Un medic endocrinolog și-a stabilit un obiectiv îndrăzneț. Vrea să trăiască până la 100 de ani iar pentru ajunge acolo a ales să consume zilnic un anumit aliment.
Dr. Florence Comite consumă zilnic ciocolată neagră și o recomandă pentru longevitate. Bogată în antioxidanți, aceasta ajută la prevenirea îmbătrânirii celulare și a bolilor cardiovasculare. Medicul spune că doar ciocolata cu 70-90% cacao oferă aceste beneficii, fiind esențială într-un stil de viață sănătos, alături de o dietă echilibrată și exerciții fizice, potrivit 20minutos.es., citat de dcnews.ro.
Beneficiile ciocolatei negre asupra sănătății
Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți care protejează organismul de stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi – ce pot deteriora celulele și pot contribui la îmbătrânirea prematură, dar și la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, precum cancerul și bolile de inimă.
Sănătatea inimii
Flavonoidele din ciocolata neagră ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce îmbunătățește circulația și reduce tensiunea arterială. Acești compuși pot contribui la reducerea nivelurilor de colesterol „rău” (LDL) și la creșterea colesterolului „bun” (HDL), protejând astfel sănătatea cardiovasculară. De asemenea, ciocolata neagră poate reduce riscul formării cheagurilor de sânge, ceea ce este important în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a infarctului.
Funcția cerebrală
Flavonoidele din ciocolata neagră îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive, atenției și memoriei. Potrivit studiilor, consumul de ciocolată neagră poate sprijini funcțiile cognitive, în special la vârstă înaintată, reducând riscul de tulburări cognitive, cum ar fi Alzheimer sau demență. De asemenea, ciocolata poate contribui la eliberarea de endorfine și serotonină, substanțe chimice care stimulează starea de bine și reduc stresul.
Nivelul de zahăr din sânge
Consumul de ciocolată neagră cu un conținut ridicat de cacao poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină, hormonul responsabil de reglarea nivelurilor de zahăr din sânge. Acest efect poate contribui la prevenirea rezistenței la insulină, care este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Cocolata neagră are un indice glicemic mai scăzut decât ciocolata cu lapte, ceea ce înseamnă că nu provoacă creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.
Efecte antiinflamatorii
Flavonoidele și alți compuși din ciocolata neagră au efecte antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației cronice din organism. Inflamația cronică este asociată cu o serie de afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, artrită și anumite tipuri de cancer. Prin reducerea inflamației, ciocolata neagră poate contribui la îmbunătățirea sănătății generale și la protejarea organismului împotriva unor boli inflamatorii.
Starea de bine
Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți starea de spirit datorită feniletilaminei și teobrominei. Aceste substanțe stimulează eliberarea de endorfine (hormonii fericirii) și serotonină (hormonul bunăstării), care au efecte pozitive asupra stării emoționale. De asemenea, poate reduce nivelul de stres, având un efect calmant asupra sistemului nervos.
Piele
Antioxidanții din ciocolata neagră nu doar că protejează celulele din organism, dar pot contribui și la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete (UV). Cacaua are proprietăți care ajută la menținerea unui nivel adecvat de hidratare a pielii, prevenind uscarea și îmbătrânirea prematură. Flavonoidele din ciocolată pot stimula circulația sanguină la nivelul pielii, notează dcnews.ro.