Oamenii de ştiinţă au măsurat cât de mult s-a redus capacitatea noastră de concentrare de-a lungul anilor. În epoca distragerii constante, puterea oamenilor de concentrare s-a diminuat drastic. Mulţi obişnuiau să se cufunde într-o carte ore întregi, iar acum, după ce citesc câteva pagini, privirea le fuge irezistibil spre telefonul mobil.
„Am început să studiem durata atenţiei în urmă cu mai bine de 20 de ani”, a explicat Gloria Mark, cercetător la Universitatea din California – Irvine şi autoarea cărţii Attention Span: A Groundbreaking Way to Restore Balance Happiness and Productivity.
„Am urmărit oamenii cu un cronometru şi de fiecare dată când şi-au mutat atenţia, am marcat-o. În 2003, am descoperit că durata de atenţie era în medie de aproximativ 2 minute şi jumătate pe orice ecran. În ultimii cinci până la şase ani, am văzut o medie de 47 de secunde de timp de ecran”.
Potrivit profesoarei, o durată mai scurtă de atenţie duce la trei probleme: „Prima este că oamenii greşesc mai multe atunci când sunt distraşi; al doilea dezavantaj este că durează mai mult pentru a face ceva, pentru că avem să ne reorientăm de fiecare dată către noua sarcină. Şi al treilea lucru negativ, poate cel mai rău dintre toate, este că stresul creşte: atunci când oamenii lucrează la mai multe sarcini şi trebuie să-şi schimbe atenţia, creşte şi tensiunea arterială”.
Asta nu înseamnă că toţi am devenit incapabili să ne concentrăm. Suntem capabili să îndeplinim multe activităţi care necesită încă o atenţie prelungită, cum ar fi munca punctelor de control de securitate din aeroporturi sau jocuri video, în care copiii se pot juca ore întregi, fără a fi distraşi.
Potrivit Gloriei Mark, există diferite tipuri de atenţie. Există cel „concentrat”, când suntem angajaţi şi stimulaţi într-o sarcină. Şi cel „pasiv”, când suntem absorbiţi, dar nu provocaţi psihic. Momentele de atenţie concentrată urmează ritmurile circadiene, atingând vârful dimineaţa şi după-amiaza.
„Când atenţia îţi este distrasă de la un proiect activ de muncă (sau de studiu), durează aproximativ 25 de minute să te concentrezi asupra acelei sarcini”, dezvăluie experta. „Şi, cu câteva excepţii, nu există aşa ceva ca multitasking. Dacă una dintre sarcini nu este automată, cum ar fi guma de mestecat sau mersul pe jos, nu putem face două lucruri provocatoare în acelaşi timp”.
Cea mai grea sursă de distragere a atenţiei? Mail-ul. „Am blocat e-mailurile unor lucrători pentru o săptămână de lucru şi am constatat că aceştia aveau niveluri semnificativ mai mici de stres şi erau capabili să se concentreze mult mai mult.”
Mark este de acord că luarea de pauze este normală şi benefică. Un alt factor important care ne poate reduce capacitatea de concentrare este lipsa somnului. În cartea sa, Atenţia furată – de ce ne luptăm să ne concentrăm (The Ship of Theseus), jurnalistul Johann Hari i-a intervievat pe profesorul Russell Foster, specialist în neurologie la Universitatea din Oxford, potrivit căruia somnul este esenţial pentru consolidarea memoriei şi pentru a permite creierului să functioneaza optim.
Când nu dormim suficient, restanţele de somn se acumulează, ceea ce are consecinţe negative asupra atenţiei, dispoziţiei şi sănătăţii. Studiile citate de Hari arată că cei care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte au o activitate redusă a cortexului prefrontal, crucială pentru controlul atenţiei şi impulsurilor. În plus, privarea de somn duce la o reducere a neurotransmiţătorilor precum dopamina, norepinefrina şi serotonina, care sunt esenţiale pentru vigilenţă, motivaţie şi bună dispoziţie.