Cartierul în care locuiți are un impact uriaș asupra sănătății dumneavoastră. De la aerul pe care îl respirați, la cât câștigați, o multitudine de factori vă influențează bunăstarea pe termen lung – iar acum, oamenii de știință spun că aceștia ar putea influența și riscul de a dezvolta demență.
Un nou studiu, publicat în revista Neurology, a constatat că persoanele care locuiesc în cartiere defavorizate sunt de două ori mai expuse riscului de a dezvolta demență decât cele din zonele mai bogate.
Condusă de Prof. Pankaja Desai de la Universitatea Rush din Chicago, cercetarea a urmărit aproape 6.800 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani din patru comunități învecinate din Chicago. Participanții au fost testați în mod regulat cu privire la memoria și abilitățile lor de gândire, în timp ce datele privind diagnosticarea bolii Alzheimer (cea mai frecventă formă de demență) au fost, de asemenea, colectate pentru aproximativ 2.500 dintre participanți.
Până la sfârșitul studiului de șase ani, demența se dezvoltase la 22% dintre cei care locuiau în cartierele cele mai defavorizate – comparativ cu doar 11% în cartierele cele mai puțin defavorizate.
Ce înseamnă cartier „defavorizat”
Chiar și după ce cercetătorii au ajustat în funcție de alți factori, inclusiv vârsta, sexul și educația, tendința s-a menținut, cei mai dezavantajați având în continuare de două ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer.
Așadar, ce înseamnă mai exact „dezavantaj” în acest context? Cercetătorii au utilizat indicele de vulnerabilitate socială (SVI), un instrument care combină 16 variabile – inclusiv șomajul, veniturile, vârsta, etnia, tipurile de locuințe și accesul la transport – pentru a evalua riscul la nivel de cartier.
„Constatările noastre arată că comunitatea în care trăiți influențează riscul de a dezvolta demență”, a declarat Desai. „Majoritatea studiilor privind factorii de risc pentru boala Alzheimer se concentrează asupra nivelului individual, nu asupra nivelului comunității”.
Declin cognitiv mai rapid în cartierele defavorizate, inclusiv la cei care nu aveau Alzheimer
Un alt rezultat izbitor: persoanele care locuiesc în cartierele cele mai defavorizate au înregistrat un declin cognitiv semnificativ mai rapid odată cu înaintarea în vârstă, indiferent dacă au fost sau nu diagnosticate cu Alzheimer. În medie, memoria și capacitatea de gândire au scăzut cu aproximativ 25 % mai rapid în aceste comunități.
Studiul oferă, de asemenea, o perspectivă asupra disparităților rasiale în ceea ce privește demența. Două treimi dintre participanți erau de culoare, iar o proporție mai mare de participanți de culoare locuiau în zone defavorizate. Însă, odată ce s-a luat în considerare dezavantajul cartierului, diferența în ceea ce privește riscul de demență între participanții de culoare și cei albi a dispărut.
Desai crede că acest lucru are implicații importante pentru modul în care planificăm serviciile de sănătate. „Caracteristicile sociale la nivel de cartier sunt importante de luat în considerare la planificarea resurselor și serviciilor pentru a reduce riscul de boală Alzheimer”, a declarat ea pentru BBC Science Focus. „Luarea în considerare a factorilor individuali și la nivel de cartier, poate fi util să se includă ca parte a îngrijirii demenței”.
Într-o declarație separată, ea a adăugat: „Desigur, intervenția la nivelul comunității este o provocare, dar prioritizarea comunităților defavorizate poate fi o modalitate eficientă de a mobiliza resurse pentru adulții în vârstă și de a oferi căi de reducere a riscului de demență pentru întreaga comunitate.”
Este demn de remarcat faptul că studiul s-a concentrat asupra cartierelor din Chicago, astfel încât constatările nu se pot aplica peste tot. Și, deși studiul arată o legătură puternică între dezavantajul cartierului și demență, acesta nu dovedește că una o cauzează pe cealaltă.
Totuși, mesajul este clar: sănătatea creierului nu ține doar de ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră, ci și de ceea ce se întâmplă în jurul dumneavoastră.