Numărul de dinți al vârstnicilor poate afecta longevitatea și speranța de viață? Răspunsul este da • Este pierderea dinților un aspect care poate anticipa o scurtare a duratei de viață? Răspunsul este da • Există tratamente regenerative cu rol semnificativ pentru sănătatea orală? Răspunsul este da.
Cercetările arată că oamenii care trăiesc 100 de ani sau mai mult își pierd mai puțini dinți în timpul vieții. Acest lucru se datorează faptului că sănătatea orală reflectă sănătatea noastră generală, iar dovezile științifice evidențiază că persoanele cu mai mult de 20 de dinți sănătoși au o rată de deces cu 2,5% mai mică.
Animat de dictonul Nu există boli, ci doar bolnavi medicul Iustin Preoteasa creionează în discuțiile purtate cu Andreea Cigolea esența rolului medicinei regenerative în sănătatea orală, dar și în sănătatea generală afectată inevitabil de neglijarea dinților. Ceea ce ne stă nouă în putință să facem pentru propria sănătate și terapiile regenerative pe care le au medicii acum la îndemână sunt alte două planuri ale tabloului schițat cu talent de un medic extrem de dedicat nobilei sale profesii.
Cât de important este rolul danturii în stilul nostru de viață și cum este influențată sănătatea generală de lipsa unor dinți?
Dr. Iustin Preoteasa: Deși nu pare, dantura deține un rol foarte important în calitatea vieții noastre. Noi nu ne dorim să trăim doar mult, ci și cât mai funcțional. În momentul în care ne pierdem dinții, intervin traume ale ocluziei și masticației, care, pe termen lung, duc la probleme funcționale ale tractului digestiv. Studiile au demonstrat că tractul digestiv, microbiomul, adică bacteriile care există în interiorul stomacului, atât cele bune, cât și cele rele, la un moment dat, vor intra într-un dezechilibru cauzat de aciditatea care se formează. Formarea acidității înseamnă un dezechilibru al microbiomului, caz în care începem să vorbim despre inflamații care, evident, nu rămân doar local, ci se răsfrâng și asupra altor organe sau țesuturi. De aici vor pleca și alte probleme de sănătate care vor apărea la bătrânețe. Vedem că există foarte mulți vârstnici care nu au avut o atitudine preventivă asupra sănătății lor și care nu se confruntă doar cu probleme dentare. Sunt oameni care nu au dinți și care, totodată, au probleme cu rinichii, diabet sau probleme neurodegenerative. Toate acestea sunt legate și de faptul că, la un moment dat, și-au neglijat sănătatea dinților.
Medicina a avansat enorm în ultimii ani, inclusiv în România. Ce vine nou în sprijinul stomatologiei și al sănătății orale?
Dr. I. Preoteasa: Medicina regenerativă vine în sprijinul sănătății orale, dar trebuie știut că nu este o specialitate nouă, ci este un mod nou de a aborda bolile vechi pe care le avem, dat fiind faptul că este demonstrat că multe boli nu pot fi vindecate. Medicii încearcă să apeleze inițial, pe cât posibil, la intervenții non-invazive, după care la cele minim invazive și, ulterior, invazive, dacă este necesar, dar pacientul pot continua să nu se simtă tocmai bine. Medicina regenerativă intervine și are un rol foarte important în etapa de stimulare și de recuperare a corpului nostru. Inițial, în fazele incipiente, se încearcă vindecarea pentru a nu se ajunge la operații. Ulterior, se vizează o recuperare mai bună după niște intervenții mai invazive. Tocmai de aceea tratamentele regenerative au un rol foarte important și în calitatea, și în sănătatea dinților noștri. În momentul de față, avem posibilitatea de a echilibra anumite procese, cum ar fi parodontoza sau procesele articulare deficitare sau extrem de negative. Poate nu le vindecăm complet, dar cu siguranță le încetinim evoluția, pentru ca funcția să fie menținută pe o perioadă mult mai lungă de timp.
Ce este, pe înțelesul profanilor, medicina regenerativă? Ar putea fi un termen prețios pe care mulți nu și-l explică.
