Longevity Expo Forum Fest, cel mai important eveniment al anului dedicat longevității, sănătății și inovației în wellness, are loc în aceste zile la București, fiind organizat de Antena 3 CNN și Revista Longevity. Timp de două zile, participanții au ocazia să asiste la conferințe, prezentări, demonstrații practice și sesiuni interactive, în cadrul cărora specialiști de top oferă soluții concrete pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Tratamentul fără un regim de viață sănătos își pierde eficiența
În această dimineață, medici specialiști în cardiologie și chirurgie vasculară au vorbit despre importanța controlului tensiunii arteriale și a sănătății vasculare în prevenirea îmbătrânirii premature.
„Un pacient care este descoperit cu hipertensiune… îi spunem să nu mai mănânce sare. Pacienții, de obicei, spun că nu pot fără sare. Și atunci noi facem un mic artificiu: le spunem că ar putea să pună extrem de puțină în mâncare, dar să mănânce pâinea fără sare, pentru a compensa. Și ei acceptă de multe ori chestia aceasta.
În absența unui regim fără sare, tratamentul medicamentos pe care îl adăugăm ca să ținem valorile tensionale controlate este din ce în ce mai crescut. Vom mai adăuga un medicament și încă unul și nu vom fi mulțumiți de controlul valorilor tensionale dacă pacientul nu are câteva mici reguli – legate de restricțiile de sare, legate de scăderea în greutate, pentru că obezitatea iarăși este un factor de risc care merge mână în mână cu hipertensiunea.
Valorile glicemiei, extrem de importante în cazul pacienților cu hipertensiune
Legat de controlul valorilor glicemiei, mai ales dacă e un pacient diabetic, trebuie clar să-și controleze hemoglobina glicozilată, ca să vedem dacă este respectat regimul. Și, evident, și dislipidemia. Pacientul hipertensiv are de obicei și dislipidemie și obezitate și atunci trebuie să le reglăm pe toate”, a explicat dr. Cătălina Trifan, medic cardiolog.
Simptomele bolilor cardiovasculare
Tot în cadrul conferinței, dr. Sorin Liviu Băilă, medic primar chirurgie vasculară, a vorbit despre simptomele care pot semnala afecțiuni vasculare avansate și despre localizările frecvente ale bolilor obstructiv-ocluzive.
„Principala cauză a bolii obstructiv-ocluzive arteriale, care poate să determine simptomele în forma de ischemie cronică sau accidente acute în teritoriile afectate, poate fi localizată oriunde.
„Principala cauză a bolii obstructiv-ocluzive arteriale, care poate să determine simptomele în forma de ischemie cronică sau accidente acute în teritoriile afectate, poate fi localizată oriunde.
Putem să avem o suferință cronică determinată de afectarea coronariană – colegii noștri cardiologi se ocupă de treaba aceasta – pornind de la scăderea performanțelor cardiace, tulburări de ritm, tulburări de conducere, influență cardiacă, și faza acută, care este infarctul acut de miocard.
La nivelul vaselor viscerale, cea mai studiată localizare a acestei boli ocluzive este la nivelul arterelor renale, cu hipertensiune arterială renovasculară și insuficiență renală.
Și am lăsat la urmă, dar nu în ultimul rând, localizarea acestei boli ocluziv-obstructive la nivelul arterelor membrelor pelvine, cu formă de ischemie cronică, manifestată clinic prin varii simptome și semne. Are o stadializare în patru stadii. Este foarte important de știut că boala merge subclinic, deci boala evoluează foarte mult. Sunt leziuni vasculare stenotice foarte severe.”
Evenimentul continuă și mâine, iar accesul publicului este gratuit. Participanții pot adresa întrebări experților, pot testa noi tehnologii și pot asista la demonstrații menite să le îmbunătățească stilul de viață. Transmisiunile au loc și online, pe site-ul antena3.ro.