Consumul de fructe, legume și verdețuri tratate cu pesticide poate avea efecte negative asupra sănătății, mai ales dacă aceste substanțe sunt ingerate în mod constant. Deși intoxicațiile acute sunt rare, efectul cumulativ al acestor chimicale asupra organismului poate duce la afecțiuni grave.
Toxicologul Radu Țincu a explicat la rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN faptul că nu există o metodă simplă prin care să identificăm prezența pesticidelor în alimente.
„Din păcate, nu avem o posibilitate de a detecta cu propriile simțuri dacă sunt mai multe pesticide decât normal sau dacă sunt pesticidele care nu ar trebui să fie utilizate. Există doar posibilitatea analizelor de laborator care să pună în evidență aceste depășiri ale limitelor la pesticide sau folosirea unor pesticide care sunt interzise în spațiul comunitar. Însă, ceea ce trebuie să le spunem oamenilor este că, de obicei, aceste depășiri nu le pun viața în pericol în mod acut. Nu vorbim de intoxicații acute cu pesticide după ce consumăm fructe, legume din piață. Însă există, de cele mai multe ori, reziduuri de pesticide pe aceste fructe și legume și luăm în calcul acel efect cumulativ, adică modul în care, timp de mai multe luni de zile, aceste pesticide pot modifica funcționarea normală a organismului”, explică specialistul.
Ce boli pot apărea în urma consumului de pesticide
Consumul frecvent de alimente contaminate cu pesticide a fost asociat cu diverse afecțiuni, în special cancerul.
„Sunt mai multe studii care încearcă să evalueze riscul pe care îl pot avea aceste pesticide pe termen lung. Vorbim aici de anumite forme de cancer, pentru că se pare că pesticidele pot să producă o instabilitate genomică, adică să destructureze modul în care sunt organizate genele noastre și să producă anumite tumori, în special tumori asociate tubului digestiv, vorbim aici de cancer pancreatic, cancer gastric, care au fost asociate cu expunerea pe termen lung la pesticide și cel mai probabil aici vorbim și de un contact direct al mucoasei digestive cu aceste substanțe”, explică toxicologul.
Mai mult, unele cercetări sugerează că expunerea îndelungată la pesticide ar putea crește riscul de cancer hematologic, cum ar fi limfoamele și leucemiile, în special în rândul copiilor.
„Dacă vorbim de o altă paletă care ar putea să fie generată de expunerea la pesticide, este cea reprezentată de tulburările endocrine. Se știe faptul că aceste pesticide funcționează ca niște disruptori endocrini, adică mimează pur și simplu hormoni din corpul nostru și atunci se intercalează în căile hormonale”, a adăugat specialistul.