui să depășească 200 de miligrame pe zi. (…) Alte persoane care ar trebui să fie atente sunt cele cu probleme de inimă, sau care iau anumite medicamente precum pastilele pentru tiroidă sau antidepresivele.”, a spus doctorul Leane Wen.
Un shot de espresso conține în jur de 60-70 de miligrame de cafeină. O cană de ceai negru are între 40 și 50 de miligrame de cafeină, dar poate ajunge până la 90 de miligrame. Ceaiurile verzi sau albe au mult mai puțină cafeină. Sucurile, de asemenea, variază în cantitatea de cafeină, dar pot ajunge până la 70 de miligrame de cafeină.
Însă băuturile cu multă cafeină, spune medicul, sunt băuturile energizante, care conțin între 200 și 300 de miligrame de cafeină într-o singură doză.
„Oamenii ar trebui să fie conștienți cât de multă cafeină și alte ingrediente consumă într-o zi în toate aceste băuturi diferite. Sucurile și băuturile energizante conțin foarte mult zahăr adăugat, de pildă, alături de alte chimicale care nu sunt sănătoase”, a spus doctorul Leane Wen.
Degeaba au cafeină, sucurile și băuturile energizante nu sunt sănătoase
În ce privește beneficiile ceaiurilor, medicul a explicat că au beneficii indiferent dacă conțin cafeină sau nu. Au fost studii care au legat consumul de ceai cu o rată a mortalității mai mică sau un risc mai mic pentru anumite boli.
„Beneficiile nu se aplică altor băuturi care conțin cafeină, precum sucurile sau bputurile energizante. Orice beneficiu al cafeinei din aceste băuturi e șters de impactul negativ al zahărului adăugat și al altor chimicale”, a mai spus medicul pentru CNN.