Faptul că stilul de viață ne influențează starea de sănătate este cunoscut încă de pe vremea lui Hipocrate și, atunci, de ce ar fi medicina stilului de viață cea mai recentă specialitate medicală? Să analizăm puțin lucrurile: evenimentele care determină evoluția speciei umane modelează și potențialul de boală. Din perspectivă istorică, dacă raportăm istoria omenirii la durata unui an, iar omul ar fi apărut pe 1 ianuarie, agricultura ar fi debutat pe la mijlocul lunii decembrie, iar etapa agro-industrială pe 31 decembrie, târziu în noapte. Târziu, dar cu pietrele de hotar ale progresului tehnic și anume, pe lângă agricultură, industrializarea și urbanizarea. Deci un interval extrem de scurt, raportat la istoria omenirii, care nu a permis dezvoltarea de mecanisme adaptative, așa încât progresul tehnologic a adus cu sine și efectele negative asupra stării de sănătate cu care ne confruntăm în prezent. Mașina, de exemplu, omoară mai mulți oameni prin faptul că-i privează de mersul pe jos decât prin accidente rutiere…
Medicina, prin evoluția sa și grație aportului vaccinurilor și antibioticelor, a contracarat modelul de boală predominat de patologia infecțioasă de la începutul secolului, dar este pusă acum în fața faptului că două treimi din bolile existente în lume apar din cauza alegerilor greșite cu privire la stilul de viață. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boli care ucid 41 de milioane de oameni în fiecare an – adică echivalentul a 74% din toate decesele din lume – ar putea fi prevenite sau amânate în proporție de 80%. În România, conform profilului de țară atribuit de Comisia Europeană, jumătate din decese sunt cauzate de comportamente cu risc pentru sănătate.
Așa-zisele boli ale bătrâneții, sunt, de fapt, rezultatul comportamentelor noastre și a modului în care interacționăm cu mediul în care trăim. Epigenetica a adus dovezi în acest sens. Descoperirea a plecat de la faptul că, în anumite regiuni ale globului, numite și „blue zones”, bolile cronice nu prea există, iar speranța de viață este incomparabil mai mare. La nivel global, însă, deși speranța totală de viață a crescut față de anul 1960 cu peste 23 de ani, speranța de viață petrecută în sănătate nu a înregistrat nici pe departe același progres. Ei, bine, aici își dorește să intervină medicina stilului de viață… Ce înseamnă Medicina stilului de viață, în continuare, sub condeiul reputatului specialist în domeniu, dr. Anca Mihaela Hâncu:
Medicina stilului de viață este o ramură a medicinei bazată pe dovezi, în care schimbările intensive în stilul de viață sunt utilizate pentru a preveni, trata și remite afecțiunile cronice, precum bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea, prin abordarea factorilor de risc care stau la baza apariției lor. Aplicarea celor șase piloni ai medicinei stilului de viață – model alimentar corect, activitate fizică regulată, somn sănătos, gestionarea stresului, evitarea substanțelor toxice și conexiunile sociale pozitive – pot, de asemenea, preveni eficient bolile cronice. Medicina stilului de viață își propune susținerea individuală și la nivel colectiv în adoptarea și menținerea unor obiceiuri de viață sănătoase.
Puterea terapeutică a stilului de viață a fost percepută încă de acum mii de ani, dar în pofida numeroaselor dovezi despre comportamentele care susțin sănătatea, confuzia în rândul populației nu s-a risipit. Un exemplu în acest sens poate fi dieta: mesajele confuze despre nutriție transmise deopotrivă de oameni de știință, mass-media, industria alimentară și alți actanți interesați fac aproape imposibil ca o autoritate să transmită în mod convingător elementele fundamentale ale alimentației sănătoase. Acum, există, însă, o știință consecventă, care poate să susțină cu argumente solide influența stilului de viață asupra sănătății. Medicina stilului de viață poate clarifica și populariza fundamentele unui model alimentar și de stil de viață durabil.
În ce constă medicina stilului de viață?
Medicina stilului de viață este un domeniu interdisciplinar. Principiile cheie includ strategii de prevenire, care abordează obiceiurile stilului de viață, cauzele biologice subiacente și patofiziologia comună a bolilor influențate de stilul de viață. Ca atare, este un suport terapeutic care ajută la combinarea celor mai bune aspecte din sănătatea publică și din medicina clinică convențională. Fiind medicină bazată pe dovezi, medicina stilului de viață se bazează doar pe ghidurile științifice recunoscute la nivel internațional. Intervențiile din acest domeniu includ screening-ul de evaluare a riscurilor pentru sănătate, consilierea pentru schimbarea comportamentului de sănătate și aplicarea clinică a modificărilor stilului de viață. Medicina stilului de viață nu exclude abordarea farmacologică sau chirurgicală când sunt necesare, ci va acționa sinergic cu acestea.
