- Un interviu-mărturie cu vibrația primăverii – simbolul renașterii. Un interviu zămislit din cuvintele-sfat ale unui specialist în… renaștere, căci ce altceva pot însemna ameliorarea sau vindecarea unei suferințe?
- O suferință care afectează un adult din trei – a doua ca prevalență după caria dentară – și care, netratată, poate curma viața… O suferință care, pentru specialistul în chirurgie vasculară, este o misiunea de luptă.
- O luptă devenită, pentru chirurgul supraspecializat Toni Feodor, o misiune de viață. O misiune la capătul căreia ceea ce numim generic varice și boala venoasă sub toate formele ei trebuie învinse. Dar cum?
Longevitatea începe cu educația și valorile deprinse în familie
- OAMENI
Un aforism atribuit lui Confucius, care evidențiază sinergismul dintre pasiune și meserie, spune că cel ce alege să facă ceea ce îi place nu va munci nicio zi din viața sa. Dvs. ați ales cea mai nobilă dintre profesii, iar performanța la care ați ajuns face ca faima să vă preceadă. Ce anume vă bucură cel mai mult după decenii petrecute în slujba medicinei?
Dr. T. Feodor • Întâlnirea cu oamenii! Văd zilnic zeci de pacienți și cu fiecare încerc să prilejuiesc mai mult decât o consultație. Îmi doresc ca oamenii să fie atinși de un concept care pe mine mă preocupă neîncetat: prevenția. Încerc, de fiecare dată, să dezvolt o discuție despre stilul de viață al fiecăruia – îi întreb despre profesii, despre familii, așteptări, dorințe și visuri. Nu pierd nicio dată din minte ideea că pacienții nu sunt doar nume înșirate în lista de programări, ci oameni cu povești, cu frici, cu neliniști. Cu adevărat, nu simt că muncesc. Cred că misiunea medicilor este forța de a face bine. Cred că drumul profesional pe care mi l-am ales cu decenii în urmă este o Cale, nu un serviciu cu program. Nu pot să mă despart vreo clipă de grija mea pentru pacienți și de preocuparea pentru Clinică. Mă bucură și faptul că am fost și sunt martor al progresului tehnologiei în medicină, astfel încât soluțiile pentru tratament și vindecare pe care le propun pacienților mei sunt cu mult mai avansate decât ce putea oferi domeniul acum 30 de ani. Cât despre faimă… e atât de efemeră și depinde de atât de multe nuanțe… Eu cred în lucrul bine făcut și în conștiința datoriei.
- STATISTICI
Statisticile arată că, în România, boala venoasă, sub diferitele ei forme, afectează unul din trei adulți, aceeași prevalență existând atât în Europa, cât și în Statele Unite. Cifrele ne demonstrează că patologia venoasă dă un adevărat asalt în lumea occidentală, în timp ce Apusul stă mult mai bine la acest capitol. De ce această diferență?
Dr. T. Feodor • Boala venoasă cronică este frecventă la nivel mondial. Este a doua, ca prevalență, după caria dentară. Diferența dintre prevalența bolii venoase în Occident – Europa și SUA – și cea din Orient poate fi explicată prin mai mulți factori care țin de stilul de viață, genetică și accesul la îngrijiri medicale. Stilul de viață sedentar și obezitatea sunt cauze ale bolii venoase cronice – în Occident, munca de birou, sedentarismul și obezitatea sunt factori de risc majori pentru insuficiența venoasă. Lipsa activității fizice afectează circulația sângelui, favorizând staza venoasă și apariția varicelor sau a trombozelor. Apoi, intră în discuție factorii genetici și structurali. Populațiile asiatice par să aibă o predispoziție genetică mai redusă la boala venoasă cronică. Sunt studii care arată că asiaticii au o compoziție diferită a țesutului conjunctiv al peretelui venos, ceea ce ar putea influența pozitiv riscul de apariție a varicelor și trombozelor. Adaug dieta și obiceiurile alimentare – în Orient, alimentația este, în general, mai sănătoasă, cu un consum mai mare de fibre, legume și ceaiuri antioxidante. În culturile asiatice, statul pe scaun ore întregi nu este răspândit ca în Occident. De exemplu, în Japonia și alte țări asiatice, se folosesc des poziții alternative, cum ar fi statul pe vine, care îmbunătățește circulația venoasă la nivelul membrelor inferioare. Totuși, deși boala venoasă este frecventă în Occident, gradul de conștientizare este crescut aici, iar accesul la tratamente moderne, cum ar fi scleroterapia sau chirurgia minim invazivă, a devenit facil. În schimb, în multe zone din România și din alte țări est-europene, pacienții ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Cred că este important să ne concentrăm și pe soluții, nu doar pe indicarea problemelor, iar soluția constă într-o combinație de educație pentru sănătate, prevenție și schimbarea stilului de viață.
