Ai început să mergi la sală și crezi deja că, pentru tine, fitnessul nu mai are secrete? Probabil că nu este chiar așa… Să devoalăm câteva taine ale exercițiilor fizice și să descoperim lucruri care ar putea să te surprindă, împreună cu Matthew Jay, managerul pentru înaltă performanță sportivă al echipei australiene de rugby Newcastle Knights. Matthew Jay obișnuiește să spună că mișcarea este partenerul nostru de sănătate și aduce argumente mai puțin cunoscute publicului larg, dar extrem de interesante, în favoarea practicării sportului.
- Musculatura arde calorii chiar și în repaus
Exercițiile de forță fac ca procesul de ardere a grăsimii din organism să continue mult după încheierea antrenamentului. Practic, mușchii sunt o mașinărie de ardere a caloriilor. Matthew Jay explică: „Mușchii, cu cât sunt mai antrenați, cu atât ard mai mulți kilojouli, chiar și în repaus. Așa că, dacă faci antrenament de anduranță, nu numai că îți intri în formă, dar și accelerezi metabolismul, iar arderea grăsimilor va continua mult timp după antrenament.“
Îți poți construi rezistența în două moduri: antrenament muscular și cardiovascular. Rezistența musculară înseamnă să faci mai multe repetări cu greutăți mai ușoare, în timp ce cardio îți menține ritmul cardiac mai mult timp. Matthew Jay recomandă să le combini pentru o rutină de fitness completă, care te va face să te simți puternic și plin de energie.
- Muzica îți poate îmbunătăți antrenamentele
Dacă ai un playlist special pentru sesiunile de la sala de sport, s-ar putea să știi tu ceva… Unele studii arată că muzica poate distrage atenția de la disconfort, poate ridica starea de spirit și chiar poate crește nivelul performanței în timp ce faci exerciții fizice. Deci, data viitoare când mergi la sală, nu uita să iei și căștile audio cu tine!
- Exercițiile fizice te pot face mult mai fericit
Activitatea fizică este un super-erou al sănătății mintale. Când faci sport, creierul eliberează substanțe chimice, cum ar fi endorfinele și serotonina, care ajută la ameliorarea stării de spirit. În plus, exercițiile fizice regulate pot contribui la reducerea stresului și la ușurarea simptomelor de depresie și anxietate.
- Un antrenament mai lung nu e neapărat mai bun
Matthew Jay spune că cel mai bun antrenament este cel pe care îl faci și că acesta, în mod normal, depinde de ceea ce speri să obții prin exerciții. – „O sesiune de mare intensitate de 10 minute poate fi la fel de benefică precum o plimbare la pas constant timp de o oră. Nu uitați că, la urma urmei, orice mișcare este mai bună decât niciuna.”
- Grăsimea corporală nu poate fi redusă selectiv
„Mulți cred că, dacă se concentrează pe anumite grupe de mușchi atunci când fac exerciții, vor reduce grăsimea în zonele vizate. Fandările nu vor topi miraculos grăsimea de pe coapse și nici abdomenele nu vor face să dispară două kilograme de grăsime din burtă“, spune Matthew.
Reducerea țintită a grăsimii prin exerciții este un mit care trebuie spulberat. Pe măsură ce ne antrenăm, ardem grăsimile din tot corpul oarecum uniform, genele, vârsta și hormonii fiind unii dintre factorii determinanți în acest proces. – „Oricum, ideea este să te concentrezi pe antrenarea întregului corp, nu pe subțierea sau tonifierea unei singure zone”, recomandă Matthew.
- Exercițiile făcute regulat pot reduce oboseala
Intenția de a te antrena te poate face să te simți epuizat, dar dacă te ridici și îți miști corpul, e foarte posibil să constați că te simți revigorat. Activitatea fizică este recunoscută pentru creșterea nivelului de energie și, de asemenea, poate reduce la minimum oboseala, ajutându-te să dormi mai bine. „Unele afecțiuni cronice pot fi exacerbate de tipul sau cantitatea greșită de exerciții fizice, așa că e necesar să discutați întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe un regim de exerciții fizice“, avertizează Jay.
- Mâncatul înainte de antrenament ajută la slăbit
Te-ai întrebat vreodată dacă ar trebui să mănânci înainte de antrenament? „Antrenamentul în timpul fastingului poate ajuta la scăderea în greutate, dar alimentându-te, îți poți crește performanța în timpul sesiunilor de exerciții. Totul depinde de ora la care te antrenezi – dimineața sau seara – și de ceea ce este potrivit pentru corpul tău”, spune Jay. Ca regulă generală, el recomandă să iei ultima masă importantă cu trei până la patru ore înainte de a face mișcare. Poți, de asemenea, să iei o mică gustare cu una-două ore înainte pentru un plus de energie.
- Există 4 tipuri de exerciții și avem nevoie de toate
Exercițiile cardio, deși sunt importante, constituie doar un aspect al fitnessului fizic. Exercițiile de forță, flexibilitate și echilibru sunt esențiale pentru persoanele de toate vârstele. – „Exercițiile de forță includ antrenamentul cu greutăți sau de rezistență. Pentru flexibilitate, poți face exerciții ușoare de stretching în fiecare zi sau poți participa la ore de tai chi, yoga și dans. Menținerea echilibrului este esențială pentru a ajuta la prevenirea căderii pe măsură ce îmbătrânești. Încearcă să faci ridicări pe călcâie, ridicări pe lateralele picioarelor și chiar să mergi vârf-călcâi în linie dreaptă.
- Sportul poate îmbunătăți concentrarea și memoria
Exercițiile fizice nu ajută doar corpul, ci pot îmbunătăți și funcționarea creierului. Pe măsură ce te antrenezi, fluxul sanguin crește în creier, îmbunătățind atenția și concentrarea. În plus, activitatea fizică regulată poate chiar crește dimensiunea hipocampului – partea creierului responsabilă de memorie.
Matthew Jay ne amintește: „Orice tip de mișcare este bună. Găsește ceea ce simți că este potrivit pentru tine!”. Indiferent dacă faci o plimbare cu pas alert, dansezi pe ritmuri sprintene sau ridici greutăți, scopul este să continui să te miști și să te distrezi. Ascultă-ți corpul și alege activitățile care îți plac, astfel încât exercițiile să devină o parte naturală și plăcută a vieții tale.