A trecut deja o bună parte din anul pentru care parcă mai ieri ne propuneam rezoluții, hotărâți să le respectăm. Dacă ați început 2024 în forță, în echipament de sport și încrezători că după șase luni veți radia de fericire când vă veți privi în oglindă, dar n-au trecut decât două sau trei și ați abandonat sala cu totul, iată câteva motivații suplimentare, oferite de profesioniști din fitness, care v-ar putea remonta pe făgașul bun.
În esență, fitness înseamnă să fiți și să rămâneți activi. Prin urmare, fie că v-ar plăcea să deveniți dependenți de sport, fie că, pur și simplu, vreți să faceți mai mulți pași pe parcursul zilei, aveți de câștigat dacă rețineți câteva din micile teorii despre fitness susținute de dovezi și reamintite de profesioniștii mișcării.
- O oră de sport pe zi scade riscul de deces prematur
Un studiu a comparat persoanele care fac exerciții fizice mai puțin de 30 de minute pe săptămână cu altele care se angajează în activitate fizică timp de aproximativ șapte ore pe săptămână. Rezultatele au arătat că cel de-al doilea grup a avut un risc cu 40% mai mic de deces prematur.
- Exercițiile fizice regulate facilitează un somn mai bun
Exercițiile fizice facilitează un somn mai bun. În special, persoanele care fac exerciții fizice de intensitate moderată, până la intensă au un somn mai bun, deoarece li se scurtează timpul necesar pentru a adormi și li se reduce timpul pe care îl petrec, noaptea, treji în pat.
- Înotul include atât antrenament cardio, cât și de forță
Înotul este, în este, în mod cert, un antrenament pentru întregul corp. Doar 20 de minute în apă pot arde peste 250 de calorii. Este un sport prietenos cu articulațiile iar natura sa anaerobă vă va crește imediat ritmul cardiac prin promovarea hipertrofiei și, în esență, a creșterii musculare.
- 30% din adulți sunt mai puțin stresați după antrenament
Într-un sondaj la care au participat în mod egal femei și bărbați – adulți de diferite vârste, 53% dintre respondenți au declarat că se simt bine cu ei înșiși, 35% au raportat că sunt într-o dispoziție bună și 30% au argumentat că se simt mai puțin stresați după sesiunile de antrenament.
- Cuplurile care se antrenează împreună sunt mai solide
Potrivit studiilor, cuplurile care fac mișcare împreună raportează niveluri mai ridicate de satisfacție generală în relație și sentimente chiar mai mari de iubire pentru partenerul lor. În plus, exercițiul cu un partener îți permite să inserezi „timp pentru noi” în programul tău încărcat.
- Stretchingul înainte de alergare poate reduce rezistența
Stretchingul înainte de alergare previne accidentarea. Însă, potrivit unui test care a inclus alergători experimentați, cei care s-au încălzit static înainte, au consumat, în alergare, mai multă energie și au avut o rezistență mai mică. Se pare că soluția cea mai bună pentru încălzire este mersul ușor.
- Omul arde aprox. 50 de calorii/oră în timp ce doarme
Corpul continuă să utilizeze energie în timp ce dormim deoarece somnul este perioada în care organismul se vindecă și se reface. Se estimează că un om obișnuit arde aproximativ 50 de calorii pe oră. Persoanele care fac sport în mod regulat ard și mai multe calorii decât media.
- Celibatarii fac mai mult sport decât persoanele căsătorite
Un sondaj efectuat pe un număr de 13.000 de americani, a demonstrat că bărbații însurați făceau, într-o săptămână, de două ori mai multe exerciții fizice decât bărbații necăsătoriți. Femeile măritate făceau mai puțină mișcare decât cele singure, dar diferența era mult mai mică.
- Mersul pe jos este cel mai popular mod de a rămâne activ
Biroul de Statistică a Muncii raportează că mersul pe jos este cea mai populară formă de exercițiu în Statele Unite ale Americii. Alergarea și ridicarea greutăților, în această ordine, sunt următoarele două exemple notabile, chiar dacă majoritatea americanilor preferă mersul pe jos.
- Adaptarea la un program de antrenament ia 6-8 săptămâni
Fundamentul dezvoltării unui program eficient de exerciții este varietatea, care oferă avantaje fiziologice semnificative. În doar șase, până la opt săptămâni, corpul se apoate adapta unui program de exerciții repetitive și nu mai înregistrează niciun câștig suplimentar.
- Dansul este o formă excelentă de exercițiu fizic
Cele mai bun exercițiu este acela care te inspiră și te face să-ți dorești să-l practici des. Dansul te pune în situația de a rămâne active și de a face mișcare într-un mod mai ușor și mai distractiv. În plus, îmbunătățește sănătatea cardiovasculară la fel ca jogging-ul sau ca ciclismul.