- PREJUDECĂȚI
În pofida unei incidențe extrem de îngrijorătoare a bolilor venoase, există un larg segment de populație care, în mod eronat, consideră că boala venoasă se rezumă la ceea ce numim generic varice și la neplăcerile de ordin estetic care le însoțesc. Cât de periculoasă este această prejudecată și în ce măsură frumusețea nu poate fi disociată de sănătate?
Dr. T. Feodor • Spun adesea că picioarele sănătoase sunt picioare frumoase. Frumusețea și sănătatea sunt un duo inseparabil! Sănătatea vasculară influențează nu doar funcționarea organismului, ci și aspectul fizic. O circulație deficitară duce la piele uscată, modificări de pigmentare, edeme și vene proeminente, semne vizibile ale unei afecțiuni interne. În acest sens, frumusețea nu poate fi disociată de sănătate, deoarece un corp sănătos se reflectă în aspectul pielii, al țesuturilor și în tonusul general. Prevenția și tratamentul precoce nu doar că evită complicațiile medicale, dar mențin și un aspect estetic plăcut. Tratamentul modern al bolii venoase nu are doar un scop cosmetic, ci mai ales unul funcțional, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a preveni probleme grave. Neprezentarea la medic, în cazul unui pacient cu boală venoasă cronică, poate avea consecințe foarte grave – mulți pacienți ignoră simptomele inițiale (senzația de picioare grele, umflături, furnicături, crampe nocturne) și ajung la medic doar în stadii avansate, când apar complicații precum ulcerul venos sau tromboza venoasă profundă. Acesta este momentul în care oamenii au regrete în ceea ce privește Timpul… Problemele devin cu adevărat împovărătoare și, de pildă, în cazul ulcerului venos, pacientul nu doar că este impactat la nivel fizic, dar are de suferit și din punct de vedere emoțional, dezvoltând o serie de complexe apăsătoare. Netratată, boala venoasă cronică poate duce la formarea trombilor în venele profunde, ceea ce poate provoca embolie pulmonară, o afecțiune care poate fi fatală.
- COMPLICAȚII
În ce măsură afectează bolile venoase, în mod dramatic, calitatea și durata vieții? Sunt ele, în general, un adversar crunt al longevității sau de cele mai multe ori ne șicanează doar? Există metode prin care, în cele din urmă, putem ajunge la un compromis, astfel încât să stopăm evoluția unei astfel de boli și să evităm intervențiile chirurgicale?
Dr. T. Feodor • Studiul Guttenberg, care analizează evoluția naturală a pacienților cu boală venoasă cronică timp de 12 ani, arată că pacienții cu varice mor mai devreme, în special prin asocierea cu boala cardiovasculară – infarct miocardic, accident vascular. Pacientul care suferă de boală venoasă cronică și dezvoltă o relație de încredere cu medicul său, prezentându-se la timp la consultații și ținând cont de recomandările acestuia poate duce o viață… normală. Impactul bolii venoase cronice asupra longevității depinde de severitatea și complicațiile asociate. Varicele simple nu reduc speranța de viață, dar, netratate, complicațiile precum tromboza venoasă profundă pot pune capăt vieții în orice clipă. Sunt și alte afecțiuni asociate bolii venoase cronice. Tocmai de aceea am adus în România conceptul Vascularte, o clinică de medicină vasculară care este cu mult mai mult decât o clinică de chirurgie vasculară. Noi preluăm cazurile pacienților și le tratăm multidisciplinar. Suntem atenți de la alimentație, până la funcționarea inimii, de la aspectul dermatologic, până la cel psihologic al pacientului. De obicei, atunci când este vorba despre sănătate, compromisurile nu își au rostul. Da, intervențiile chirurgicale pot fi evitate. Dar și dacă se ajunge la nevoia unei intervenții, ceea ce propunem noi este ablația cu laser endovenos, de ultimă generație, cu dublu inel de lumină, o tehnică modernă și minim invazivă, pentru care recuperarea pacientului este extrem de rapidă.
- INDIVIDUALIZARE
Medicina stilului de viață, medicina funcțională, medicina preventivă, medicina personalizată sau medicina integrativă sunt câteva domenii medicale mai noi, care câștigă teren în ritm susținut, astăzi, la nivel internațional, dar și în România. Cum servesc toate acestea prevenirii, ameliorării, stopării sau, după caz, vindecării bolii venoase?