Mulți consideră medicina stilului de viață o subspecialitate relativ nouă, deși ea este practicată de mii de ani. Spre deosebire de medicina convențională, medicina stilului de viață nu se concentrează pe tratamentul bolilor cronice, ci mai degrabă pe prevenirea lor și pe promovarea sănătății. În prezent, bolile cornice sunt principala cauză de morbiditate și mortalitate din lume, însă cele mai multe dintre ele pot fi prevenite, pentru că sunt rezultatul unui stil de viață nesănătos. Sondajele arată că 80% dintre oameni vor să trăiască într-o stare de sănătate mai bună, dar nu știu cum să facă acest lucru. Acceptarea și adoptarea continuă a unui stil de viață sănătos rămân cea mai mare provocare. Aici intervine medicina stilului de viață, care înglobează toate recomandările de bază care pot asigura pacienților o speranță de viață mai mare, dar cu o sănătate mai bună și cu mai puține dizabilități.
Principalele preocupări ale medicinei stilului de viață
Această ramură a medicinei presupune folosirea unor abordări terapeutice bazate pe dovezi ce țin de stilul de viață, cum ar fi un model alimentar bazat pe plante, activitatea fizică regulată, somnul de calitate, gestionarea stresului și
evitarea consumului de substanțe toxice. 63% din bolile cronice netransmisibile sunt cauzate de stilul de viață nesănătos și pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață corect.
Obiectivul principal al medicinei stilului de viață este acela de a promova o viață sănătoasă. Intervenția în stilul de viață se va face combinând nutriția cu activitatea fizică și noțiuni de psihologie, pentru a schimba mentalitatea existentă. Pentru a face acest lucru cu succes este nevoie de educație, instruire și o comunicare eficientă despre medicina stilului de viață, astfel încât informațiile să ajungă la publicul larg. Educația în medicina stilului de viață este esențială pentru consilierea pacienților în adoptarea și susținerea obiceiurilor sănătoase.
Șase piloni ai stilul de viață sănătos, ca opțiune terapeutică
- Alimentația sănătoasă • Medicina stilului de viață susține alimentația sănătoasă prin reducerea consumului de alimente ultraprocesate și recomandată, în schimb, alimentația valoroasă nutritiv, bazată predominant pe plante, bogată în fibre, antioxidanți și nutrienți. Pacienții sunt instruiți să consume cu precădere legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe minim procesate.
- Activitatea fizică • Medicina stilului de viață pune accent pe importanța activității fizice regulate. Oamenii sunt încurajați să aleagă modalități prin care ar putea include mai multă activitate fizică în viața lor, precum și reducerea timpului petrecut stând jos.
- Gestionarea stresului • Această ramură a medicinei propune tehnici cu efect dovedit în reducerea stresului. Ajută pacienții să recunoască răspunsurile negative la stres, să identifice mecanismele de adaptare și tehnicile de relaxare. Este redus, astfel, riscul de anxietate, depresie, obezitate, disfuncție imunitară și altele.
- Evitarea substanțelor toxice • Specialiștii în medicina stilului de viață sprijină pacienții să elimine obiceiurile nocive – renunțarea la fumat, reducerea consumului excesiv de alcool, evitarea substanțelor și comportamentelor care creează dependență, cum ar fi jocurile de noroc sau utilizarea excesivă a internetului și rețelelor sociale. S-a demonstrat că fumatul și consumul excesiv de alcool cresc riscul de boli cronice și deces.
- Somnul odihnitor • Medicina stilului de viață învață oamenii cum să obțină un somn odihnitor și să evite comportamentele care pot afecta calitatea somnului. S-a dovedit că problemele de somn provoacă apatie, putere scăzută de concentrare, depresie, scăderea arderilor calorice în timpul zilei, rezistență la insulină.
- Relațiile pozitive • Conexiunile și relațiile sociale pozitive ne influențează sănătatea fizică, psihică și emoțională. Valorificarea puterii relațiilor poate ajuta la consolidarea comportamentelor sănătoase.
Medicina stilului de viață are la bază principii care sunt piatra de temelie a sănătății și bunăstării generale. Practica actuală, de a prescrie medicamente sau de a efectua intervenții chirurgicale pentru aproape fiecare afecțiune, trebuie revizuită. O schimbare de paradigmă către medicina stilului de viață necesită implementare urgentă!