„În ultimii 10 ani, gătitul a devenit o modă, un simbol al statutului și un semn de sofisticare în societatea occidentală. Dar, înainte de a fi un hobby în vogă, gătitul a fost întotdeauna un act intim care ne hrănește zilnic sănătatea și starea de bine. Gătitul este ca și cum te-ai spăla pe dinți, ai face un duș sau ai face curățenie.
Gătitul nu este un hobby, ci este un stil de viață.
Gătitul ne dă prilejul să oferim microorganismelor din intestinele noastre hrana potrivită. Sănătatea începe în intestine și, dacă intestinele sunt în stare bună, atunci este foarte probabil să ne simțim plini de energie și echilibrați mental. Dacă intestinele găzduiesc bacterii dăunătoare, atunci devenim mai obosiți, mai leneși și mai stresați, iar mintea pare că ne este suprasolicitată și tulburată. Consumul de fast-food sau lipsa mâncării gătite sănătos este o rețetă directă pentru o sănătate fizică și mentală alterată.
Gătitul este la îndemâna oricui și aparține tuturor.“
Așa își începe Alexander Gershberg – protagonistul interviului care urmează -cartea intitulată „Pe bază de plante: 80 de rețete hrănitoare, bogate în umami, din bucătăria unui bucătar pasionat“, publicată și în România.
Alexander Gershberg, bucătar vegan, profesor de gătit, scriitor și autorul cărții „Pe bază de plante: 80 de rețete hrănitoare, bogate în umami, din bucătăria unui bucătar pasionat”, s-a format ca artist în arta dansului contemporan. Acum, este un artist culinar care integrează în bucătăria sa două elemente esențiale în ambele arte: mișcarea și intenția. În această a treia carte de bucate publicată până acum, el vorbește despre necesitatea unei prezențe totale – trup și suflet – în timpul unei sesiuni de gătit. Pentru el, ceea ce se gătește și modul cum se gătește reprezintă un act de iubire:
„Gătitul bun – gătitul adevărat – vine din inimă. Gătitul este un act intim înfăptuit pentru oamenii pe care îi iubești. Felul în care stai în bucătărie, modul în care respiri, chipul în care arăți, miroși, atingi și guști ar trebui să fie expresia celei mai iubitoare, pure și calme intenții.“
Când ai început să gătești și ce anume din procesul respectiv te-a menținut interesat de asta?
Alexander Gershberg ● Acum 17 ani m-am mutat din Israel – unde am crescut, la Amsterdam, pentru a urma studii universitare de patru ani și a deveni dansator contemporan profesionist. În al doilea an de studii, am contractat o boală de piele pe care nu am putut-o vindeca deloc cu medicina tradițională. Tot ceea ce am încercat a eșuat, iar afecțiunea pielii s-a agravat și a devenit mai dureroasă pe zi ce trece. Un coleg de clasă, care a crescut cu stilul de viață macrobiotic, mi-a sugerat să schimb modul în care mănânc. Am fost reticent, chiar sceptic în fața acestei perspective, dar disperarea m-a determinat să încerc. La o săptămână după ce mi-am ajustat dieta (nimic complicat), afecțiunea pielii a dispărut.
Ce părere ai despre impactul pe care o dietă bazată pe plante îl poate avea asupra sănătății?
Al. Gershberg ● Am fost surprins, chiar uluit de ceea ce îți poate aduce mâncarea și de dimensiunea impactul pe care îl poate avea asupra sănătății noastre. Am început să citesc mai multe despre macrobiotică și despre ceea ce înseamnă o dietă bazată pe plante integrale și am aflat că poți preveni și inversa majoritatea bolilor doar schimbând modul în care mănânci. Curând, m-am întrebat cum se face că majoritatea oamenilor nu știu despre asta și mi-am dat seama că vreau ca oamenii să afle despre beneficiile extraordinare pe care o dietă bazată pe alimente integrale din plante le are asupra sănătății, stării de spirit și bunăstării lor generale. Ca dansator, puteam simți asta cât se poate de bine. Deveneam mai puternic, mai flexibil și mai energic pe zi ce trece. Puteam dormi mai bine și eram într-o dispoziție mai bună.
