Erați tentați să credeți că, la scară istorică, chirurgia plastică este o noutate pentru omenire? În mod cert, lucrurile nu stau așa. Chirurgia plastică are o istorie de peste trei milenii. Rădăcinile străvechi sunt adesea trecute cu vederea, dar ele sunt cele care au pregătit scena pentru evoluțiile incredibile care au urmat. Odată cu progresul științei și tehnologiei, dar și cu depășirea unor mentalități anacronice, chirurgia plastică nu a mai servit doar nevoia de redare a normalității, ci și plăcerea și vanitatea frumuseții, poate chiar a dorinței de perfecțiune. Ce se întâmplă însă când normalul, naturalul, proporția și frumosul nu mai sunt de ajuns? Cum reușește măiestria chirurgului plastician să domolească exaltarea pacientului dornic să se alinieze, cu orice preț, rigorilor unei mode efemere? „Granița dintre frumos și vulgar poate fi foarte fină“, spune chirurgul plastician Sandra Iordache, un om tânăr tot atât de frumos pe cât profesia pe care și-a ales-o și despre care vorbește cu sinceritate, în folosul potențialilor pacienți, în interviul care urmează.
Există o strânsă legătură între aspectul fizic și stima de sine
Forbes, cea mai bună revistă de business în 2024, a publicat un studiu care, după ce a urmărit evoluția carierelor a 752 de economiști, a concluzionat că, după absolvire, tinerii percepuți ca fiind mai atrăgători din punct de vedere fizic și-au găsit mai repede locuri de muncă, au obținut salarii mai mari și au continuat să se bucure în carieră de același succes, ceea ce a sugerat o legătură puternică între atractivitate și realizare profesională.
- AȘADAR, cum priviți această concluzie în calitatea dvs. de medic estetician?
Dr. Sandra Iordache ● Susțin faptul că există o strânsă legătură între aspectul fizic și stima de sine. Când ne privim în oglindă și ne place ceea ce vedem, ne admirăm sau găsim armonie pe chipul nostru, încrederea în noi și în propriile capacități crește și ne considerăm frumoși, buni și mai deștepți. Atitudinea noastră față de cei din jur reflectă starea de bine interioară. Cred că exact acest lucru explică și studiul Forbes. Tinerii care au manifestat încredere și stimă de sine crescută au avut altă atitudine și forță de convingere în fața angajatorului. De cele mai multe ori, pot observa o transformare spectaculoasă în rândul pacientelor mele. Obișnuiesc să-mi întreb pacienții cu ce-i pot ajuta sau cu ce le pot fi de folos atunci când îmi trec pragul cabinetului. Oftatul care precede prima frază îmi spune cât de profundă este nemulțumirea lor legată de anumite trăsături sau caracteristici fizice. Trecerea la starea de bucurie și mulțumire se produce chiar imediat după tratament, procedură sau operație. Zâmbetul și energia pacienților după ce se privesc în oglindă sunt pentru mine cea mai mare mulțumire și recunoaștere. Orice îmbunătățire sau armonizare a trăsăturilor ne poate aduce o stare de spirit mult mai bună.
Statistica elaborată de către Societatea Internaţională de Chirurgie Plastică și Estetică plasează România pe locul 15 la nivel mondial în ce privește numărul de proceduri estetice chirurgicale și non-chirurgicale și arată că, în țara noastră, cele mai solicitate intervenții sunt, în ordine, mărirea sânilor, augmentarea buzelor și liftingul pleoapelor, în timp ce, la nivel global, pe locul întâi se situează liposucția, urmată de mărirea sânilor și ridicarea pleoapelor.
- AȘADAR, de unde această pasiune a româncelor pentru mărirea buzelor?