Dr. T. Feodor • România abia și-a definit clar traseul pacientului de Chirurgie Vasculară. Deseori, acesta se adresa medicului dermatolog sau se prezenta la ortopedie. Lupta noastră pentru a face educație pentru sănătate este continuă și este purtată în cabinet, dar și ori de câte ori apare oportunitatea – nu de puține ori am observat în supermarket sau pe stradă persoane cu probleme de circulație vizibile și le-am recomandat să meargă la medic. Conform experienței mele profesionale, ar fi important ca România următorilor ani să își clarifice forța medicinei tradiționale. Noile abordări medicale, precum medicina stilului de viață, medicina funcțională, preventivă, personalizată și integrativă, joacă un rol important în prevenirea, ameliorarea și tratarea bolii venoase cronice. Pun accent pe cauzele profunde ale bolii, pe individualizarea tratamentului și pe îmbunătățirea calității vieții pacienților. Medicina stilului de viață se concentrează pe modificări ale obiceiurilor zilnice, recomandând activitate fizică regulată, o alimentație echilibrată bogată în fibre și antioxidanți, menținerea unei greutăți optime și evitarea fumatului și a alcoolului, factori care afectează elasticitatea vasculară. Subliniez că e important ce consumăm, începând cu apa, deși o mare parte a României nu pune preț pe alimentația sănătoasă! Medicina funcțională abordează cauzele profunde ale bolii, analizând inflamația cronică, stresul oxidativ, dezechilibrele hormonale și deficiențele nutriționale, cum ar fi lipsa de vitamina C, zinc și Omega-3, esențiale pentru sănătatea venelor. În cabinet, recomand suplimentele alimentare aproape fiecărui pacient. Medicina preventivă se bazează pe screening și monitorizare timpurie, utilizând ecografia Doppler pentru evaluarea venelor și promovând purtarea ciorapilor compresivi la persoanele cu factori de risc – valori pe care, de asemenea, le promovez. Medicina personalizată aduce un plus prin utilizarea geneticii și a biomarkerilor pentru a adapta tratamentele în funcție de predispoziția individuală la boală, optimizând răspunsul la terapii și dieta specifică fiecărui pacient. În același timp, medicina integrativă combină tratamentele alopate cu terapii complementare, cum ar fi utilizarea plantelor medicinale, acupunctura pentru reducerea durerii și terapia prin masaj limfatic pentru drenajul venos. În clinica pe care am înființat-o oferim atât drenaj limfatic mecanic, cât și drenaj limfatic manual. Prin îmbinarea acestor abordări, riscurile în boala venoasă cronică pot fi prevenite, ameliorate.
- VINDECARE
Sunteți, în primul rând, chirurg, adică specialistul la care, de multe ori, pacienții merg cu inima strânsă, dată fiind teama de intervenția chirurgicală. Este grea lupta medicului cu această sperietoare? Știu că obișnuiți să spuneți că operațiile și tratamentele sunt călătoriile pacienților spre vindecarea sau ameliorarea problemelor de sănătate…
Dr. T. Feodor • Tocmai de aceea încurajez conceptul de medicină vasculară, nu doar acela de chirurgie vasculară. Teama de necunoscut sau de durere este normală înainte de o procedură medicală. În aceste momente, este esențial ca medicul să creeze o atmosferă de încredere și calm, explicând clar procesul și scopul intervenției, pentru a reduce această neliniște. În ceea ce privește compararea intervențiilor chirurgicale cu călătoriile spre vindecare, acest concept reflectă ideea că procesul de vindecare sau ameliorare nu se oprește la simpla procedură efectuată în clinică. Suntem o echipă și pacientul trebuie să fie cel mai de nădejde coechipier al medicului. Vindecarea este un drum care poate include perioade de recuperare, de adaptare și de monitorizare. Intervențiile sunt doar un pas dintr-o imagine mult mai mare, iar succesul lor depinde de cât de bine comunicăm și susținem pacientul în întregul proces de tratament.
- EDUCAȚIE
Se împlinesc 35 de ani de când ați trecut pragul Facultății de Medicină – sunt câteva decenii care s-au constituit, în mod cert, într-o bogată experiență profesională și de viață, într-o extraordinară poveste a devenirii omului și medicului de acum. Ce aport credeți că putem avea fiecare, la propria longevitate, prin ceea ce suntem, facem și gândim?
Dr. T. Feodor • Longevitatea este un concept la care, multă vreme, românii nu au îndrăznit să viseze. Eram obișnuiți să ne mirăm cum străinii pleacă în croaziere la câțiva ani după pensionare. Sau cum aleg produse bio. Sau cum se bucură de tot ce nu au avut timp să descopere în perioada activă. Toate acestea, pentru că au avut acces la informații înaintea noastră și au făcut parte din democrații mai dezvoltate, stabile, multe bazate pe meritocrație. Vârstnicul român încă abia își drămuiește pensia… Longevitatea, așadar, ar trebui să fie și despre întoarcerea la valorile clasice și începe cu ceea ce gândim, ceea ce facem și ceea ce suntem. Fiecare alegere sănătoasă și fiecare pas pe drumul autocunoașterii, al echilibrului și al disciplinei ne ajută să construim un fundament solid pentru o viață lungă și împlinită. Longevitatea începe cu educația și valorile deprinse în familie.