Te simți plin de energie când vezi roșu? Albastrul te face să te simți calm și relaxat? Culoarea poate afecta în mod dramatic stările de spirit, sentimentele și emoțiile sau cel puțin așa cred dintotdeauna artiștii și designerii. „Culorile, ca și trăsăturile, urmăresc schimbările emoțiilor”, remarca odinioară pictorul și sculptorul spaniol Pablo Picasso. Este așa sau nu? În cele din urmă, orice culoare este lumină…
Se consideră că fiecare culoare a spectrului vizibil este un instrument de comunicare puternic și poate fi folosită pentru a semnala acțiunea, a influența starea de spirit și chiar reacțiile fiziologice. Anumite culori au fost asociate cu modificări fiziologice, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, creșterea metabolismului și oboseala ochilor.
„Este uimitor cum culorile ne pot influența cu adevărat starea de spirit și comportamentul. Gândește-te la hainele tale și la cum te simți când porți îmbrăcăminte de diferite culori. Data viitoare când ai senzația de apăsare de pildă, vezi dacă starea de spirit ți se schimbă purtând o culoare diferită. De multe ori, lucrurile mici pot avea un impact mare“, susține expertul în wellness Rachel Goldman, psiholog clinician, doctor în psihologie și profesor în Departamentul de Psihiatrie al Universității de Medicină Grossman din New York.
Culoarea poate juca un rol important în transmiterea informațiilor, în crearea anumitor stări și chiar în influențarea deciziilor. Preferințele de culoare contează enorm atunci când oamenii își achiziționează haine sau diverse bunuri, dar și atunci când își decorează mediul intim. Adesea, oamenii selectează anumite lucruri în funcție de stările sau sentimentele pe care le evocă pentru ei o anume culoare. Spre exemplu, când își aleg o mașină nouă, cumpărătorii preferă deseori o culoare care să-i confere acesteia o anumită notă – sportivă, futuristă, de eleganță, de încredere etc. Culorile dintr-o încăpere pot fi, de asemenea, alese pentru a evoca stări de spirit specifice.
Psihologia culorilor
Psihologia culorilor este studiul modului în care diferitele culori afectează starea de spirit și comportamentul uman. Acesta explorează modul în care culorile pot influența răspunsurile emoționale, precum și modul în care răspunsurile la culoare sunt afectate de factori ca vârsta și mediul cultural. Câteva dintre subiectele considerate de interes în acest domeniu sunt semnificațiile culorilor, influența culorilor asupra răspunsurilor fiziologice, reacțiile emoționale la culoare, factorii care influențează preferințele de culoare, influența culorilor asupra comportamentului etc.
O mare parte din dovezile din această zonă emergentă sunt considerate de comunitatea academică în cel mai bun caz anecdotice, dar cercetătorii și experții au făcut câteva descoperiri și observații importante despre psihologia culorii și efectul acesteia asupra stărilor de spirit, sentimentelor și comportamentelor.
Efectele psihologice ale culorii
Explorarea științifică a psihologiei culorii este relativ nouă, dar oamenii au fost mult timp interesați de natura și impactul culorii. În culturile antice, culorile erau adesea folosite pentru a trata diferite afecțiuni și pentru a influența emoțiile.
Dar de ce este culoarea o forță atât de puternică în viața noastră? Ce efecte poate avea asupra corpului și minții noastre? În timp ce percepțiile asupra culorii sunt oarecum subiective, unele efecte de culoare au semnificații universale.
Culorile din zona roșie a spectrului – roșu, portocaliu și galben – sunt cunoscute drept culori calde, care evocă sentimente de căldură și confort, dar și de furie și ostilitate. Culorile din aria albastră – verde, albastru și indigo – sunt percepute ca fiind reci și descrise ca sugerând calmul, dar și sentimente de tristețe sau indiferență, spune prof. univ. Rachel Goldman.
Asocierile emoționale
Un studiu din 2020 care a chestionat asocierile emoționale a 4.600 de persoane din 30 de țări a constatat că oamenii asociază, de obicei, anumite culori cu emoții specifice. Conform rezultatelor studiului, participanții au făcut următoarele asocieri • Negru: 51% tristețe • Alb: 43% ușurare sufletească • Roșu: 68% dragoste • Albastru: 35% destindere • Verde: 39% mulțumire • Galben: 52% bucurie • Mov: 25% plăcere • Maro: 36% dezgust • Portocaliu: 44% bucurie • Roz: 50% iubire.
Sentimentele noastre despre culoare sunt profund personale și înrădăcinate în propria experiență sau cultură. De exemplu, în timp ce culoarea albă este folosită în multe țări apusene pentru a reprezenta puritatea și inocența, în multe dintre țările răsăritene este privită ca un simbol al doliului.
„Având în vedere prevalența culorii, ne-am aștepta ca psihologia culorii să fie un domeniu bine dezvoltat”, au remarcat cercetătorii Andrew Elliot și Markus Maier într-o revizuire a cercetărilor existente privind psihologia culorii. „În mod surprinzător, până în prezent s-au efectuat puține lucrări teoretice sau empirice cu privire la influența culorii asupra funcționării psihologice, iar munca depusă a fost condusă în principal de preocupări practice, nu de rigoarea științifică.”
SEMNIFICAȚIILE SIMBOLICE ALE CULORILOR
ROȘU – pasiune, entuziasm, dragoste
ROZ – suav, rezervat, pământesc
MOV – misterios, nobil, plin de farmec
ALBASTRU – înțelepciune, speranță, rațiune
VERDE – natură, creștere, prospețime
GALBEN – speranță, bucurie, pericol
PORTOCALIU – căldură, bunătate, bucurie
ALB – adevăr, puritate, indiferență
NEGRU – nobil, misterios, rece