Dr. Sandra Iordache ● Augmentarea buzelor cu acid hialuronic se încadrează în categoria procedurilor estetice care pot fi realizate în cabinetul medical cu anestezie locală. Așa cum știm deja, româncele se numără printre cele mai frumoase femei din Europa, iar în ultimii ani, dorința lor de a-și menține prospețimea chipului s-a văzut prin prezența în cabinetele noastre. Trendul buzelor foarte voluminoase cred că, încet-încet, apune, chiar dacă a pornit cu un avânt puternic în urmă cu ceva ani. De cele mai multe ori, pacientele se plâng atât de deshidratarea buzelor, cât și de hipotrofia lor, modificări ce pot apărea în timp. Fiind o substanță hidrofilă, acidul hialuronic poate corecta aceste două aspecte dar și asimetrii ale buzelor, reușind, astfel, să armonizeze trăsăturile. Cred că cele mai atrăgătoare buze sunt cele care arată prospețime și au o formă cât mai naturală, care păstrează proporțiile feței. Injectările repetate la intervale de timp bine stabilite, cu substanțe de calitate în cantități mici, pot da cele mai frumoase rezultate cu stabilitate mare în timp. Așa cum moda buzelor exagerat de mari s-a schimbat, așa s-au schimbat și tehnicile de injectare, dar și substanțele. Calitatea acidului hialuronic este unul dintre elementele importante de care atât medicul, cât și pacientul trebuie sa țină cont. Îngrijirea post tratament și controlul postinjecțional sunt, de asemenea, elemente care pot conduce către rezultate frumoase și stabile.
În ceea ce privește celelalte intervenții prezentate de studiul Societății Internaţionale de Chirurgie Plastică și Estetică, putem spune că nu sunt atât de accesibile deoarece, fiind intervenții chirurgicale, presupun anestezie generală, zile de spitalizare, dar și costuri mult mai mari. Chirurgia presupune transformări mari, spectaculoase, dar și recuperare de lungă durată.
Dorința doamnelor de a vedea o schimbare rapidă și de mare impact le aduce de cele mai multe ori în cabinetul nostru pentru tratamente injectabile.
Societatea Internaţională de Chirurgie Plastică și Estetică atrage atenția asupra pericolului la care sunt supuși amatorii de intervenții chirurgicale și proceduri invazive ieftine, practicate de impostori în țara de baștină sau în străinătate. România a înregistrat și ea destule cazuri în care falși medici, uneori cu studii care nu depășeau opt sau 12 clase, au practicat operații estetice care au dus la mutilarea permanentă sau chiar moartea unor pacienți.
- AȘADAR, cum trebuie evitată perspectiva ruinării sănătății și aspectului fizic?
Dr. Sandra Iordache ● Din păcate, există impostori chiar și în lumea medicală, o lume care trebuie să fie sigură și să pună sănătatea pacientului mai presus de câștigul material sau propriul orgoliu. Atunci când pacienții doresc să se intereseze de autenticitatea medicului lor curant sau să verifice specialitatea acestuia, o pot face la Colegiul Medicilor. Este singura autoritate care eliberează dreptul de liberă practică al oricărui medic după verificarea acestuia. În specialitatea mea există atât societăți la nivel național, cât și internațional la care ne putem înscrie sau la ale căror cursuri, conferințe și congrese putem participa pentru a avea un proces continuu de învățare și pentru a fi la curent cu noile tehnici, aparate, substanțe, materiale și tendințe. De cele mai multe ori, pe site-ul acestor societăți sunt afișate listele cu membrii înscriși – iată, deci, un alt loc în care se poate verifica autenticitatea medicului. Dincolo de partea birocratică, mai există și istoricul medicului, activitatea din diverse spitale și clinici, rezultatele obținute și adresabilitatea. Nu trebuie să uităm că, indiferent de intervenția, tratamentul sau operația pe care dorim să le facem, trebuie să ținem cont de starea de sănătate a pacientului, de impactul asupra acestuia și de eventualele complicații care pot apărea. Sfătuiesc pacienții care se adresează medicilor în mediul privat să pună bine în balanță oferta de preț, calitatea substanțelor și materialelor folosite, dar și experiența sau pregătirea medicului.
