Ultimii ani au adus o schimbare notabilă – longevitatea și durata de sănătate sau, altfel spus, perioada de viață petrecută într-o stare bună de sănătate, au devenit domenii cheie, atât în rândurile comunității științifice, cât și în toate industriile, inclusiv cea a frumuseții. Această schimbare a fost determinată inclusiv de recunoașterea tot mai extinsă a importanței prelungirii duratei de viață, îmbunătățirii calității vieții și promovării unei stări de bine generale – un trio devenit acum de nedespărțit – printr-o varietate de schimbări ale stilului de viață. Dacă noile obiceiuri ale tinerilor sub 30 de ani sunt îmbucurătoare pentru că pun sănătatea holistică pe primul loc, pasiunea de necontrolat a adolescenților și, mai ales, a preadolescenților care fac o obsesie din frumusețe este alarmantă. Așa-numiții Copii Sephora, la 11-12 ani sunt deja printre cei mai buni clienți ai magazinelor care vând produse cosmetice premium pentru adulți. De unde au banii necesari? Știți deja, nu-i așa?
Cercetătorii și-au îndreptat recent atenția către regiunile cunoscute sub numele de zone albastre, unde populațiile prezintă o longevitate excepțională și o incidență redusă a bolilor legate de vârstă. Aceste zone albastre, cum ar fi Okinawa – Japonia, Sardinia – Italia, Peninsula Nicoya – Costa Rica sau Loma Linda – California (SUA), au suscitat un interes semnificativ datorită demografiei și a unor stiluri de viață unice. Studiind aceste populații, cercetătorii caută să descopere întregul set de factori distincți care promovează o asemenea longevitate remarcabilă.
Interesul pentru longevitate și îngrijirea de sine pe toată durata vieții este în creștere, iar industriile de frumusețe recunosc din ce în ce mai mult importanța integrării acestor perspective în practicile lor, pentru a rezona cu consumatorii atenți la propria sănătate. Giganții industriei de frumusețe Estée Lauder și L’Oréal investesc în inițiative legate de longevitate. Estée Lauder a investit în formarea unui colectiv de experți în longevitate din mai multe discipline pentru a educa publicul să regândească modul în care abordează îngrijirea pielii. L’Oréal a investit într-o companie de biotehnologie care se concentrează pe anti-îmbătrânire și longevitate. Impactul multidimensional și multi-industrial al cercetării asupra longevității vine într-un moment în care consumatorii sunt dornici de soluții care, pe lângă satisfacerea nevoilor lor cosmetice, să le aducă și beneficii pentru sănătatea generală.
Tinerii sub 30 de ani – Generația Z
Sănătatea este, în general, o prioritate pentru consumatorii din toate generațiile, dar tinerii sub 30 de ani – Generația Z – acordă o importanță semnificativ mai mare sănătății lor. La capitolul frumusețe, acești consumatori tineri caută produse și servicii care le îndeplinesc necesitățile legate de cosmetică, la pachet cu cele referitoare la starea de bine și vitalitate. Această schimbare a dus la dezvoltarea unor oferte de beauty care combină beneficii cosmetice, mentale și fizice, integrând ingrediente naturale și abordări personalizate ale sănătății și frumuseții.
Încorporând perspective din zonele albastre și alte cercetări în practicile lor, companiile de frumusețe pot ajuta consumatorii tineri să își îngrijească sănătatea multidimensional, combătând, simultan, stigmatul vârstei care, la un moment dat, îi va ajunge din urmă. Clienții tineri aspiră acum să îmbătrânească grațios și sănătos. În cele din urmă, integrarea perspectivelor din cercetarea longevității în industria frumuseții reprezintă un pas semnificativ către o abordare mai conștientă de sănătate, în care frumusețea nu depinde direct proporțional de vârstă.
Standarde de frumusețe reevaluate
În mod tradițional, industria frumuseții a echivalat în mare măsură frumusețea cu tinerețea, promovând adesea produse și tratamente care vizează ștergerea sau ascunderea semnelor de îmbătrânire. Cu toate acestea, pe măsură ce înțelegerea noastră despre sănătate și stare de bine evoluează, percepția despre îmbătrânire se schimbă în mod constant.
