Silvio Garattini, oncolog, farmacolog și fondator al Institutului Mario Negri, și-a lansat noua sa carte, „Vivere bene”, la vârsta de 96 de ani. În acest volum, el vorbește despre importanța activității fizice și a unui stil de viață sănătos, susținut de cercetările realizate la institutul său, scrie Antena 3 CNN, care citează menshealth.com.
Longevitatea și mișcarea – efortul este esențial
Într-un interviu acordat Corriere della Sera, Garattini a subliniat că secretul longevității sale este mersul zilnic. El parcurge aproximativ 5 kilometri pe zi, menținând un ritm alert.
„Fără efort, nu se poate considera activitate fizică” – explică medicul, care susține că nu există o vârstă la care să fie prea târziu pentru a începe să faci mișcare. Chiar și la 80 de ani, se poate adopta mersul rapid ca parte dintr-un stil de viață sănătos.
Totuși, oncologul avertizează că excesul de mișcare poate fi inutil după o anumită limită. Idealul este între 150 și 300 de minute de activitate fizică pe săptămână, mai mult decât atât nu aduce beneficii suplimentare.
Garattini subliniază că multe boli cronice sunt cauzate de obiceiuri nesănătoase. Spre exemplu:
- 4,5 milioane de oameni suferă de diabet, care poate duce la probleme cardiovasculare, renale și de vedere.
- 40% dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.
- În fiecare an, 180.000 de oameni mor în Italia din cauze prevenibile.
În plus, mersul pe jos stimulează circulația cerebrală și îmbunătățește relațiile sociale, deoarece mersul în grup favorizează conversația și interacțiunea cu ceilalți.
Dieta oncologului: echilibru și moderație
Pe lângă mișcare, Garattini susține că o alimentație corectă este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă. În dieta lui, medicul integrează o gamă largă de alimente pentru a obține toți micro și macronutrienții necesari.
În fiecare dimineață, micul său dejun este alcătuit din doi biscuiți și o cafea îndulcită cu o linguriță de zahăr. La prânz, preferă să nu mănânce nimic, iar uneori consumă doar un suc de fructe. Cina este, de asemenea, una echilibrată, iar Garattini urmează întotdeauna sfatul bunicilor de a se ridica de la masă cu o ușoară senzație de foame.
În ceea ce privește carnea roșie și alcoolul, medicul spune că sunt alimentele pe care le evită și pe care le consumă doar ocazional. Deși nu se privează de nimic, și recunoaște că își pune o linguriță de zahăr în cafea, este adeptul principiului că mâncatul în cantități reduse devine rapid un obicei, scrie ilmessaggero.it.
Totodată, acesta afirmă că moderația este esențială. „Trebuie să te ridici de la masă cu puțină foame”, spune medicul, citând un vechi principiu.
Și nu în ultimul rând, medicul susține că mâncatul într-o cantitate redusă prelungeste viața. Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat, de asemenea, că o reducere de 30% a aportului caloric poate crește speranța de viață cu 20%.
Cât despre postul intermitent, Garattini afirmă că nu există dovezi clare care să-l facă esențial. Important nu este cât de des mănânci, ci cât de mult. Fie că ai trei sau cinci mese pe zi, cheia este moderația.