Asistăm, astăzi, în materie de frumusețe, la ceea ce am putea numi o mișcare de masă – din ce în ce mai multe femei, dar și un număr considerabil de bărbați din diverse generații apelează la chirurgia estetică din motive care variază de la dorința de a contracara semnele vârstei, până la nevoia de a corecta defecte sau chiar de a aduce inovații propriei imagini, pentru a dobândi o anume trăsătură sau pentru a fi în pas cu moda.
- AȘADAR, cât este de indicat să ne ghidăm după modă în medicina estetică?
Dr. Sandra Iordache ● În medicina sau chirurgia estetică au existat mereu trenduri care au pornit cu mare avânt dar, de multe ori, s-au stins la fel de repede. Moda se schimbă însă rezultatele intervențiilor chirurgicale uneori nu mai pot fi schimbate. Eu cred că aici nu trebuie să vorbim despre a fi în pas cu moda, ci despre păstrarea tinereții, prospețimii și vitalității. Măiestria chirurgului plastician presupune capacitatea acestuia de a realiza schimbări dar, în același timp, de a păstra proporțiile. Granița dintre frumos și vulgar poate fi foarte fină. Cele mai bune exemple sunt buzele augmentate care pot emana senzualitate dar foarte ușor pot trece în tabăra vulgarității sau a penibilului. Volumizarea sânilor cu implanturi mamare pot vindeca frustrări și stima de sine scăzută prin crearea unor sâni care să contureze un bust natural și cât mai feminin. Alegerea volumelor exagerate, lipsa înțelegerii riscurilor ce vin odată cu acestea și forma nepotrivită a implantului mamar conduc către rezultate mai puțin plăcute. Conștientizarea propriei frumuseți și alegerea unui stil de viață sănătos, atât fizic, cât și psihic, ne ajută să contracarăm mult mai ușor procesul de îmbătrânire.
Tot mai mulți oameni aleg să se concentreze asupra prevenirii apariției bolilor, întârzierii semnelor de bătrânețe și îmbunătățirii stării de sănătate – fizică, psihică și spirituală, căutând soluții naturale de tratament și practicieni de medicină integrativă care să îi ghideze în acest proces printr-o abordare personalizată, bunăstarea holistică devenind o metodă din ce în ce mai populară de tratare a trioului Sănătate – Tinerețe – Frumusețe.
- AȘADAR, în ce măsură se poate vorbi despre o medicină estetică integrativă?
Dr. Sandra Iordache ● Momentan, putem vorbi doar de medicina integrativă, dar nu și de medicina estetică integrativă. Abordarea prevenției apariției bolilor presupune și un stil de viață sănătos, care ne poate crește calitatea vieții, implicit calitatea țesuturilor. În chirurgia estetică, doi dintre factorii importanți ai prognosticului sunt vârsta și calitatea tisulară. În România, în acest moment, putem vorbi de chirurgie estetică, nu de medicină estetică, deoarece această ramură a medicinii este atribuită doar chirurgului plastician. Vorbind de modă și trenduri, termenul de medicină estetică provine din SUA, unde există o legislație diferită. Revenind la ceea ce oferă specialitatea mea, cred că prevenția presupune și îngrijire precoce, precum injectarea de toxină botulinică pentru tratarea și prevenirea ridurilor, hidratarea și hrănirea țesuturilor prin mezoterapie, regenerare cu ajutorul plasmei autologe și tratamentelor cu laser etc. Menținerea unei greutăți corporale optime și constante poate preveni operațiile de remodelare corporală. Chirurgia estetică a sânului este cea mai populară deoarece modificările din timpul sarcinii și alăptării au un impact major asupra corpului femeilor. Din păcate, aici nu putem să prevenim aspectul hipotrofic și ptozat, ci doar să îmbunătățim aspectul sânilor cu ajutorul chirurgiei.