Un nivel ridicat de colesterol în sânge este o problemă de sănătate gravă, asociată cu blocarea vaselor de sânge, ceea ce crește riscul de infarct și accident vascular cerebral. Potrivit specialiștilor citați de Jurnalul, alimentația joacă un rol esențial în menținerea colesterolului în limite normale, iar consumul excesiv de grăsimi saturate este recunoscut ca un factor de risc major.
Totuși, anumite alimente au efecte benefice asupra nivelului de colesterol. Potrivit nutriționistei Eli Brecher, un fruct banal, prezent pe rafturile tuturor supermarketurilor, poate avea un impact semnificativ în reducerea colesterolului: mărul.
„Merele sunt bogate în nutrienți, oferind 10% din necesarul zilnic de vitamina C, dar și cupru, vitamina K și vitamina E. Obiceiul de a consuma un măr pe zi poate susține sănătatea inimii, deoarece pectina din mere contribuie la reducerea colesterolului, iar polifenolii sunt asociați cu scăderea tensiunii arteriale și un risc redus de AVC”, a explicat Eli Brecher pentru GloucestershireLive.
Studiile confirmă beneficiile merelor asupra colesterolului
Un studiu publicat în 2020 în The American Journal of Clinical Nutrition confirmă aceste afirmații. Cercetători din Marea Britanie și Italia au demonstrat că două mere consumate zilnic, timp de opt săptămâni, pot reduce semnificativ colesterolul din sânge. Participanții la studiu au prezentat o scădere notabilă a nivelurilor de colesterol și o îmbunătățire a flexibilității vaselor de sânge – un efect comparabil cu cel al altor alimente bogate în polifenoli, precum vinul roșu sau ceaiul.
„Se pare că vechea vorbă ‘un măr pe zi ține doctorul departe’ avea un sâmbure de adevăr”, a declarat prof. Julie Lovegrove, autoarea principală a studiului de la Universitatea Reading.
Merele conțin flavonoide din familia procyanidinelor, cu puternice proprietăți antioxidante, care ajută la reducerea colesterolului LDL („colesterolul rău”). În plus, pectina – o fibră solubilă concentrată în coajă și miez – este recunoscută pentru efectele sale pozitive asupra colesterolului și sănătății cardiovasculare.
Sucul de mere nu oferă aceleași beneficii
Este important de menționat că sucul de mere, care nu conține pectină, nu are aceleași efecte benefice asupra colesterolului. Specialiștii recomandă consumul fructului întreg, cu tot cu coajă, pentru a profita de toate fibrele și antioxidanții conținuți.
Merele conțin mai puțină vitamina C decât portocalele, dar oferă mai multă fibră decât pepenii și de două ori mai multă decât perele.
„Pectina, regăsită și în prune și pere, a fost demonstrată în studii, inclusiv într-o analiză publicată în Clinical Nutrition, că îmbunătățește nivelurile de colesterol și contribuie astfel la reducerea riscului de boli cardiovasculare”, afirmă nutriționistul Rob Hobson, autorul cărții Unprocess Your Life.