Africanii se bucură de secole de o moștenire culinară bazată pe alimente benefice pentru sănătatea intestinală și metabolică – legume, cereale integrale, fructe și produse fermentate. Însă, deși efectele dietelor bogate în alimente procesate și calorii au fost intens studiate la nivel global, populațiile africane au fost subreprezentate în aceste cercetări, scrie Science Alert.
„Studiile anterioare s-au concentrat pe alte diete tradiționale, cum ar fi dieta japoneză sau mediteraneană,” explică Quirijn de Mast, specialist în boli infecțioase la Radboud University Medical Center din Olanda. „Dar avem la fel de multe de învățat din dietele tradiționale africane, mai ales acum, când stilurile de viață din multe regiuni africane se schimbă rapid, iar bolile de tip occidental devin din ce în ce mai frecvente. Diversitatea alimentară a continentului oferă o oportunitate unică de a înțelege mai bine cum influențează alimentația sănătatea.”
Un nou studiu coordonat de de Mast a analizat efectele schimbării între o dietă tradițională din zona Kilimanjaro și una tipic occidentală, în rândul unor locuitori din nordul Tanzaniei.
Rezultatele au fost rapide și evidente: în doar câteva săptămâni, trecerea de la preparate precum terciuri tradiționale, okra, lapte acru și cereale fermentate la mezeluri, pâine albă, gemuri, clătite, ketchup și cartofi prăjiți a dus la creșteri semnificative ale proteinelor inflamatorii și markerilor de dereglare metabolică. Totodată, s-a observat o scădere a răspunsului imun împotriva mai multor agenți patogeni bacterieni și fungici.
Efecte benefice vizibile asupra sistemului imunitar după doar o săptămână
Participanții au fost 77 de bărbați sănătoși din medii urbane și rurale, care consumau fie alimente tradiționale – cum ar fi „kiburu” (banane verzi fierte cu fasole) și „mbege” (o băutură fermentată din banană și mei) – fie alimente occidentale. După o săptămână de alimentație obișnuită, o parte dintre voluntari au schimbat regimul alimentar pentru două săptămâni. În cazul celor care au trecut de la dieta occidentală la cea tradițională, s-a observat o activare crescută a celulelor imune esențiale (neutrofile) și o intensificare a răspunsului împotriva fungilor precum Candida.
Impact rapid și de durată
Chiar și doar o săptămână de consum de „mbege” a avut efecte benefice vizibile asupra sistemului imunitar. Surprinzător, schimbările pozitive s-au menținut până la patru săptămâni după revenirea la dieta inițială, ceea ce arată că impactul poate fi nu doar rapid, ci și de durată.
În prezent, tot mai multe comunități africane încep să adopte diete occidentale, în detrimentul celor tradiționale, bogate în alimente fermentate, fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, emigranții africani care se stabilesc în țări occidentale riscă să piardă obiceiuri alimentare care, în realitate, le-ar putea aduce beneficii majore pentru sănătate.
„Studiul nostru subliniază beneficiile alimentelor tradiționale asupra inflamației și metabolismului. În același timp, arătăm cât de nocivă poate fi o dietă nesănătoasă, occidentală,” a concluzionat de Mast.
Cercetarea a fost publicată în prestigioasa revistă Nature Medicine.