În locul temerii cu care era privită în mod tradițional, se instalează acum o acceptare tot largă a îmbătrânirii ca parte naturală a experienței umane și un accent tot mai mare pe îmbătrânirea sănătoasă. O astfel de schimbare a perspectivelor are implicații profunde pentru industria frumuseții, deoarece determină o reevaluare a standardelor de frumusețe. În loc să pledeze pentru recăpătarea tinereții, noua mișcare tinde spre acceptarea cu seninătate a îmbătrânirii. Consumatorii caută să arate și să se simtă bine din interior spre exterior și, ulterior, îmbătrânesc cu grație.
Frumusețe din interior spre exterior
Există o multitudine de factori care contribuie la o sănătate internă optimă care să favorizeze un aspect exterior sănătos. Un studiu publicat în Biblioteca Americană de Medicină, care se concentrează pe interconexiunea intestin-creier-piele, a arătat că microbiota intestinală este în bună parte responsabilă pentru sănătatea și longevitatea pielii. Astfel de descoperiri determină noi abordări ale sănătății pielii și îmbătrânirii: producătorii de cosmetice dcot de sub reflectoe soluțiile anti-îmbătrânire care tratează aspectul exterior, și pun un accent mai mare pe produsele și serviciile care susțin sănătatea interioară și vitalitatea. Formulele de îngrijire a pielii pot include ingrediente care hrănesc și întineresc pielea din interior, mai degrabă decât să mascheze, pur și simplu, semnele îmbătrânirii.
Preadolescenții Generației Alpha
Deși longevitatea poate părea un concept de interes pentru generațiile mai în vârstă, durata de viață și durata sănătății, sau perioada de timp în care individul este sănătos, începe cu primii ani de viață. Dieta, stilul de viață, activitatea fizică, stimularea intelectuală și socială și nivelul de stres sunt, toți, factori care contribuie la starea de sănătate. De fapt, aproximativ 20% din durata de viață a unei persoane este dictată de gene, în timp ce restul de 80% este influențată de stilul de viață și de mediu. Deoarece frumusețea este privită din ce în ce mai mult prin prisma unei abordări din interior spre exterior, apreciindu-se că doar sănătatea fizică și psihică poate spori frumusețea exterioară, grija pentru longevitate se impune de la vârste fragede.
Influența din ce în ce mai mare a rețelelor sociale asupra generațiilor foarte tinere, născute după 2010 (Generația Alpha), ilustrează nevoia tangibilă de oferte de îngrijire a pielii dedicate pre-adolescenților și adolescenților. Așa-numiții copii Sephora sunt preadolescenți care vizitează și cumpără des din magazinele cu acest brand produse de îngrijire premium pentru piele, în încercarea nefericită de a imita rutinele de skincare ale adulților în vârstă, folosind retinol sau serumuri pe bază de vitamine, așa cum au văzut pe rețelele sociale. Nevoile de îngrijire a pielii unui pre-adolescent sunt reale, dar mult restrânse decât ale adulților: cel mult, pre-adolescenții și adolescenții își pot îngriji pielea cu un demachiant delicat, o cremă hidratantă ușoară și protecție solară. Tipurile de piele pot varia în rândul adolescenților, așa că unele ingrediente precum acidul salicilic sau AHA ușoare pot fi, de asemenea, benefice pentru cei cu piele predispusă la acnee, în timp ce aceia care au tenul uscat sau sensibil pot folosi produse cu acid hialuronic, glicerină sau vitamina B5. Produsele pentru adulți sau vârstnici nu le sunt sub nicio formă recomandate.
COPIII SEPHORA – CONTROVERSE ȘI STATISTICI
Născuți după anul 2010, crescuți într-o lume a TikTok-ului și formați la școala influencerilor care suprapopulează rețelele sociale, copiii Gen Alpha sunt următorul consumator influent care va modela viitorul industriei frumuseții. Transformarea a început deja.
