Tot mai mulți tineri din Generația Z încep să regrete timpul petrecut pe reţelele de socializare, realizând că tehnologia le-a afectat grav abilitățile de a comunica față în față. În loc să creeze conexiuni reale, mediul online a ajuns să-i izoleze, transformând întâlnirile în tăceri digitale în care comunicarea se face tot prin mesaje. Această ruptură între lumea virtuală și cea reală devine un pericol tăcut, cu efecte grave asupra vieții personale și profesionale, arată Antena 3 CNN.
Timpul petrecut în exces pe rețelele sociale îi face pe mulți tineri să se îndepărteze de lumea reală și să-și piardă abilitatea de a comunica față în față.
Comunicarea prin mesaje, mai simplă decât cea față în față
Cristina și Ciprian, de pildă, aleg să vorbească prin mesaje, pentru că li se pare mai simplu și mai comod, cu toate că sunt conştienţi de faptul că se izolează de realitate.
„Da, consider că asta e o problemă la generația noastră. Este mai ușor să te exprimi prin mesaje”, a spus Cristina.
„Este mult mai la îndemână scrierea unui mesaj text sau pe social media. Unele persoane acceptă mai ușor exprimarea sentimentelor prin scris față de exprimarea liberă”, a spus și Ciprian.
Generația Z e izolată de lumea reală
Studiile arată că tinerii generaţiei Z au început să iasă din ce în ce mai puţin în oraş şi preferă să stea în confortul casei, singuri sau în compania prietenilor apropiaţi. Expunerea în lumea reală, mai ales în locurile aglomerate, şi purtarea conversaţiilor faţă în faţă sunt noile provocări de care Zoomerii se lovesc. Aceştia ajung să se confrunte chiar şi cu anxietate socială şi depresie după o asemenea ieşire.
„Generația Z este izolată de lumea reală. Structura de comunicare este extrem de simplă. Ei împrumută elemente verbale pe care ajung să le scrie greșit într-un mediu virtual, înțelegându-se foarte bine. Primele elemente de reconectare cu realitatea fac parte din structura de terapie cu dezvoltarea personală și îi va ajuta să se apropie de celelalte generații focusate pe realitate”, a explicat psihologul Radu Leca.
Mai grav, tinerii Generației Z evadează într-o lume virtuală care de multe ori e toxică.
„Rețelele de socializare le permit să evadeze din lumea cotidiană într-o lume virtuală unde pot întâlni mulți prieteni pe care de altfel nu i-ar putea întâlni în viața reală. Mediul online poate provoca şi depresie din cauza conținutului toxic şi a realităţii false tehnologia trebuie folosită cu moderație. Ăsta este principalul lucru pe care trebuie să-l promovăm că dincolo de lumea virtuală există și lumea reală.
Viața reală este de multe ori este mult mai frumoasă decât lumea virtuală pentru că acolo există bullying și multe lucruri negative. Specialiștii recomandă limitarea timpului petrecut pe telefon, dar şi practicarea diferitelor activităţi în viaţa reală. Singurul instrument pe care îl poți avea e să limitezi numărul petrecut pe o anumită aplicație”, a explicat și Laurențiu Matache, realizatorul 24IT.
Dependența de rețelele sociale, un fenomen tot mai vizbil
Însă un simplu scroll pe telefon poate deveni o rutină greu de oprit. Peste 210 milioane de oameni din întreaga lume suferă de dependență de internet și rețelele sociale, iar acest fenomen devine din ce în ce mai vizibil pe măsură ce tehnologia avansează.
„Am încercat să îmi șterg rețelele sociale, dar încă nu am reușit”, a recunoscut Cristina.
Acest comportament poate afecta somnul, relațiile sociale și poate duce la o pierdere semnificativă a capacității de concentrare.
Presiunea de a părea perfecţi în online crește nivelul de stres, iar tinerii se împart între o lume virtuală a aparențelor și una reală, unde relațiile sunt tot mai rare.