Dacă aştepţi weekend-ul pentru a te simți împlinit, poate că ar fi timpul să îți schimbi perspectiva asupra zilelor lucrătoare. Psihologii sugerează că prin activități plăcute și obiective clare, poți aduce mai multă satisfacție și energie în fiecare zi, nu doar în zilele libere, scrie CNN.
„Toată lumea lucrează pentru weekend”, este o melodie a trupei rock canadiană, Loverboy. Dacă ai un program tradițional de lucru de cinci zile, probabil că rezonezi cu acest sentiment. Dacă trăiești constant într-o stare de tensiune de luni până vineri și doar aștepți zilele libere, psihologii spun că acesta nu este cel mai bun mod de a trăi.
„Este total de înțeles, și mulți oameni își trăiesc viața în acest fel, dar nu cred că este cel mai satisfăcător mod”, spune James Pawelski, profesor și director de educație în cadrul Centrului de Psihologie Pozitivă al Universității din Pennsylvania.
„Sunt cinci zile de lucru și doar două de weekend. Așa că, dacă majoritatea timpului fie te uiți în urmă, fie aștepți ce urmează, riști să-ți pierzi viața”, a adăugat el.
Chiar dacă nu ai locul de muncă ideal, există metode de a integra activități plăcute în timpul săptămânii, pentru a face zilele de lucru mai interesante. Pawelski și alți experți oferă câteva sfaturi despre cum să găsești un echilibru între muncă și viață, fără să trăiești doar în așteptarea weekendului.
Structurarea zilelor lucrătoare
După o zi lungă la birou, tentația de a ajunge acasă și de a te așeza pe canapea pentru restul serii este mare. Uneori, un mic efort pentru a face o activitate diferită poate fi mai energizant decât pare.
„Este un paradox — credem că pauza este cea care ne reîncarcă. Când ne simțim epuizați, credem că avem nevoie doar de odihnă până ne întoarcem energia. Dar, de fapt, efortul este cel care energizează”, spune acesta.
În loc să concentrezi toate activitățile recreative în weekend, Pawelski recomandă să planifici ceva distractiv sau legat de un obiectiv personal chiar în timpul săptămânii, pentru a menține motivația după muncă. El și soția sa, Suzann Pileggi Pawelski, au început să meargă la cursuri de improvizație în fiecare joi seară.
„După o săptămână încărcată, când vine joi seara și mă întreabă <>, probabil că aș spune: <> Dar e deja programat, e plătit, avem prieteni acolo și în doar câteva minute, simt că îmi dă energie”, povesteşte Pawelski.
„A doua zi, sentimentul de împlinire este mai mare, pentru că ți-ai respectat promisiunea, chiar dacă a fost greu. Activitățile făcute împreună cu alte persoane contribuie la construirea relațiilor și la crearea unor momente de conexiune, esențiale în timpul săptămânii”, spune Suzann Pileggi Pawelski, autoare și expertă în psihologie pozitivă.
„Trăim în prezent, și din păcate mulți oameni pierd ocazia de a se conecta cu ceilalți dacă doar așteaptă weekendul — fie că e vorba de partener, prieteni sau colegi”, adaugă Suzann.
Pentru a crea interacțiuni mai semnificative și mai puțin superficiale, Suzann recomandă să îți propui să afli ceva nou despre o persoană în fiecare zi — prin întrebări care ating individualitatea acesteia. Activitățile comune care sunt captivante pentru ambele persoane — improvizație, sporturi de echipă sau o întâlnire pentru cafea și puzzle — pot stimula aceste conexiuni.
„Relațiile și conexiunile sociale sunt esențiale pentru bunăstare, și cred că mulți dintre noi ne pierdem în muncă. Gândește-te la ceva care îți aduce bucurie. Nu există răspuns corect sau greșit. Planifică activitatea aceea — ideal cu alte persoane — și noteaz-o în calendar pentru a deveni un obicei”, a spus ea.
Adăugând activități extra, oamenii își diversifică identitățile, ceea ce ajută în momentele dificile din carieră, explică Emiliana Simon-Thomas, director științific al Greater Good Science Center din cadrul Universității din California, Berkeley.
„Poate ai ratat un termen limită sau ai pierdut finanțarea pentru un proiect, dar prietenii și vecinii tăi sunt nerăbdători să discute cartea pe care o citiți împreună. Sau ai meci marți și echipa ta are nevoie de tine. Ești valoros și în alte contexte”, spune ea.
De ce e important să dai un sens muncii tale
Un adult își petrece aproximativ o treime din viață muncind, în jur de 90.000 de ore. Dacă nu te simți împlinit în acest timp, poate deveni o problemă serioasă, avertizează Sonja Lyubomirsky, cercetătoare în domeniul fericirii și profesoară la Universitatea din California, Riverside.
Dar chiar dacă nu poți schimba jobul, poți căuta un sens mai profund în ceea ce faci. Întreabă-te dacă activitățile tale contribuie la îmbunătățirea sau ușurarea vieții altora. Chiar și acțiunile mici, precum trimiterea unui e-mail, pot fi legate de obiectivele tale mari, spune Lyubomirsky.
„Poți spune: Trimit acest e-mail pentru a începe un proiect important. Iar acest proiect reflectă valorile și scopurile mele — ceea ce contează cu adevărat pentru mine”, adaugă Lyubomirsky.
„Relațiile la locul de muncă contează, de asemenea”, adaugă Lyubomirsky. Studiile arată că interacțiunile zilnice pot genera „scântei” de emoții pozitive. Aceste stări pot veni și din lucruri mici, precum o gustare delicioasă sau o plimbare scurtă în pauza de lucru.
„Semnul distinctiv al fericirii este frecvența emoțiilor pozitive. Acestea pot fi bucurie, curiozitate, calm, mândrie, afecțiune — depinde de fiecare. Întreabă-te: <>”, spune ea.