Experții în nutriție cred că aceste ceaiuri sunt unele dintre cele mai bune pentru îmbunătățirea calității somnului. Unele ceaiuri care favorizează somnul, recomandate de dieteticieni, includ mușețel, coajă de magnolie și ceai de floarea pasiunii. Aceste ceaiuri nu numai că ajută la somn, dar pot sprijini digestia, hidratarea și au anumite beneficii pentru sănătatea mintală, scrie Jurnalul.
Alături de apă, ceaiul este cea mai consumată băutură din lume. Circa 160 de milioane de americani beau ceai zilnic. Popularitatea sa continuă să crească, parțial datorită beneficiilor pentru sănătate.
Ceaiurile adevărate – negru, verde, oolong și alb – sunt bogate în antioxidanți, în special flavonoide și compuși bioactivi, care susțin digestia, sănătatea inimii, claritatea mentală și multe altele.
Unul dintre beneficiile cheie ale ceaiului este efectul său pozitiv asupra calității somnului. Cercetările arată că consumul de ceai poate îmbunătăți calitatea vieții participanților, în special prin calmarea nervilor și promovarea somnului. Acest lucru s-ar putea datora parțial hidratarii oferite de ceai, care este esențială pentru un somn bun.
Un studiu din 2024 a constatat că un somn suficient de noapte combinat cu o hidratare adecvată ajută la concentrare și starea de spirit, în timp ce un alt studiu a observat o corelație între durata somnului și nivelul de hidratare.
Cu atât de multe soiuri de ceai disponibile, poate fi copleșitor să-ți dai seama ce să alegi înainte de culcare.
8 băuturi care te ajută să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor
Ceai de mușețel
Ceaiul de mușețel este cunoscut pentru efectul său calmant. Mușețelul conține apigenină, un flavonoid natural cu proprietăți antioxidante, anticancerigene și cardio-protectoare.Apigenina se leagă de anumiți receptori din creier, inducând relaxarea, reducând anxietatea și promovând somnul. Prin interacțiunea cu acești receptori, mușețelul ajută la calmarea sistemului nervos.
Este recomandat să bei ceai de mușețel cu aproximativ o oră înainte de culcare pentru a ajuta la pregătirea pentru somn profund și a susține ciclul natural somn-veghe al organismului.
Ceai de melisă
Ceaiul de melisă, un membru al familiei mentei, are o aromă ușoară de citrice și este cunoscut și pentru efectele sale calmante. Ceercetările sugerează că poate îmbunătăți calitatea somnului, în special la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Studiile arată, de asemenea, că efectele melisei de îmbunătățire a somnului sunt atribuite acidului rozmarinic, un fitochimic care activează receptorii GABA, încetinind activitatea creierului și îmbunătățind somnul.
Ceai verde
Ceaiul verde are puțină cofeină și, în timp ce băuturile cu cofeină nu sunt în general recomandate înainte de culcare, unele cercetări arată că ceaiul verde cu conținut scăzut de cofeină poate îmbunătăți calitatea somnului.
Acesta poate ajuta la reducerea hormonilor legați de stres, care la rândul său ajută creierul să se relaxeze. Acest efect se datorează aminoacidului L-teanină, care ajută la relaxare, reduce stresul și promovează un sentiment de calm pentru a ajuta la relaxare înainte de culcare.
Ceai de floarea pasiunii
Cercetările sugerează că ceaiul de floarea pasiunii aduce beneficii adulților cu probleme ocazionale de somn și celor cu insomnie. Floarea pasiunii este cea mai potrivită pentru somn deoarece are un efect sedativ mai puternic decât ierburile, precum melisa sau mușețelul.
Cercetările timpurii arată că poate crește nivelurile de GABA din creier, care este ca o pedală de pauză pentru sistemul nervos, ajutând la calmare, făcându-l deosebit de util pentru problemele de somn cauzate de anxietate. Combinarea pasiflorei cu alte ierburi calmante, cum ar fi rădăcina de valeriană, melisa sau mușețelul, poate îmbunătăți și mai mult beneficiile sale de stimulare a somnului.
Ceai din scoarță de magnolie
Ceaiul din scoarță de magnolie este o altă opțiune pe bază de plante recomandată pentru a ajuta la somn. Folosită de secole în medicina tradițională chineză și japoneză, coaja de magnolie este cunoscută pentru proprietățile sale calmante. Un studiu la femeile postpartum arată că ceaiul din coajă de magnolie nu numai că a îmbunătățit calitatea somnului, dar a atenuat și simptomele depresiei.
Există doi polifenoli cheie din scoarța de magnolie – Magnolol și Honokiol – care îmbunătățesc receptorii GABA din creier, promovând relaxarea, încetinind activitatea creierului și reglarea somnului.
Ceaiul Tulsi Ashwagandha
Ceaiul tulsi ashwagandha este un amestec de două ierburi utilizate pe scară largă în tradiția ayurvedică. Tulsi, cunoscut și sub numele de busuioc sfânt, este apreciat pentru proprietățile sale calmante și de ameliorare a stresului iar ashwagandha este renumită pentru calitățile adaptogene, care reduc stresul și echilibrează nivelul de cortizol.
Atunci când sunt combinate într-un ceai cald și liniștitor, tulsi și ashwagandha lucrează împreună pentru a crea un somn relaxant și ajutându-te să te trezești revigorat și revitalizat, potrivit realsimple.com.