Gândurile noastre trezesc reacții fiziologice, astfel creierul continuă să perceapă stresul inclusiv atunci când doar ne gândim la un eveniment care ne-a provocat angoasă. Există însă un remediu la acest lanț de trăiri și efecte de cele mai multe ori dăunătoare sănătății, scrie Jurnalul.ro.
„Dacă ne gândim în mod obsesiv la ceva care s-a întâmplat peste zi, creierul va percepe situația aceea ca și cum s-ar petrece atunci, chiar dacă s-a încheiat, iar ca urmare, când ne întoarcem acasă după o zi stresantă și continuăm să ne gândim la muncă, hormonii stresului vor rămâne la un nivel ridicat”, avertizează neurocercetătoarea Nicole Vignola, autoarea studiului „Reprogramează-și creierul” (Editura Lifestyle, 2025). Remediu? Din nou Nicole Vignola: „Când ne ocupăm de un hobby, de pildă, ne lăsăm absorbiți de altceva pentru ca mintea noastră să nu mai zăbovească asupra factorilor de stres și să aibă ocazia să se echilibreze. Hobbyurile pot fi activități pe care le desfășurăm în mod regulat, precum cântatul și dansatul (poate că unii dintre voi sunt muzicieni). Sau pot fi activități care ne oferă plăcere și relaxare, pe care de obicei le realizăm în timpul liber”.
Un cocktail de mulțumire și împlinire
„Ideal – amintea Nicole Vignola – ar fi să ai un hobby care-ți abate gândurile de la alte lucruri, ceva care să te captiveze în întregime, lăsând creierul să se refacă în urma zilei stresante pe care ai avut-o și să absoarbă toate problemele din viața ta. De asemenea, practicarea unui hobby are un impact profund asupra sănătății noastre mintale. Ne face să ne simțim bine întrucât stimulează diverse zone ale creierului care ne pun la încercare, iar acest lucru crește nivelul BDNF”. Pe înțelesul oamenilor obișnuiți? „BDNF este un cocktail secretat în cursul unor activități precum sportul, învățatul și activități creative asociate cu hobbyurile. Creșterea nivelului de BDNF îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul, ameliorează sănătatea mintală în general și favorizează un sentiment de mulțumire și împlinire. Practicarea regulată a unui hobby îți permite să lași stresul la ușă când te întorci acasă de la lucru, ca să te poți bucura de o seară petrecută cu cei dragi fără să te gândești la evenimentele de peste zi”.
Ceea ce ne menține în viață
Atenție, însă! „Nu vom reuși niciodată să evităm stresul și nici n-ar trebui să încercăm să facem asta. Trebuie să-l acceptăm, fiindcă stresul acut este ceea ce ne menține în viață, dar e necesar să înțelegem cum să trăim astfel încât să nu înclinăm tot timpul balanța în direcția negativă. Problemele apar atunci când stresul devine cronic și nu mai trece. Ești stresat la lucru din cauza unui conflict cu un coleg, apoi te întorci acasă, la o căsnicie nefericită, unde te gândești cum să divorțezi. Apoi, bei vin ca să-ți îneci gândurile amare, iar corpul tău este inundat în mod constant cu hormoni ai stresului, fără nicio șansă de a se reface. Asta înseamnă că rămâi într-o stare simpatică maladaptativă, iar capacitatea de a reveni într-o stare parasimpatică este compromisă”.
Încărcătura alostatică
Mai mult: „În ansamblu, sistemul este perturbat, balanța fiind înclinată către o stare simpatică excesivă, iar starea parasimpatică nu răspunde corespunzător. Dacă această stare de stres cronic nu este gestionată, ea poate persista pe termen nedefinit, iar creierul și corpul încep să răspundă într-un mod inadecvat dificultăților din mediu din cauza acestei activități excesive. Sistemul nervos parasimpatic este incapabil să revină la normal. Chiar și un factor de stres moderat provoacă o reacție exagerată. Acest lucru poartă numele de încărcătură alostatică și se referă la uzura acumulată a organismului din cauza stresului continuu sau repetat. Ea reflectă costul fiziologic al stresului cumulativ constant. În condiții de stres cronic, e greu să te concentrezi la lucru sau chiar să ai grijă de tine. Uneori n-ai energie nici să faci un duș, întrucât creierul și corpul tău funcționează în modul economic”.
Exagerări
Concluzia: „Dacă ești hipervigilent și hiperreactiv, e posibil să fii într-o stare de hiperexcitabilitate emoțională din cauza nivelului ridicat de stres, ceea ce înseamnă că te simți copleșit și reacționezi exagerat în situații care de obicei nu te deranjează. Când ești în această stare de stres cronic, creierul tău nu va fi preocupat să-ți schimbe modul de a gândi. De aceea te simți blocat în acest ciclu”. Așadar, concentrați-vă asupra unui hobby!
„Nu vom reuși niciodată să evităm stresul și nici n-ar trebui să încercăm să facem asta. Trebuie să-l acceptăm, fiindcă stresul acut este ceea ce ne menține în viață”, Nicole Vignola, neorocercetătoare