Dr. I. Preoteasa: O să dau un exemplu foarte clar, lesne de înțeles. Să luăm exemplul unei probleme ivite la articulația șoldului. Foarte mulți pacienți, odată ce vârsta înaintează, odată ce se îngrașă, odată ce nu mai fac mișcarea ca înainte, încep să aibă probleme cu șoldul. Din păcate, procesul degenerativ odată început, el se va soluționa, la un moment dat, cu proteză. Proteza implică o recuperare, în urma căreia pacienții în urma căreia pacienții rămân mai mult sau mai puțin funcționali. Ce înseamnă medicina regenerativă în cazul exemplului dat? Înseamnă că, în momentul când au apărut niște simptome, trebuie să le conștientizăm, să ne facem investigațiile cuvenite și apoi să apelăm la un medic specialist care să ne facă tratamente biologice minim invazive. Adică nu începem direct cu operația, ci încercăm să reparăm anumite structuri care au fost afectate. Putem să reparăm structuri moi, putem să reparăm ligamente, putem să reparăm tendoane și putem să încercăm să regenerăm sau să stopăm din evoluție procesele negative care se răsfrâng asupra părților dure, cum ar fi cartilajul sau osul. În felul acesta vom intra într-o zonă de decelerare a unei boli, proces prin care vom reuși să redevenim funcționali și să ne menținem pe cât mai mult timp articulația – desigur, nu într-o deplină stare de sănătate, dar într-o stare de funcționalitate, care să nu necesite protezare.
Oferiți-ne câteva exemple de proceduri din sfera medicinei regenerării care pot evita intervențiile drastice.
Dr. I. Preoteasa: Eu aș împărți tratamentele regenerative în două. Sunt tratamente non-celulare și tratamente celulare. Tratamentele non-celulare înseamnă acea multitudine de terapii care ne ajută să ne stimulăm corpul. Avem, de exemplu, tratamentele cu oxigen sub diferite forme: oxigen hiperbar, oxigen intravenos sau ozonoterapie. Când avem o afecțiune vasculară, aceste tratamente sunt benefice și ar trebui să fie de primă intenție. În țările din Vest, deja tratamentele de oxigenare sunt folosite în mod curent în clinicile de chirurgie vasculară și cardiovasculară, pentru că se obține un efect vasodilatator și se poate chiar reface vascularizația. Mai sunt bine-cunoscutele terapii laser, pe care le facem în fizioterapie, de exemplu. Apoi, există și tratamente laser de tip intravenos, care pot stimula celule din corp bune, dar care au început să se diminueze din punct de vedere biologic. Efectul obținut este acela de îmbunătățire a stării de energie, a imunității, pentru că putem să stimulăm funcția imunitară și, totodată, putem să stimulăm anumite celule nervoase care au fost diminuate în cazul unor procese neurodegenerative. Pe de altă parte, avem tratamentele celulare, unde folosim celule din corpul nostru. Sunt niște celule care au rolul de a regenera și de a înmulți alte celule, dacă sunt injectate în locul unde există o problemă. De exemplu, dacă avem un ligament care funcționează parțial, putem să introducem celule cu potențial regenerativ din corpul nostru și să reparăm acea leziune în totalitate.
Cum lucrează acest laser și pentru cât timp pot rămâne eficiente terapiile de acest tip?
Dr. I. Preoteasa: În celula noastră există un nucleu, care este, de fapt, fabrica de energie a celulei. În nucleu există așa-numita mitocondrie, care are în structura ei niște cromofori. Acești cromofori au demonstrat că atrag diferite lungimi de undă pe care noi le percepem drept culori. Există foarte multe studii efectuate în clinici ale marilor universități, care au demonstrat că, dacă aplicăm asupra unei celule anumite lungimi de undă, anumite culori, atât din spectrul vizibil, cât și din el invizibil, putem să stimulăm și să reactivăm mitocondriile acelor celule. Când vorbim despre boli, vorbim de celule care nu mai sunt active sau care se dezactivează din cauza procesului degenerativ. Atunci, cu aplicarea acestor lungimi de undă, putem să le retrezim și să le ajutăm să-și recapete funcția. Pe de altă parte, celulele sunt programate ca la un moment dat să moară. Este normal. Procesul acesta de apoptoză este unul fiziologic. Problema este că ele pot muri mult mai devreme din cauza unui stil de viață deficitar, din cauza unor inflamații, a unor infecții sau a unor procese autoimune. Sunt acele procese în care corpul nu mai are control asupra funcțiilor și le percepe ca fiind negative. În primul caz, moartea programată este normală, căci nu putem să devenim nemuritori. În al doilea caz însă, putem decelera procesele distructive pe care le întâmpină corpul numai și numai din vina noastră.
Există simptome care să indice moartea timpurie a celulelor noastre și să emită un semnal de alarmă?