Controversa Sephora Kids
Unul dintre cele mai discutate fenomene de pe piața frumuseții și îngrijirii personale – asaltul Generației Alpha – este deja un subiect de primă pagină în SUA și Europa de Vest: controversa Sephora Kids. La începutul anului trecut, o avalanșă de materialele video au inundat TikTok-ul, dezvăluind o creștere fulminantă a numărului de consumatori foarte tineri, practic copii, care frecventează magazinele de beauty precum Sephora, de unde cumpără, în principal produse premium pentru adulți. A fost momentul când au început pe această temă dezbateri aprinse între părinți, profesori, sociologi, jurnaliști, medici și reprezentanți ai unora dintre cele mai cunoscute companii din industria de beauty. Toți s-au întrebat dacă un copil de 12 ani ar trebui sau nu să folosească produse de înfrumusețare…
Gen Alpha costă scump
În aprilie 2024, 60% dintre părinții americani care au participat la un sondaj de opinie au declarat că au cumpărat, lunar, diverse produse de îngrijire a părului pentru copiii lor din Generația Alpha, în timp ce 46% au cumpărat produse de îngrijire a pielii și 30%, produse de makeup. Potrivit sondajului, 40% dintre părinții din SUA cheltuiesc peste 61 de dolari pe lună pentru produse de îngrijire a pielii destinate preadolescenților/adolescenților lor de acasă, iar 25% dintre ei cheltuiesc peste 100 de dolari pentru fiecare produs de beauty în parte pe care îl cumpără la cererea copiilor. Statisticile arată că, în 2024, printre cele mai populare achiziții ale Gen Alpha din magazinele de beauty au fost parfumurile și cosmeticele scumpe ale celor mai renumite branduri din industria frumuseții.
Gen Alpha vrea totul
Generația Alpha a dobândit o cunoaștere destul de bună asupra produselor de înfrumusețare disponibile pe piață. Copiii știu care sunt cele mai promovate și, în general, cunosc rutinele de îngrijire a pielii și ingredientele populare. Tot în cadrul sondajului amintit, 68% dintre părinții americani au raportat despre copiii lor preadolescenti/adolescenti că aceștia au deja o rutină de îngrijire a pielii și că mulți dintre ei cunosc ingrediente ca vitamina C, acidul hialuronic sau retinoizii. Interesant este că, potrivit cercetării de piață, nicio categorie a produselor frumusețe nu iese în evidență ca favorită în rândul acestor copii, deoarece ei par să fie pasionați în mod egal de îngrijirea corpului, a feței și a părului, dar și de parfumuri.
Ce spune industria?
Când a început fenomenul Sephora Kids, atât experții din industrie, cât și experții din afara ei și-au exprimat opiniile în acest sens, iar companiile de înfrumusețare au început să ia atitudine. Brandul Drunk Elephant a avertizat consumatorii împotriva unor produse mai puternice care nu sunt potrivite pentru pielea tinerilor, cum ar fi retinolul, dar a oferit și o listă cu ce produse și rutine ar fi potrivite. Între timp, Kiehl’s a început campania Copiii ar trebui să fie copii, descurajând utilizarea produselor anti-îmbătrânire, precum și a rutinelor sau ingredientelor inutile, în rândul consumatorilor foarte tineri. Bubble Skincare, un brand favorit al Gen Alpha, a lansat un produs de exfoliere însoțit de mențiunea că nu e potrivit pentru pielea tânără și de o declinare a răspunderii.
DOUĂ CONCLUZII
- Toată lumea pare să fie de acord că preadolescenții și adolescenții ar trebui să folosească numai produse cosmetice potrivite pentru vârsta și pielea lor și să evite orice variante de îngrijire a pielii care ar putea să le dăuneze.
- Piața și statisticile arată că obiceiurile de cumpărături ale copiilor din Generația Alpha și ale părinților lor nu s-au modificat, în ceea ce privește produsele de înfrumusețare, de anul trecut și până acum…