- Exercițiile fizice pot fi terapeutice pentru depresivi
Medicamentele antidepresive sunt frecvent utilizate pentru a trata depresia, dar pastilele nu sunt singura opțiune. Potrivit rezultatelor unor serii de cercetări, exercițiul fizic este terapeutic. Desigur, mișcarea, indiferent de tipul ei, nu este suficientă pentru bolnavii cu depresie severă.
- Muzica poate îmbunătăți performanța la antrenament
Muzica îmbunătățește starea de spirit, crește rezistența, abate atenția de la durere și efort și poate chiar încuraja eficiența metabolică. Cercetările au arătat că alergătorii care au ascultat muzică optimistă în timpul cursei, au terminat-o mai repede decât cei care nu au ascultat.
- Exercițiile fizice aduc beneficii indiferent de vârstă
Vârsta, abilitățile, etnia sau greutatea sunt irelevante atunci când se culeg beneficiile activității fizice pentru sănătate. Orice persoană care se angajează în în exerciții fizice moderate până la intense beneficiază de pe urma acestora, chiar dacă beneficiile nu sunt evidente imediat.
- Sportul ajută la prevenirea și gestionarea diabetului
S-a descoperit că angajarea în activitate fizică regulată îmbunătățește controlul glicemiei, poate preveni sau întârzia diabetul de tip 2 și are efecte pozitive asupra lipidelor, tensiunii arteriale, evenimentelor cardiovasculare, mortalității și calității vieții. Combinați sportul cu o dietă echilibrată!
- 10 minute de sport te aduc într-o formă mai bună
Comparativ cu un grup de control, un grup de femei supraponderale și inactive și-au îmbunătățit sănătatea cardiovasculară mergând doar 10 până la 15 minute în fiecare zi. După 12 săptămâni, grupul supraponderal a avut câștiguri de fitness superioare grupului de control.
- Lucrul cu greutățile arde calorii și după exerciții
S-a constatat că mușchii sunt responsabili pentru aprox. 20% din totalul caloriilor pe care le ardem zilnic, în timp ce grăsimea contribuie doar cu 5%. Potrivit unui alt studiu care examinează femeile adulte sedentare, exercițiile de rezistență le-au crescut rata metabolică bazală până la 48 de ore.
- Abdomenele singure nu subțiază secțiunea mediană
Abdomenele te pot ajuta să îți întărești mușchii, dar doar ele în sine nu vor elimina acea grăsime încăpățânată de pe burtă. Potrivit studiilor, angajarea în activități cardiovasculare, cum ar fi mersul rapid, alergarea și ciclismul timp de 20-40 de minute pe zi, vă vor ajuta să vă subțiați talia.
- Grădinăritul este o activitate de nivel moderat
Este greșit să crezi că ridicarea greutăților este singura modalitate de a construi mușchi. Grădinăritul este considerat o activitate de intensitate moderată de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De fapt, doar 30-45 de minute petrecute la grădinărit pot arde până la 300 de calorii.
- Părinții care fac sport sunt modele bune pentru copiii
A fi ei înșiși activi este una dintre cele mai bune modalități prin care părinții își pot determina copiii să facă mișcare. Potrivit unui studiu derulat recent, copiii cu părinți activi au avut de 5,8 ori mai multe șanse de a fi activi decât descendenții a doi părinți inactivi sau sedentari.
- Bărbații și femeile ard grăsimile în mod diferit
Într-un studiu în care participanții au alergat pe bandă timp de 90 de minute la 63% din viteza lor maximă, s-a descoperit că femeile ardeau mult mai multe grăsimi decât bărbații, ceea ce demonstrează că femeile își folosesc rezervele de grăsime musculară pentru energie mai eficient decât bărbații.
- Exercițiile fizice pot îmbunătăți major viața sexuală
Exercițiile fizice ridică nivelul de testosteron, crescând în consecință libidoul și sporind performanța atletică, ceea ce are ca rezultat mai multă rezistență și poate duce în cele din urmă la îmbunătățiri majore în viața sexuală. În afară de asta, sexul în sine este o formă excelentă de exercițiu.
- Un singur pas întrebuințează aprox. 200 de mușchi
200 de mușchi se coordonează pentru a-ți ridica piciorul, a-l muta înainte și apoi a-l așeza cu fiecare pas pe care îl faci. Sistemul muscular, care cuprinde peste 650 de mușchi și acoperă întregul corp, este responsabil pentru mii de funcții ale corpului, inclusiv clipirea, alergarea sau statul în picioare.
- Proteine înainte de sport – masă musculară crescută
Numeroase studii au arătat că proteinele consumate înainte de un antrenament pot îmbunătăți performanța atletică. Un studiu a descoperit că un consumul de proteine (singur sau cu carbohidrați) înainte de exerciții fizice îmbunătățește sinteza proteinelor musculare.
- Deshidratarea afectează performanța
Corpul tău are nevoie de apă pentru a funcționa. Controlul temperaturii corpului, fluxul de sânge și contracțiile musculare depind de cantitatea de apă din corp și sunt cruciale pentru un antrenament eficient. Dacă faci sport fără să bei suficientă apă, vei obține rezultate mai slabe.