La prima vedere, poziția în care dormi poate să nu însemne mare lucru, însă specialiștii spun că are legătură cu starea generală de sănătate. Suntem mai preocupați să dormim 7-8 ore și să avem un somn odihnitor pentru a beneficia de energia necesară unei zile pline. Există câteva poziții pe care putem să dormim, pe burtă, pe spate, pe partea stângă sau pe partea dreaptă, și fiecare are un anumit impact asupra organismului, informează Jurnalul.ro.
Diferențe între pozițiile de somn
Oamenii care dorm pe partea stângă sunt mai sănătoși și suferă de mai puține probleme digestive.
Unii specialiști spun că dormitul pe spate nu are efecte benefice asupra organismului dacă suferi de probleme de respirație. Iar somnul pe partea dreaptă poate agrava tulburările digestive.
Pe durata somnului, poziția capului afectează funcția digestivă. Menținerea capului la un nivel ridicat se poate asocia cu mai puține episoade de reflux gastric.
„Multe studii au arătat că dormitul pe poziția laterală dreaptă crește episoadele de reflux gastric și arsurile la stomac, în comparație cu poziția laterală stângă. Se crede că acest lucru este cauzat de poziționarea stomacului, care se află deasupra părții distale a esofagului atunci când dormi pe partea dreaptă”, explică Ali Rezaie, gastroenterolog la Cedars-Sinai din Los Angeles.
În schimb, dormitul pe partea stângă poate avea mai multe beneficii, în special la femeile însărcinate sau care suferă de reflux gastroesofagian (GERD). Persoanele cu aceste afecțiuni ar putea avea nevoie să doarmă pe partea stângă.
Însă cei care suferă de insuficiență cardiacă ar putea experimenta disconfort pe partea stângă, de aceea se pot simți mai bine dacă dorm pe partea dreaptă, potrivit Sleep Foundation.
De ce să dormi pe partea stângă
Atunci când dormi pe partea stângă, starea de sănătate se poate îmbunătăți. Medicina holistică numește partea stângă, partea limfatică dominantă. Când dormi pe această parte, corpul filtrează mai eficient toxinele prin ganglionii limfatici. Dormitul pe partea stângă poate îmbunătăți circulația sângelui și ajută creierul să filtreze toxinele.
Beneficiile legate de dormitul pe partea stângă sunt legate de anatomie și localizarea organelor interne.
Dormitul pe partea dreaptă, în schimb, poate duce la încetinirea întregului organism, ceea ce poate crește riscul de boli mortale, inclusiv boli de inimă.
Dormitul pe partea stângă poate calma arsurile la stomac. Poți să dormi cu spatele la perete și să pui o pernă mică între corp și perete pentru o senzație mai confortabilă. Poate fi nevoie de o perioadă pentru a te obișnui, potrivit a1.ro.