Ce-ar fi dacă ai putea întineri fără pastile, diete extreme sau tratamente costisitoare? Echipa de cercetători a Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a găsit o soluție neașteptată, care se află chiar în felia ta de pâine.
Ce-ar fi dacă viitorul longevității nu s-ar ascunde în fiole sofisticate sau în terapii experimentale, ci într-un aliment de bază pe care îl consumi zilnic? Cercetătorii Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (FDVDR) au creat „pâinea care ne întinerește”, o inovație alimentară care îmbină în cel mai fericit mod știința și nutriția pentru a susține sănătatea celulară.
Dezvoltată în cadrul programului de cercetare Inovaliment al Senatului Științific al FDVDR, această pâine nu este una obișnuită. Îmbogățită cu flavonoide, compuși naturali recunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante, produsul poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, unul dintre principalii factori ai îmbătrânirii premature. Mai mult, formula sa specială ar putea sprijini regenerarea celulară și menținerea unui metabolism echilibrat.
Dar, pentru o mai bună înțelegere a modului cum funcționează acest produs inovator, dr. ing. Bogdan Păcularu-Burada, cercetător științific și bursier al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, explică pentru cititorii Longevity Magazine modul cum nutriția inteligentă poate deveni cheia longevității.
Pâinea care ne întinerește
Pâinea care ne întinerește promite beneficii importante pentru organism. Ce principii științifice stau la baza acestei inovații și cum contribuie ingredientele sale la susținerea longevității?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • Pâinea care ne întinerește conține un ingredient pe bază de flavonoide, iar acești compuși sunt recunoscuți pentru capacitatea lor antioxidantă. Astfel, flavonoidele din pâine reduc radicalii liberi (stresul oxidativ) și contribuie la întârzierea degradării celulelor din organism, fiind un sprijin în susținerea longevității.
Cum reușiți să integrați acești antioxidanți numiți flavonoide într-un produs de panificație astfel încât ei să își păstreze proprietățile benefice chiar și după procesul de coacere?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • Popularitatea flavonoidelor și utilizările acestora se bazează, de cele mai multe ori, pe propriețățile antioxidante. Rezistența la coacere a flavonoidelor din pâine a fost îmbunătățită prin stabilizare în sisteme complexe. Pentru tehnologia de obţinere a pâinii realizate a fost înregistrată o cerere de brevet de invenție la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), prin intermediul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Cum ar trebui consumatorii să privească acest produs? Este un aliment funcțional, un supliment integrat în dietă sau pur și simplu o alternativă mai sănătoasă la pâinea obișnuită?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • Consumatorii ar trebui să fie dornici să experimenteze acest produs, care poate fi considerat un aliment funcțional sau un nutraceutic, deoarece poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că alimentele funcționale sunt alternative sănătoase la produsele convenţionale datorită beneficiilor oferite consumatorului.
Este demonstrat că sănătatea depinde în proporție covârșitoare de stilul de viață. Cum se poziționează această inovație în contextul tendințelor actuale de alimentație sănătoasă?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • Pentru realizarea produsului de panificație am avut în vedere tendințele în consum la nivel național. Datele statistice arată că, în medie, un român consumă peste 7 kg de pâine într-o lună de zile. În plus, la nivel european se recomandă consumul de pâine și cereale într-o cantitate cuprinsă între 200 și 300 g pe zi. Așadar, pâinea este un aliment ales frecvent de consumatorii care urmează o dietă normală și echilibrată. Fiind vorba despre un aliment de bază, am decis să-i aducem beneficii suplimentare prin adaosul flavonoidelor din compoziție.
Dacă un consumator ar gusta această pâine fără să știe nimic despre ea, ce ar trebui să observe? Există arome, texturi sau alte indicii senzoriale care o fac diferită față de pâinea obișnuită?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • Pâinea care ne întinerește are o culoare plăcută, asemănătoare produselor care conțin ouă. Nu se pot sesiza alte diferențe între un produs de panificație tradițional și produsul funcțional sau nutraceutic realizat de echipa noastră de cercetare.
Care sunt efectele pe care consumatorii le-ar putea observa dacă integrează această pâine în alimentația lor pe termen lung? Există beneficii imediate sau impactul său se manifestă în timp?
Dr. ing. B. Păcularu-Burada • În primul rând, pentru a observa efectele pro-longevitate, se recomandă consumul unei cantități specifice pe termen lung. Produsul de panificație poate contribui la susţinerea sănătății pielii, a sănătății vaselor de sânge și a sănătății intestinale, îmbunătățind totodată și capacitatea de memorare, concentrare și învățare.
WHAT’S WHAT
↘ CE SUNT FLAVONOIDELE?
- Flavonoidele fac parte dintr-o clasă mai largă de compuși numiți polifenoli și sunt recunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, antiinflamatorii și antivirale. Acești compuși chimici sunt de o importanță capitală pentru plante, având o serie de funcții esențiale. Ele protejează plantele împotriva radiațiilor ultraviolete, contribuie la îmbunătățirea fertilității și apără plantele împotriva agenților patogeni. De asemenea, flavonoidele sunt responsabile pentru pigmenții din plante care atrag polenizatorii, contribuind astfel la procesul de reproducere al plantelor.
- Alimentele pe care le consumăm în mod regulat conțin o cantitate semnificativă de flavonoide. Printre acestea se numără fructele, legumele, cerealele, ceaiul, cafeaua și vinul. Flavonoidele sunt, de fapt, responsabile pentru o mare parte din culorile vii pe care le vedem la aceste alimente. Impactul flavonoidelor asupra sănătății umane este unul pozitiv, contribuind la reducerea riscului de boli de inimă, cancer și alte afecțiuni cronice. Aceștia funcționează ca antioxidanți puternici, protejând celulele de stresul oxidativ și inflamație.
WHAT’S WHAT
↘ CE SUNT ALIMENTELE FUNCȚIONALE?
- Alimentele considerate funcționale sunt cele care conțin o componentă bioactivă nutritivă (vitamine, minerale, proteine etc.) sau non-nutritivă (fibre prebiotice, polifenoli etc.), care influențează pozitiv funcționarea organismului, protejează împotriva apariției bolilor, previn deficitele nutriționale și pot ajuta la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor.
- Pentru a beneficia de întregul lor rol funcțional, este recomandat ca alimentele să fie consumate în forma integrală. Cu cât un produs este mai procesat, cu atât pierde din vitaminele, mineralele sau fibrele care îl fac a fi un aliment funcțional. De pildă, pâinea integrală este făcută din întreg bobul de grâu, incluzând tărâța, germenii și miezul, comparativ cu pâinea albă, care este plămădită doar din miez. În cazul celei de-a doua, se pierd fibrele și micronutrienții conținuți de tărâțe și germeni.