Pe fondul valurilor de căldură care afectează România în această perioadă, medicul diabetolog Daniela Stegaru a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate de la Antena 3 CNN, cum influențează temperaturile extreme metabolismul și sănătatea noastră generală.
„La temperaturi de peste 32-33 de grade, corpul uman suferă, pentru că nu suntem concepuți să funcționăm la asemenea temperaturi”, a avertizat dr. Daniela Stegaru. „Temperatura corpului trebuie menținută constantă, în jur de 36-36,5°C, iar organismul depune un efort considerabil pentru a se răcori.”
Cele mai răcoritoare legume
castraveți – peste 95% apă
roșii – conțin multă apă și licopen
salată verde, spanac, rucola – ușoare și revigorante
ţelină apio – extrem de hidratantă.
dovlecei
ardei gras
Cele mai răcoritoare fructe
căpșuni
pepene verde/galben
citrice
ananas
mango
struguri reci
Efectele căldurii asupra metabolismului
creșterea consumului de energie pentru termoreglare
scăderea poftei de mâncare
deshidratare = metabolism încetinit
pierdere de electroliți
somn mai puțin odihnitor
creșterea ritmului cardiac și circulației sângelui
Principalul mecanism de răcire este transpirația, care are însă și un efect advers important: pierdem apă și electroliți esențiali.
„Consecințele pot fi cardiovasculare, precum hipotensiunea și tahicardia. La persoanele sănătoase pot apărea amețeli sau confuzie, dar la cei cu boli cronice, riscul crește considerabil și poate duce chiar la pierderea cunoștinței sau deces”, a explicat medicul.
În zilele caniculare, apetitul scade, dar corpul are nevoie în continuare de nutrienți de calitate. Medicul recomandă consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi:
- Castraveți
- Roșii
- Dovlecei
- Piersici și nectarine
„Aceste alimente ne hidratează și ne dau o stare de răcorire. În plus, aduc un aport de minerale esențiale, cum este potasiul, pe care îl pierdem prin transpirație.”
Somnul perturbat în nopțile fierbinți afectează, la rândul lui, metabolismul: „Lipsa odihnei duce la o stare de oboseală cronică, iar corpul consumă mai puțină energie. Intrăm astfel într-un cerc vicios care afectează starea de bine.”
„Alcoolul și cofeina deshidratează suplimentar. Iar mâncărurile grase și prăjite solicită digestia. Evitați carnea grasă, brânzeturile grele și orientați-vă spre legume, fructe, lactate ușoare precum sana, iaurtul sau chefirul, pește slab și fructe de mare.”