Wellnessul este un concept care se referă la o abordare holistică a sănătății, care se apleacă nu doar asupra aspectelor fizice, ci și asupra celor mintale, emoționale, sociale și spirituale. Este suma obiceiurilor care ne fac să ne simțim bine în corpul nostru, să avem o minte clară și sănătoasă, să ne bucurăm de relații bune cu noi înșine și cu cei din jur. Wellnessul ne ajută să ne simțim conectați la scopul și sensul vieții noastre. Cromoterapia și aromaterapia, care ocupă și suprafețe întinse din plaja wellnesului, sunt forme de terapie alternativă care folosesc simțurile pentru a echilibra organismul și a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forțe proprii. Aromele și culorile sunt uzitate pentru a induce organismului diferite stări care favorizează prevenția sau tratarea unor afecțiuni. Dar ce legătură nevăzută este între ele?
Conceptul de wellness a evoluat de-a lungul timpului, urmând tendințele și nevoile societății, de la începuturile sale în medicina tradițională și în filosofiile orientale, până la mișcarea wellness de astăzi, care încorporează o varietate de practici și terapii de îmbunătățire a stării de bine generale. În trecut, wellnessul era adesea asociat cu terapii alternative și practici spirituale, cum ar fi yoga, meditația și terapia prin plante. În prezent, wellnessul, devenit o adevărată industrie, include o paletă foarte largă de factori care favorizează starea de bine. Între aceștia, cromoterapia și aromaterapia ocupă un loc important. Cromoterapia sau vindecarea prin culori, precum și luminoterapia sau terapia prin expunere la lumină sunt, alături de aromaterapie, forme de terapie alternativă care folosesc simțurile pentru a echilibra organismul și a-i oferi ocazia de a se vindeca prin forțe proprii. Aromele și culorile sunt folosite pentru a induce organismului diferite stări care favorizează prevenția sau tratarea unor afecțiuni. Dar ce legătură nevăzută este între ele?
În ce culori percepem parfumurile?
Charles Baudelaire, unul dintre cei mai influenți scriitori ai epocii moderniste, cel care a revoluționat lirica franceză prin originalitatea Florilor Răului, scria cândva, pe la mijlocul secolului al IXX-lea, că parfumurile și culorile sunt ecouri reciproce. Știința secolului al XXI-lea îi dă dreptate. Percepția culorilor și simțul mirosului pot părea procese simple și directe, dar cercetările științifice arată că, în culisele creierului nostru, se întâmplă ceva mai mult de atât. Simțurile par să se amestece în moduri care schimbă paradigma în care vedem lucrurile, iar mirosul este o parte cheie a acestui amestec.
Fără să ne dăm seama conștient, în funcție de stilul ei, asociem o anume aromă, fie că este a parfumului personal, a celui de cameră sau a diferitelor uleiuri esențiale pe care le întrebuințăm, cu o anumită culoare.
Culori adulmecate și arome desenate…
- Dacă ne plac aromele revigorante și proaspete, în special de citrice, senzația pe care o simțim ne va duce cu gândul la o culoare solară, energică, așa cum este galbenul
- Nuanțele de roșu sunt legate de arome care transmit senzualitate și dorință, cel mai adesea cu note de chihlimbar, gurmande sau florale.
- Albastrul deschis inspiră parfumuri proaspete, acvatice și versatile, pe când nuanțele de albastru închis evocă noaptea, rafinamentul și misterul.
- Nuanțele de mov inspiră distincție, noblețe și regalitate.
- Negrul generează asocieri cu eleganța, opulența și bogăția culturilor orientale.
- Tonurile de verde sunt asociate cu parfumuri lejere și proaspete, ca picăturile de rouă pe iarbă într-o dimineață blândă de vară.
- Marourile sunt asimilate notelor dense, lemnoase, rășinoase.
- Rozurile pastelate sunt în conexiune cu parfumurile florale, romantice, iar cele intense sunt legate de aromele dulci, care inspiră confort.
În urma acestor asocieri, simțul nostru olfactiv dă culoare unui simț separat, clasificând mirosurile după anumite nuanțe care se potrivesc cu senzația lăsată în urmă de parfumul inhalat.