Marcus Aurelius (121 – 180 d. Hr.), ultimul împărat al perioadei numite de istorie Pax Romana, a fost unul dintre cei mai mari gânditori ai epocii sale, un remarcabil om politic și conducătorul în timpul căruia Imperiul Roman a cunoscut cea mai mare întindere geografică și cei mai mulți ani de pace și prosperitate neîntrerupte.
În analele romane, puțini împărați au lăsat o moștenire la fel de durabilă ca Marcus Aurelius. În pofida remarcabilelor realizări izbândite între presiunile imense ale domniei sale, amenințări externe și lupte interne, Marcus Aurelius este amintit cu adevărat nu pentru campaniile sale militare sau manevrele politice geniale, ci pentru înțelepciunea sa profundă.
Gânditor prolific, Marcus Aurelius și-a exprimat ideile în lucrarea Ta eis heauton – Către mine însumi, scrisă în limba greacă și tradusă ulterior în latină sub titlul Meditationes – Meditații. Este uimitor că, timp de aproape 1.900 de ani, jurnalele private ale lui Marcus Aurelius despre viață și despre cum să o trăiești au fost adunate, copiate, împărtășite și păstrate de peste nouăzeci de generații. Învățăturile sale au un caracter moral, fiind o serie de „exerciții spirituale“ necesare pentru cumpătare și liniștea interioară.
Ultimul împărat, cronologic vorbind, din șirul „celor cinci împărați buni“, Marcus Aurelius a fost stoicul remarcabil a cărui filosofie trata două mari subiecte – viața și Imperiul Roman. Una dintre preocupările filosofice ale lui Marcus Aurelius a fost căutarea sensului vieții, care, odată descoperit la nivel spiritual de către fiecare individ în parte, ar fi putut, prin prisma stoicului, să asigure oricărui cetățean roman bucuria unei vieți lungi și pline de satisfacții.
Mai mult, prin reformele sale, împăratul Marcus Aurelius a încercat și în mare parte a reușit să aducă în viața cetățenilor Romei satisfacție și bucuria de a trăi. A găsit metode de aplicabilitate practică a filosofiilor sale, care legau satisfacția unei vieți împlinite și lungimea ei de modul în care individul se raportează la ea și la societate.
Pentru că acest număr al revistei Longevity este ediția de toamnă, un anotimp care, pe lângă culorile fantastice ale naturii, aduce și „astenia de toamnă”, dacă am putea face un arc peste timp și i-am cere filosofului Marcus Aurelius un sfat pentru combaterea asteniei de sezon, nu ar fi exclus să ne răspundă cu o frază din propria operă: „Cel care trăiește în armonie cu sine însuși, trăiește în armonie cu întregul univers.”