Majoritatea adulților nu consumă suficiente fibre, dar încorporarea alimentelor, cum ar fi zmeura, poate fi o soluție ușoară și delicioasă.
Zmeura nu este doar plină de fibre, este și plină de vitamina C și antioxidanți. Este blândă cu stomacurile sensibile, ceea ce o face o opțiune perfectă pentru cei cu sindrom al intestinului iritabil sau probleme digestive.
Deși ar trebui să țintim spre 25 până la 38 de grame de fibre pe zi, peste 90% dintre femei și 97% dintre bărbați nu îndeplinesc această recomandare.
Deși ar putea părea mai presant să fii atent la cantitatea de proteine pe care o consumi – sau orice pare a fi macronutrientul „la modă” al momentului – efortul de a consuma suficiente fibre nu se demodează niciodată. Dovezile sugerează că un consum suficient de fibre poate fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății noastre – inclusiv sănătatea intestinală, digestia, rezistența oaselor, greutatea, riscul pentru mai multe boli cronice și chiar longevitatea.
Nu vorbim însă despre pahare de apă amestecate cu un supliment de fibre grețoase. Îți poți obține doza zilnică dintr-o gamă largă de alimente bogate în fibre.
Beneficiile zmeurei pentru sănătatea intestinală
Una dintre cele mai puternice surse de fibre este un fruct dulce, versatil și gustos. Acesta o opțiune recomandată de medici pentru sănătatea intestinală.
„Sunt un mare fan al zmeurei… În primul rând, sunt al naibii de delicioase”, spune Bulsiewicz în legendă. „Adică, serios. Sunt ca bomboanele, cum sunt atât de sănătoase? Dar chiar sunt!” În postare, Bulsiewicz continuă: „Sunt super bogate în fibre. O cană de zmeură are aproximativ 7 g de fibre – adică jumătate din ceea ce primește un american obișnuit pe zi”, spune medicul enterolog Will Bulsiewicz pe Instagram.
Acesta împărtășește mai multe despre numeroasele beneficii pentru sănătate ale zmeurei, inclusiv faptul că este bogată în nutrienți, precum „vitamina C și antioxidanții polifenoli care sunt incredibil de buni pentru noi”, adaugă el. „Credeți sau nu, chiar dacă fructele de pădure conțin zahăr, s-a demonstrat că acestea reduc probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2. Și dacă aveți diabet de tip 2, acestea vă pot ajuta în cele din urmă să îl inversați.”
Bulsiewicz apreciază faptul că zmeura este bogată în fibre și săracă în FODMAP-uri – oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabili. Deși multe dintre aceste tipuri specifice de carbohidrați sunt benefice pentru digestie și s-a demonstrat că exacerbează simptomele la cei care suferă de sindromul de intestin iritabil.
„Cu alte cuvinte, dacă aveți probleme digestive și vă reconstruiți intestinul, ar trebui să vă bucurați de zmeură”, conchide Bulsiewicz. Din fericire, există multe modalități prin care puteți face exact asta. Medicul adoră pâinea prăjită cu zmeură, salatele de zmeură, spritzer-urile cu zmeură și smoothie-urile cu zmeură, potrivit Jurnalul.ro, care citează eatingwell.com.