Am înțeles că cea mai bună modalitate de a convinge în acest sens nu este discursul, ci gătitul. Mâncarea bună! Odată ce oamenii o gustă, iar gustul e place, devin interesați să o gătească și ei. Așa că am început să organizez evenimente prin care oamenii au auzit de mine și au început să mă roage să gătesc pentru ei în privat sau să fac catering pentru evenimentele lor. Mulți dintre cei care au gustat mâncarea mea m-au întrebat dacă predau lecții de gătit și dacă există o carte în care să-mi găsească rețetele. Așa am început să predau și să scriu cărți de bucate…
Spui că gătitul este un act de iubire. Dar ce anume ți-a influențat ție dragostea pentru gătit?
Al. Gershberg ● Când gătesc, încerc să pun dragostea și inima mea în mâncare. De asemenea, vreau să folosesc cele mai bune ingrediente și să gătesc cea mai proaspătă și sănătoasă mâncare posibil. Pentru mine, mâncarea înseamnă să ne hrănim trupurile și sufletele în cel mai bun mod cu putință. Cu mâncarea gătită de mine, vreau să ne bucurăm de cel mai bun gust și, în același timp, să ne simțim energizați, puternici și plini de vitalitate după masă. Vreau ca oamenii să spună: „Wow, acesta este genul de mâncare pe care vreau să-l mănânc în fiecare zi“.
De unde te inspiri? Ai vreun erou culinar pe care îl admiri și care ți-a influențat începuturile?
Al. Gershberg ● Eram în Kerala, India, cu o prietenă, și făceam drumeții prin munți. Într-una din seri, obosiți și flămânzi, ne-am oprit într-un sătuc ca să înnoptăm. Am găsit o colibă mică, unde o femeie gătea într-un spațiu care mie mi s-a părut imposibil de mic. Pentru mine, nu era loc de gătit acolo, iar despre blaturi de bucătărie sau electrocasnice nici nu putea fi vorba. Cu toate acestea, nu voi uita niciodată cât de bună și gustoasă era mâncarea preparată de femeia aceea. Peste tot pe unde am călătorit mi s-a demonstrat că cea mai bună mâncare este mâncarea tradițională, preparată cu ingrediente proaspete de către femeile locului, mame tinere sau bunici.
Cum ai descrie rețetele tale bazate pe plante? De unde provine inspirația care stă în spatele lor?
Al. Gershberg ● Cea mai recentă carte de bucate a mea, ca și cele publicate înaintea ei, celebrează gătitul pur, sănătos, delicios și simplu. Am vrut să scriu o carte care să vă convingă pe toți că mâncarea gătită pe bază de plante integrale poate fi irezistibilă. Crescând în Israel, am îmbinat influențele culinare ale țării de baștină cu fascinația mea pentru bucătăria tradițională japoneză. Bucătăria israeliană însăși este un amestec bogat și divers de influențe culinare care reflectă istoria și diversitatea culturală a țării, un adevărat „Babel al gastronomiei“, în timp ce bucătăria tradițională japoneză, cunoscută și sub numele de washoku, este renumită pentru echilibrul, prospețimea ingredientelor și prezentarea artistică. Sper cu adevărat ca rețetele mele să inspire multe feluri de mâncare uimitoare, care să surprindă cu gustul lor plăcut și să ofere experiența incredibilă a mâncărurilor pe bază de plante.
WHAT’S WHAT
↘ O dietă pe bază de plante integrale înseamnă o alimentație care pune accentul pe consumul de alimente vegetale neprocesate sau minim procesate, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe. Acest tip de dietă exclude sau limitează drastic produsele de origine animală, cum ar fi carnea, lactatele și ouăle.
Există diferite tipuri de diete pe bază de plante, inclusiv vegetariană, vegană, macrobiotică și flexitariană, care pot include anumite produse de origine animală în cantități foarte mici.
Nutriționiștii spun că o astfel de dietă poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice (boli de inimă, diabet, anumite tipuri de cancer), îmbunătățirea digestiei datorită conținutului ridicat de fibre, controlul greutății și stare generală îmbunătățită.