În sezonul rece, pe măsură ce temperaturile scad, pielea devine mai vulnerabilă la diverse probleme, reacționează, uneori așa cum nu ne-am dori, iar miturile despre îngrijirea acesteia se răspândesc rapid. De la recomandări privind hidratarea, până la credințe legate de protecția solară sau utilizarea diferitelor produse nou apărute, circulă multe informații contradictorii care creează confuzie. Dermatologului Cristina Safta explică ce este adevărat și ce este fals în legătură cu aceste mituri despre sănătatea pielii în timpul sezonului hibernal.
Mitul: PIELEA SUFERĂ IARNA
ADEVĂRAT • Pielea are nevoie de o barieră suplimentară în sezonul rece, deoarece, odată cu scăderea temperaturii, scade și umiditatea, ceea ce determină uscarea și deshidratarea pielii. Prin urmare, este esențial să folosim creme hidratante pentru a proteja pielea de aceste efecte.
Mitul: OBRAJII ÎNROȘIȚI DE FRIG, SEMN DE SĂNĂTATE
FALS • E normal ca fața să se înroșească la schimbările de temperatură pentru că, în aceste situații, vasele de sânge se dilată, deci ne înroșim. Apoi se contractă și, astfel, roșeața dispare. Dar asta nu înseamnă că pielea este sănătoasă. În realitate, roșeața persistentă sau bruscă poate fi un semn al unor afecțiuni precum rozaceea, iritația, dermatita sau chiar boli mai grave, cum ar fi lupusul. Așadar, roșeața nu trebuie ignorată.
Mitul: DORMITUL PE SPATE NU PROVOACĂ RIDURI
ADEVĂRAT • E recomandarea pe care dermatologii o fac oamenilor, în general, dacă nu vor să dezvolte acele riduri de somn. Dormitul pe spate reduce presiunea asupra pielii, ceea ce ajută la prevenirea apariției ridurilor de somn. De asemenea, fețele de pernă din mătase sau satin ajută la minimizarea frecărilor și boțirii pielii.
Mitul: APLICAREA VASELINEI PREVINE RIDURILE
PARȚIAL ADEVĂRAT • Vaselina nu este un produs hidratant, dar ajută la menținerea apei în piele, prevenind evaporarea acesteia, mai ales în sezonul rece, când aerul este uscat. Vaselina este mai eficientă atunci când este folosită împreună cu o cremă hidratantă.
Mitul: BALSAMUL DE BUZE PROVOACĂ DEPENDENȚĂ
FALS • Balsamul de buze este eficient doar dacă avem buzele uscate sau crăpate. Dacă balsamul nu mai funcționează la un moment dat, poate însemna că produsul conține ingrediente iritante sau că pielea noastră are alte nevoi.
Mitul: MIEREA HIDRATEAZĂ ȘI DĂ STRĂLUCIRE TENULUI
FALS • E important să fim precauți cu mierea aplicată pe piele, deoarece poate cauza reacții alergice sau iritații. Deși mierea are proprietăți calmante și antiseptice, utilizarea sa în măști pentru față este mai riscantă și mai puțin eficientă decât produsele dermatologice testate.
Mitul: PROTECȚIA SOLARĂ NU ESTE NECESARĂ IARNA
FALS • Folosim creme cu factor de protecție ca să nu ne ardă soarele de fiecare dată când mergem să ne bronzăm. Ultravioletele de tip B sunt cele care ne bronzează și care sunt mai frecvente când e cald afară. Însă și vara, și iarna, avem ultraviolete de tip A, care contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția petelor pigmentare. Deci, iarna, folosim SPF pentru a ne proteja de ultraviolete de tip A ,care pot duce și la cancer de piele. Protecția solară este necesară pe tot parcursul anului, nu doar vara.
Medicul dermatolog Cristina Safta, specializat în tehnici și proceduri anti-aging non-invazive și minim invazive, recomandă să fim atenți la informațiile care circulă online și să le filtrăm, bazându-ne pe surse credibile și pe sfaturile doctorilor pentru a ne putea proteja pielea corespunzător. Dr. Cristina Safta subliniază faptul că multe dintre aceste mituri ne pot determina să facem greșeli care, mai devreme sau mai târziu, pot provoca pe chipul nostru efecte adverse pe termen lung.