Dr. I. Preoteasa: Toate simptomele întâlnite în sindromul de oboseală cronică, durerile de cap care nu prea se explică, stările de insomnie sau stările în care dormim bine, dar ne trezim obosiți sunt niște semnale de alarmă care ne arată că în corpul nostru a apărut un proces negativ. Dacă îl vom ignora, pe termen lung, cu siguranță, va crea o boală. Dacă vom acționa în momentul în care apare și în momentul în care îl conștientizăm, cu ajutorul tratamentelor regenerative vom reuși să combatem apariția unei boli. De fapt, asta înseamnă prevenția. Noi nu putem să prevenim când suntem perfect sănătoși, dar putem să prevenim apariția unei boli odată ce apar niște simptome care nu sunt bine definite ca o boală. Pe de altă parte, există și câteva analize care se pot face, însă nu vorbim despre analizele uzuale care, în foarte multe cazuri, ne dau doar o hartă generală a corpului nostru. Este vorba despre analize specifice care se fac în clinicile de profil. Sunt analize care ne arată o inflamație la un nivel mult mai detaliat. Sunt analize cu profil citochimic sau sunt analize epigenetice, nutrigenetice, care ne arată ce se întâmplă în corpul nostru – dacă ne alimentăm corespunzător, dacă luăm anumite suplimente corect și dacă metabolizăm normal anumite substanțe. Dar asemenea investigații se fac doar în clinici care dețin în pachetul lor terapeutic acest tip de analiză, adică în clinicile care fac tratamente regenerative.
În ce măsură vine medicina regenerativă cu vești bune pentru pacienții care se tem de durerile din cabinetul stomatologic?
Dr. I. Preoteasa: M-aș referi în primul rând la pacienții care au diabet sau care înregistrează probleme vasculare. În cazul lor particular, soluțiile de tipul implanturilor dentare ar putea să fie, nu neapărat contraindicate, dar susceptibile de a implica și anumite complicații. Implantul respectiv, după cum toată lumea știe, trebuie să se insereze în os și trebuie să formeze în jurul lui o peliculă care să îi permită fixarea. În anumite cazuri, ca cele la care tocmai m-am referit, acest lucru nu se întâmplă, iar respectivii pacienții ajung să se plângă că „le cad“ implanturile. Aici, tratamentele de tip oxigenoterapie sau laserterapie ajută foarte mult, pentru că stimulează formarea de vase de neoformație. Practic, reduc timpul de care avem nevoie ca să se cimenteze în os acel implant, așa cum se spune popular, iar rata randamentului și efectul pe termen lung sunt în egală măsură pozitive.
De la ce vârstă ar trebui să ne ascultăm corpul mai atent, pentru a putea lua în calcul la timp aceste terapii de regenerare?
Dr. I. Preoteasa: Studiile științifice spun că procesul degenerativ începe undeva în jurul vârstei de 25-26 de ani, dar este evident că nimeni nu o să urmeze asemenea tratamente la vârsta asta. Însă, în momentul în care ne dăm seama că devenim mai obosiți, începem să fim mai stresați, nu ne odihnim suficient, ar fi foarte bine să începem măcar cu analizele medicale specifice într-o o clinică specializată pe tratamente regenerative, pentru că acele analize ne vor spune dacă putem începe terapiile de genul acesta sau dacă suntem în punctul în care putem aștepta, fiind suficient să ne modificăm stilul de viață ca să ne putem menține la un stadiu normal. Soluții există. În momentul de față, putem vorbi despre tratamente care au un efect benefic și putem vorbi despre tratamente care pot opri anumite boli degenerative pe care părinții și bunicii noștri le-au întâmpinat fără a avea acces la ceea ce avem noi acces astăzi. Sunt terapii care favorizează longevitatea. De fapt, longevitatea nu înseamnă a trăi mult mai mult, pentru că la sute de ani nu vom ajunge, oricât de mult ne-am dori acest lucru. Longevitatea înseamnă doar a trăi mai mult și mai bine, capabili să fim funcționali și să ne păstrăm un stil de viață activ.
Dr. Iustin Preoteasa, medic stomatolog, cu supra-competență în Terapii de Oxigenare, Terapii Fotobiomodulare Laser și Terapii Celulare Regenerative: Datorită rolului important al danturii în fizionomie, pe la 50 de ani, mulți oameni își dau seama că nu arată bine și decid să repare ceea ce nu au reparat la timpul potrivit. Acesta este un lucru bun, chiar dacă, anterior, nu au avut dinți o perioadă de timp. În momentul în care îți recapeți forțele masticatorii, îți refaci articulația și te bucuri de un zâmbet frumos și o dantură corespunzătoare, poți să vindeci sau să repari și alte probleme de sănătate din corp care încă sunt reversibile.